17.06.2019 Beograd

Identifikovani posmrtni ostaci 11 Srba stradalih na području Hrvatske od 1991. do 1995. godine

Identifikovani posmrtni ostaci 11 Srba stradalih na području Hrvatske od 1991. do 1995. godine Foto: Novi magazin/ SA
Komisija za nestala lica Vlade Srbije saopštila je danas da su u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu identifikovani posmrtni ostaci 11 Srba stradalih na području Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Kako se navodi, ekshumirani su posmrtni ostaci po dvoje ljudi u Gornjem Selištu i Petrinji i po jedne osobe u Šašu, Šibeniku, Vrbovljanima, Vodoteču, Gračacu i Vukovaru.

"Svi posmrtni ostaci su identifikovani metodom analize DNK a sahrana će biti obavljena u skladu sa izraženim željama porodica", stoji u saopštenju.

Navodi se i da su po podacima Кomisije za nestala lica, od 2001. do 2019. godine, iz registrovanih, masovnih grobnica i pojedinačnih grobnih mesta ekshumirani posmrtni ostaci više od 1.400 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u oružanim sukobima na teritoriji Hrvatske dok su posmrtni ostaci više od 980 identifikovanih žrtava predati porodicama radi sahrane.

"Od samog početka procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka koje su vršene na području Hrvatske, po zajednički utvrđenoj metodologiji, našoj strani je omogućen monitoring te je i ovog puta identifikacijama prisustvovao monitorski tim Кomisije za nestala lica", piše u saopštenju.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side