Haški sud prevremeno oslobodio bosanskog Hrvata Valentina Ćorića
16.01.2019 Bepgrad

Haški sud prevremeno oslobodio bosanskog Hrvata Valentina Ćorića

Haški sud prevremeno oslobodio bosanskog Hrvata Valentina Ćorića Foto: pixabay
Sudski Mehanizam u Hagu odlučio je danas da na prevremenu slobodu pusti bivšeg oficira snaga bosanskih Hrvata Valentina Ćorića, osuđenog za zločine nad Muslimanima u BiH, 1993-94.

Po odluci predsednika suda Tedora Merona (Theodor), Ćorić će biti oslobođen čim to praktično bude moguće.

Ćorića, koji je bio načelnik vojne policije Hrvatskog veća odbrane, oružane formacije bosanskih Hrvata, Haški tribunal je osudio na 16 godina zatvora.

Proglašen je krivim za progon na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi; ubistva; seksualno nasilje, prisilno premeštanje; nezakonito pritvaranje civila; nehuman tretman; pljačku i nezakonite napade na civile.

Prvostepenom presudom koju je Tribunal izrekao 2013, Ćorić je proglašen je krivim, zajedno sa još pet hrvatskih lidera, za učešće u zločinačkom udruženju protiv Muslimana u zapadnoj Hercegovini i srednjoj Bosni, 1993-94.

Po presudi, koju je apelaciono veće Tribunala potvrdilo krajem 2017, cilj tog zločinačkog udruženja, na čelu s predsednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom, bilo je uspostavljanje "hrvatskog entiteta, delimično u granicama Hrvatske banovine iz 1939. godine", nasilnim i trajnim proterivanjem muslimanskog stanovništva iz osam opština u BiH.

Svrha stvaranja tog entiteta, HRHB, po presudi je bilo "ponovno ujedinjavanje hrvatskog naroda", budući da je zločinačkim planom bilo predviđeno da se on "ili ujedini sa Hrvatskom, u slučaju da raspada BiH" ili ostane u BiH "s tesnim vezama s Hrvatskom".

Ćorić se dobrovoljno predao Tribunalu 2004, a dve trećine kazne odslužio je krajem septembra prošle godine.

Donoseći odluku da Ćorića pusti na prevremenu slobodu, predsednik Mehanizma Teodor Meron naznačio je da se Ćorić u haškom pritvoru ponašao u skladu s pravilima, osim što je u dva navrata uhvaćen u "proizvodnji alkohola".

Kako piše u odluci, Ćorić je u Sheveningenu "pohađao časove joge i muzičke sesije", bavio se "baštovanstvom" i "igrao tenis".

Sudija Meron je, međutim, učinio presedan u praksi tribunala u Hagu tako što je Ćoriću nametnuo uslove kojih će morati da se pridržava na prevremenoj slobodi.

Neki od tih uslova, navedenih u odluci, su: da ne kontaktira sa ili pokuša da naškodi žrtvama i svedocima; da se "ponaša časno i miroljubivo u zajednici i ne učestvuje u tajnim sastancima u cilju planiranja građanskih nemira i da se ne uključuje u političke aktivnosti"; "da ni sa kim, uključujući medije, ne razgovara o svom slučaju, ni o bilo kojem aspektu događaja u bivšoj Jugoslaviji koji su bili predmet njegovog suđenja".

Ćoriću je zabranjeno i da "kupuje, poseduje ili nosi oružje".

Ukoliko prekrši bilo koji od ovih uslova, Ćorić može biti vraćen na izdržavanje kazne, navodi se u današnjoj odluci Mehanizma u Hagu.

Takvi uslovi nisu bili nametnuti nijednom od osuđenih koje je haški sud ranije oslobodio posle dve trećine izdržane kazne.

Zajedno sa Ćorićem, za teške zločine nad Muslimanima osuđena su još petorica lidera samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosna (HRHB)

Ratni premijer HRHB Jadranko Prlić izdržava kaznu od 25 godina zatvora.

Ministar odbrane HRHB Bruno Stojić i zamenik komandanta HVO Milivoj Petković kažnjeni sa po 20 godina zatvora.

Načelnik Glavnog štaba HVO Slobodan Praljak osuđen je, takođe, na 20 godina zatvora, ali je tokom izricanja pravosnažne presude, 29. novembra 2017, počinio samoubistvo tako što je u sudnici popio otrov.

Predsedniku komisije za razmenu zarobljenika HRHB Berislav Pušić već je odslužio kaznu od 10 godina zatvora.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
 • Intervju Rade Bojović: SPC glavni nosilac velikosrpske politike u Crnoj Gori Intervju Rade Bojović: SPC glavni nosilac velikosrpske politike u Crnoj Gori

  Ponašanje zvanične Srbije prema Crnoj Gori je neprijateljsko, pijemontsko i asimilatorsko. Pritom je garnirano starim istorijskim lažima i obmanama o Crnoj Gori.

 • Najplaćeniji funkcioneri mesečno primaju i po 20.000 evra Najplaćeniji funkcioneri mesečno primaju i po 20.000 evra

  Državni funkcioneri u Srbiji u proseku primaju platu oko 1.000 evra, ali pojedini značajno odskaču od tog proseka, objavljeno je na portalu nova.rs.

 • Tepić: Biljana Popović Ivković se neće baviti MUP-om, već MUP njom Tepić: Biljana Popović Ivković se neće baviti MUP-om, već MUP njom

  Potpredsednica Stranke slobode i pravde i narodna poslanica Marinika Tepić poručila je danas da se državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova neće baviti policijom, nego će se policija baviti njom.

 • Izbore organizuje RIK, ali birači mogu da glasaju samo na lokalu Izbore organizuje RIK, ali birači mogu da glasaju samo na lokalu

  Kada se istog dana održavaju lokalni, pokrajinski i republički izbori za organizaciju glasanja zadužena je Republička izborna komisija (RIK) i lokalna samouprava nema nadležnosti, ali je ipak moguće da građanin glasa samo na jednom nivou ukoliko tako odluči, izjavio je programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov.

 • Ponoš: Vlast nema odgovor na bojkot Ponoš: Vlast nema odgovor na bojkot

  Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je danas da vlast nema odgovor na bojkot izbora, koji će je delegitimizovati, jer nije reč samo o procentima izašlih birača i osvojenih glasova, nego i o tome kako će izgledati skupština u kojoj nema nikoga ko zastupa polovinu glasačkog tela Srbije.

 • Italijanski ambasador zahvalio Srbiji na pomoći i podržao njen evropski put Italijanski ambasador zahvalio Srbiji na pomoći i podržao njen evropski put

  Italijanski ambasador u Beogradu Karlo lo Kašo zahvalio se danas Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću na velikodušnoj donaciji medicinske opreme Italiji i istakao da je u krizi epohalnih razmera u interesu svih da se obezbede garancije za budućnost čitave Evrope i zato Italija veruje u integraciju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, podržavajući snažno evropski put Srbije.

 • DW: Ratni zločinci žele u Skupštinu Srbije DW: Ratni zločinci žele u Skupštinu Srbije

  U Srbiji pod vlašću predsednika Aleksandra Vučića odrasta generacija koja nema pojma o istoriji, piše švajcarski Tagesancajger povodom kandidatura Vojislava Šešelja, Dragana Vasiljkovića i drugih osuđenih ratnih zločinaca na junskim izborima u Srbiji, prenosi danas Dojče vele (DW).

 • Počinje vađenje 23 potopljena nemačka broda iz Dunava Počinje vađenje 23 potopljena nemačka broda iz Dunava

  Od 220 rečnih brodova za koje se zna da ih je nemačka vojska potopila u Dunavu na kraju Drugog svetskog rata, neposredno posle rata izvađeno je njih 30, a ostalo je još 183 koje treba izvaditi, rakao je predstavnik Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Veljko Kovačević.

 • Skupština Kosova sutra bira novu Vladu Skupština Kosova sutra bira novu Vladu

  Sednica kosovskog parlamenta na kojoj će se glasati o novoj vladi na čelu sa Avdulahom Hotijem biće održana sutra u 11 časova, saopštio je šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Arben Gaši.

 • Vulin: Vojska za ponos Srbije, sve ostvareno uz podršku Vučića Vulin: Vojska za ponos Srbije, sve ostvareno uz podršku Vučića

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da je tokom borbe sa epidemijom koronavirusa Vojska Srbije još jednom pokazala da u slučaju krize predstavlja stabilan i pouzdan oslonac svom narodu i državi.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side