04.07.2019 Priština

Haradinaj: Priznanje Kosova rešenje za sve muke

Haradinaj: Priznanje Kosova rešenje za sve muke Foto: Beta / Armenija Zajmi Besević
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da i dalje čvrsto stoji iza stava da nema ukidanja taksi ni nastavka dijaloga bez priznanja Kosova.

U intervjuu za portla KoSSev Haradinaj je ocenio da dosadašnji dijalog Prištine i Beograda nije išao u dobrom pravcu i da je za povratak za sto potreban okvir za dijalog, naglasivši da je medjusobno prizanje bez podela i pripajanja "rešenje za sve muke".

"Mi postojimo, Kosovo postoji, ono je država i Srbija sada mora da nadje tu hrabrost da prizna da jedan sused koji ima veoma tragičnu prošlost zbog gospodina (Slobodana) Miloševića i režima, nudi medjusobno priznanje i slobodnu trgovinu. Ne može se na silu prodavati kod nas. Ne može silom prodavati na Kosovu ni Srbija ni bilo ko drugi. Ako nemamo političke odnose, nećemo imati ne ekonomske", rekao je Haradinaj.

On je rekao i da kosovska strana od Srbije ne očekuje nikakvu uslugu, ali i da je svestan raspoloženja stanovnika sa Severa.

"Kupovali smo srpsku robu na Kosovu dvadeset godina. Da li Vučiću i Srbiji nije žao kako tretiraju Kosovo na kojem prodaju svoju robu dvadeset godina, to je više nego milijardu (evra) godišnje. E sad, ako hoćemo rešenje, postoji rešenje – priznanje Kosova... Kosovo je spremno za neke nove odnose sa Srbijom, ali to dolazi uz priznanja. Gest priznanja mora da bude veoma iskren. Neće se popraviti ovako", rekao je Haradinaj.

Govoreći o dijalogu sa Beogradom Haradinaj je rekao da taj dijalog nije išao u dobrom pravcu i da je potreban okvir za njegov nastavak.

"Sada nećemo da ulazimo u neki proces, u kom će uvek biti nekih loših iznenadjenja i hoćemo da budemo na sigurnom. Dijalog mora imati svoje okvire, o čemu pričamo, zbog čega sedimo za stolom. A kada bismo to imali, i kada bi se to znalo, onda bi naše ponašanje bilo drugačije... Mi tražimo okvir dijaloga, a okvir dijaloga je da sednemo (da razgovaramo) za priznanje", rekao je.

On je rekao da razume da je za mnoge kosovske Srbe "prva ljubav možda Srbija". "Ali ipak, poštovanje svoje kuće, Kosova i svoje, ja bih rekao i države, jer Kosovo nije samo država Albanaca, Kosovo je država i Srbima koji žive na Kosovu i naša je kuća zajednička. I svima ostalima – to bi bilo rešenje, rekao bih, za naše muke", kazao je.

"Sećate se nekada u prošlosti je bila tu Kontakt grupa i Rusi su se složili sa tim da ne bude vraćanja unazad, da ne bude podele, a ni spajanje. Znači od tada, od Kontakt grupe u kojoj su bili i Rusi, znalo se da će Kosovo biti i na Severu. Ja verujem da je to rešenje za naše muke", dodao je Haradinaj.

Na pitanje da li je spreman da otkoči dijalog sa Beogradoim i kako Haradinaj je rekao da je spreman "na medjusobno priznanje sa Srbijom".

"I to je rešenje, ne moramo da izbegavamo istinu... To  to jeste kompromis. Vi znate kakvu je žrtvu podnelo Kosovo i Kosovo je spremno na priznanje i na nove odnose i da predjemo preko ovoga što je bilo u prošlosti", rekao je premijer Kosova u intervjuu za KoSSev.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Miroslav Milićević: Pod naprednjacima Srbija nazaduje Intervju Miroslav Milićević: Pod naprednjacima Srbija nazaduje

  Proteklih nekoliko godina na konferencijama za štampu dolazilo je do agresivnog i neprimerenog ponašanja pojedinih novinara koji su, pokušajima da promene temu sastanka i napadima na članove Saveta, ometali održavanje prezentacije - kaže potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije u razgovoru za Novi magazin

 • Dragan Đilas: Svaka stranka će pojedinačno odlučivati o bojkotu Dragan Đilas: Svaka stranka će pojedinačno odlučivati o bojkotu

  Zajednički stav Saveza za Srbiju je identičan - nema smisla učestvovati na izborima pod ovakvim uslovima odnosno ako nisu fer i pošteni, ali svaka stranka pojedinačno će u narednih nekoliko dana doneti konačnu odluku o bojkotu, izjavio je danas predsedenik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

 • Mustafa: Ne odustajemo od funkcije premijera i u slučaju koalicije sa Samoopredeljenjem Mustafa: Ne odustajemo od funkcije premijera i u slučaju koalicije sa Samoopredeljenjem

  Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa je večeras izjavio da stranka na čijem je čelu neće odustati od mandatara za premijera i u slučaju da postignu sporazum o predizbornoj koaliciji sa Samoopredeljenjem.

 • Kosovo: Kompletirana dokumentacija za međunarodnu poternicu za Radojičićem Kosovo: Kompletirana dokumentacija za međunarodnu poternicu za Radojičićem

  Kosovski ministar pravde u ostavci Abeljard Tahiri je danas saopštio da je kompletirana i poslata dokumentacija za raspisivanje međunarodne poternice za Milanom Radoičićem, osumnjičenim za umešanost u ubistvo lidera SDP Olivera Ivanovića, preneli su danas kosovski mediji.

 • Saobraćajni kolaps na putu Beograd-Obrenovac zbog Miloša Velikog Saobraćajni kolaps na putu Beograd-Obrenovac zbog Miloša Velikog

  Saobraćaj na putu Beograd-Obrenovac je danas više puta bio u kolapsu jer nepregledna kolona vozila pokušavala da se uključi na auto-put "Miloš Veliki" prema Preljini i Čačku.

 • Zaštitnik građana zbog pritužbi zatvorenika posetio zatvore u Nišu i Pirotu Zaštitnik građana zbog pritužbi zatvorenika posetio zatvore u Nišu i Pirotu

  Zaštitnik građana Zoran Pašalić je danas posetio kazneno-popravne zavode u Nišu i Pirotu zbog pritužbi zatvorenika na neadekvatne uslove. Saopšteno je da je Pašalić došao u nenajavljenu posetu jer se velik broj zatvorenika žalio, te želeći da se detaljnije upozna sa stanjem i s mogućnostima za poboljšanje i rešavanje problema i propusta u radu zavoda.

 • Šabac pomogao sedam srpskih porodica na Kosovu da zasade jagode Šabac pomogao sedam srpskih porodica na Kosovu da zasade jagode

  Spremni smo da ovakvu saradnju ostvarimo u svakom srpskom selu na Kosovu. I želimo da delimo svoja znanja sa albanskim porodicama u tim gradovima i opštinama. Ovo što radimo učiniće našu decu srećnijom. I što je najvažnije, otvoriće mogućnost da nam deca pronađu sreću u mestima gde žive i ne odlaze u svet tražeći bolju sreću. I, ako Bog da, da počnu da se vraćaju - poručio je gradonačelnik Šapca svojim domaćinima u Goraždevcu i Brestoviku

 • Uhapšeni zbog falsifikovanja dokumenta radi uzimanja kredita Uhapšeni zbog falsifikovanja dokumenta radi uzimanja kredita

  Policija u Rumi uhapsila je M. M. (42), V. S. (42) i P. S. (24), zbog prevare putem koje su jednu banku oštetili za 3,3 miliona dinara, saopštila je danas Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici.

 • Dačić s ambasadorima Srbije o situaciji na Kosovu Dačić s ambasadorima Srbije o situaciji na Kosovu

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je u Beogradu na odvojenim sastancima sa više ambasadora Srbije informisao srpske izaslanike o situaciji na Kosovu, jednostranim aktima Prištine koji su doveli do prekida dijaloga, blokade Briselskog procesa i dolaženja do kompromisnog rešenja.

 • Šarčević: Centar za matične ćelije se gradi kao Skadar na Bojani Šarčević: Centar za matične ćelije se gradi kao Skadar na Bojani

  Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je danas da je gradnja Centra izvrsnosti sa bankom matičnih ćelija u Kragujevcu "kao Skadar na Bojani" zbog problema sa Jedinicom za upravljanje projektima (JUP) i izvođačem radova i najavio novi tender.

 • Intervju Boris Varga: Licemerne su obe strane Intervju Boris Varga: Licemerne su obe strane

  To nisu okrugli stolovi poznati u tranzicionom iskustvu kao oni za demoratizaciju i fer izbore s kraja osamedesetih, već simuliranje demokratije i pokušaj da buduće izbore u Srbiji slaba opozicija a priori predstavi kao falsifikovane, a vlast svoje učešće u pregovorima kao garanciju za slobodne, fer i demokratske izbore - kaže za Novi magazin politikolog i novinar Boris Varga

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side