25.03.2019 Priština

Haradinaj: Taksa uvedena radi odbrane od agresivnog ponašanja Srbije

Haradinaj: Taksa uvedena radi odbrane od agresivnog ponašanja Srbije Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je taksa na srpske proizvode uvedena kako bi se Kosovo "odbranilo od agresivnog ponašanja Srbije na međunarodnom i unutrašnjem planu, s tendencijama destabilizacije Kosova".

Haradinaj je za radio Slobodna Evropa rekao da je Kosovo spremno za dijalog sa Srbijom i da taj proces ne treba povezivati sa taksom od 100 odsto na uvoz srpske robe.

"Mi smo za to da se dijalog nastavi bez uslova, jer dijalog nema alternativu i ne može da se uslovljava. Spremni smo za dijalog već danas, Kosovo je uradilo svoj domaći zadatak, usvojili smo Državnu platformu za dijalog, imamo državnu delegaciju i spremni smo da idemo u bezuslovni dijalog kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum koji bi rešio sva otvorena pitanja i doprineo recipročnom priznanju",rekao je Haradinaj.

On je odbacio opciju teritorijalne razmene ili podele Kosova kao uslov da Srbija prizna Kosovo.

"Ne mogu da potvrdim od koga i kako, ali u određenom trenutku ta opcija je predstavljena i najveća greška je bila kada su međunarodna zajednica i regionalni lideri tu opciju stavili u opticaj. Napuštanje dijaloga o normalizaciji odnosa u zamenu za dijalog o teritoriji ili granicama je skoro povratak u prošlost. Ko god je pomogao tu agendu, taj nije uradio dobro regionalnom miru i šire", kazao je Haradinaj.

Po njegovim rečima, Kosovo i Srbija trebaju "međusobno da se priznaju unutar postojećih granica" i na to, kako je rekao, ne treba da se gleda kao na izvinjenje, već kao na mogućnost da se krene napred.

"Za Kosovo, priznanje bi značilo i pomirenje, ne zakonsku amnestiju, već pomirenje i napredovanje iz tragične prošlosti koja je i dalje prisutna, i u kojoj i dalje ima nestalih, žrtava seksualnog nasilja... Verujemo da bi to bila prekretnica za mir, ne samo između nas i Srbije, već bi to bila i konsolidacija Zapadnog Balkana", ocenio je Haradinaj.

Upitan da li Kosovo rizikuje međunarodnu izolaciju zbog stava Vlade prema pitanju taksi, Haradinaj je kazao da su narod i Vlada Kosova "evroatlantski orijentisani i da ih, kao takve, niko ne može izolovati".

"Mogu postojati nesporazumi u vezi neke teme i normalno je da nesporazumi postoje, jer i u porodici toga ima. Ali, mi smo evroatlanski narod i niko nas nikada ne može izolovati", kazao je Haradinaj.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side