Helikopterske eskadrila vežba gajanje protivoklopnih ciljeva
05.04.2020 Beograd

Helikopterske eskadrila vežba gajanje protivoklopnih ciljeva

Helikopterske eskadrila vežba gajanje protivoklopnih ciljeva Foto: Beta / Jovo Mamula
Posade helikoptera Mi-35 iz 714. protivoklopne helikopterske eskadrile 98. vazduhoplovne brigade izveli su danas na poligonu "Pasuljanske livade" vežbu gadjanja vodjenim raketama "ataka" i iz topa kalibra 23 milimetra, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Prema rečima komandanta 714. protivoklopne helikopterske eskadrile, potpukovnika Dobrosava Drndarevića, reč je o najsavremenijoj raketi vazduh-zemlja za dejstva po oklopnim ciljevima, a prikazana su i dejstva topom 23mm, takodje po nepokretnim zemaljskim ciljevima.

"Prelep je osećaj dejstvovati jednom takvom raketom, čak i u teškim vremenskim uslovima, kakvi su bili danas, ali pokazalo se da raketa ispunjava sve naše zahteve", rekao je Drndarević i dodao da se uporedo s ovom obukom realizuje i obuka u noćnim uslovima.

Svi procesi obuke odvijaju se u skladu sa mogućnostima Vojske Srbije i preporukama očuvanja zdravlja njenih pripadnika, izjavio je tom prilikom ministar odbrane Aleksandar Vulin.

"Svi pripadnici Vojske Srbije daju svoj maksimum i u stanju su da sačuvaju suverenitet naše zemlje. Svi naši borbeni sastavi i sva naša borbena tehnika je zadejstvovana i spremna da čuva našu zemlju", rekao je Vulin.

Piloti i tehničari helikopterske eskadrile trenutno realizuju obuku na aerodromu "Morava" i vojnom kompleksu "Pasuljanske livade", u cilju provere posada za borbene zadatke u svim uslovima i unapredjenja njihove obučenosti.

Za potrebe realizacije obuke, pripadnici inžinjerijskog bataljona iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i PVO prilagodili su deo vojnog kompleksa "Pasuljanske livade" kako bi se na samom poligonu moglo realizovati sletanje, poletanje i naoružavanje helikoptera.

"Helikopteri Mi-35 u naoružanje Vojske Srbije uvedeni su krajem prošle godine. Namenjeni su za izvodjenje borbenih dejstava po ciljevima na zemlji u okviru vazduhoplovne vatrene podrške snaga kopnene vojske.

Mogu izvoditi dejstva po ciljevima u vazdušnom prostoru, vršiti transport ljudstva i tereta, izvidjačke i patrolne zadatke, kao i desantiranje timova", navodi se u saopštenju.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side