15.07.2011 Zagreb

Hrvatska čeka Sanadera

Hrvatska čeka Sanadera
Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, optužen za korupciju, biće izručen Hrvatskoj sledeće sedmice, izjavio je danas njegov advokat Goran Suić.

Novinarske ekipe su već danas počele da se okupljaju ispred zatvora Remetinec, gde bi Sanader trebalo da bude smešten nakon izručenja iz Austrije.

Jedan od Sanaderovih advokata Goran Suić rekao je da će Sanader biti izručen najverovatnije iduće sedmice, ali ne danas, preneli su hrvatski mediji.

Suić, koji je danas posetio svog branjenika u pritvoru u Salcburgu, rekao je da su nastavili s pripremom odbrane.

Reagujući na medijske tvrdnje da će Sanader biti na štakama kako bi izbegao stavljanje lisica, Suić je kazao da bivšeg premijera još boli noga koju je istegao, pa su mu potrebne štake, kao i da se ne zna kako će biti prevezen u Hrvatsku.

Posle izručenja, Sanader će biti prevezen u zatvor u Remetincu jer mu je istražni sudija odredio jednomesečni istražni pritvor, a nakon toga će ga ispitati istražioci Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala koja protiv njega vodi postupak.

Sanader će se izjasniti o šest afera u kojima je protiv njega pokrenuta istraga.

Najveća je ona vezana za hrvatsku naftnu kompaniju Ina, u kojoj se tereti da je dobio deset miliona evra mita kako bi mađarskoj kompaniji MOL predao upravljačka prava u Ini. Sumnjiči se i da je preko firme Fimi- medije, pomogao u izvlačenju više od sto miliona kuna (oko 13 miliona evra) iz ministarstava i javnih preduzeća.

Sanader se tereti i za slučaj nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede, kao i za slučaj uzimanja provizije od 3,5 miliona kuna (oko 500.000 evra) tokom pregovora s Hipo bankom o davanju kredita Hrvatskoj.

Hrvatska je 9. decembra 2010. rapisala poternicu za Sanaderom na osnovu koje je uhapšen u Austriji dan kasnije i smešten u pritvor u Salcburgu.

Iako se isprva protivio izručenju, kasnije je odustao od žalbe na rešenje o izručenju iz maja ove godine. Austrijska ministarka pravde Beatriks Karl dala je saglasnost za izručenje, koje je predviđeno u periodu od 11. do 25. jula.

autor: AM izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side