31.10.2015 Beograd

Informacija o EU ima dovoljno, ali su nerazumljive građanima

Informacija o EU ima dovoljno, ali su nerazumljive građanima
Informacija o Evropskoj uniji (EU) u medijima ima dovoljno, ali one nisu razumljive građanima, rečeno je danas na tribini "Kako brže i bolje do informacije o EU" koja je održana na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojlović istakla je da je jedan od najvećih problema mnogo tehnokratskog govora o evropskim integracijama koji nije razmljiv građanima.

Ona je ocenila da je prenošenje informacijama o pristupnim pregovorima Srbije sa EU veoma zahtevan posao, jer se pregovara o 35 velikih tema, ali da u komuniciranju greše predstavnici i srpskih vlasti i EU.

"Posebno je loše iskomunicarano poglavlje 35 i od strane EU i od strane naše vlade, zato što je ispalo da je ono uslov svih poglavlja, a to je suštinski loše, jer ima toliko drugih poglavlja koja su važna, kao na primer iz oblasti poljoprivrede ili zaštitne životne sredine", kazala je Nataša Dragojlović. 

Izvršna direktorka Građanskih incijativa Maja Stojanović rekla je da nije sigurna koliko su građani uopšte zainteresovani za informacije o EU, jer informacije koje do njih dolaze nisu adekvatne i njima ništa ne znače.

"EU je samo sredstvo koje treba da iskoristimo da nama bude bolje", poručila je Maja Stojanović.

Nebojša Glišić iz EU info centra na tribini je govorio o informacijama koje se o EU šire putem interneta i društvenih mreža.

On je kazao da je uočio da građani malo prate statuse i poruke koje ostavljaju evropske institucije, ali su mnogo aktivniji u praćenju poruka pojedinaca.

"Mi kroz društvene medije vidimo apatiju, nezainteresovanost i nespremnost identifikovanja sa EU, zato je neophodno da informacije upakujemo u nešto praktičnije", rekao je Glišć.

Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU info centar učestvuju na ovogodišnjem sajmu knjiga po četvrti put pod motom "Knjige spajaju Evropu".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vulin sa grčkom ministarkom: Srbija svesna da Grčka trpi pritiske kako bi promenila stav o Kosovu Vulin sa grčkom ministarkom: Srbija svesna da Grčka trpi pritiske kako bi promenila stav o Kosovu

  Ministar odbrane i kopredsednik Mešovite komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Grčke ;Aleksandar Vulin razgovarao je danas s ministarkom turizma Grčke Elenom Kundurom i zahvalio joj na stavu Grčke po pitanju Kosova.

 • Vučić: Srbija neće menjati politiku prema Rusiji Vučić: Srbija neće menjati politiku prema Rusiji

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da Srbija neće menjati svoju politiku prema Rusiji bez obzira na eventualne pritiske, da joj neće uvoditi sankcije, i da neće menjati svoju poziciju vojne neutralnosti.

 • AMSS upozorava na moguću poledicu AMSS upozorava na moguću poledicu

  Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je večeras vozače na zimske uslove vožnje a zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima i na moguće stvaranje poledice.

 • Bastać: Napustio sam studio RTS jer ne želim da učestvujem u njihovom cirkusu Bastać: Napustio sam studio RTS jer ne želim da učestvujem u njihovom cirkusu

  Nosilac liste za beogradske izbore "Šta radite bre" Marko Bastać saopštio je danas da je napustio studio Radio televizije Srbije tokom predstavljanja te liste u emisiji "Beogradska hronika", jer "ne pristaje na uvrede i na njihove uslove".

 • Univerzitet i Inspektorat odbrane obeležili svoj Dan Univerzitet i Inspektorat odbrane obeležili svoj Dan

  Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocenio je danas povodom dana Univerziteta odbrane i Inspektorata odbrane da je svrha te dve institucije da "stvore vojnika, bilo kroz kontrolu, bilo kroz obuku".

 • Lavrov doputovao u Beograd Lavrov doputovao u Beograd

  Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov doputovao je danas popodne u dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, situaciji na Zapadnom Balkanu i rešavanju pitanja Kosova.

 • Intervju Milan Antonijević: Ministarstvo protiv pravde Intervju Milan Antonijević: Ministarstvo protiv pravde

  Sticajem okolnosti ovaj razgovor posvećen ustavnoj reformi odvijao se u gotovo dramatičnim okolnostima, tačnije nedugo nakon jednog dramatičnog skupa koji je okončan tako što su ga udruženja sudija, tužilaca i organizacije civilnog društva napustile.

 • Haško tužilaštvo: Odbaciti Mladićev zahtev za lečenje u Srbiji Haško tužilaštvo: Odbaciti Mladićev zahtev za lečenje u Srbiji

  Tužilaštvo međunarodnog suda u Hagu usprotivilo se danas zahtevu odbrane da general Ratko Mladić, nepravosnažno osuđen za genocid u BiH, bude pušten na privremenu slobodu radi lečenja u Srbiji.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

  Tema broja: Tema Izbori 4. marta --- Izbori gradski, kampanja državna: Na beogradskim izborima vlast se nada ubedljivijoj pobedi nego pre četiri godine, a opozicija početku kraja Aleksandra Vučića. I obe strane su svesne toga, pa se Vučić ubacio u kampanju kao da je predsednička, a opozicija više govori o njemu nego o gradu. Piše: Jelka Jovanović

 • Upravni sud poništio listu Ljubiše Belog Preletačevića Upravni sud poništio listu Ljubiše Belog Preletačevića

  Upravni sud poništio je listu Ljubiše Belog Preletačevića za predstojeće izbore u Beogradu, uz obrazloženje da ta lista ne sadrži naziv izborne liste, na način na koji to predviđa Uputstvo za proglašenje izborne liste.

 • Grаdonаčelnik u аkciji čišćenjа nа Lаbudovom brdu Grаdonаčelnik u аkciji čišćenjа nа Lаbudovom brdu

  Grаdonаčelnik Beogrаdа Sinišа Mаli pridružio se dаnаs akciji čišćenja na Labudovom brdu, koju su inicirаli grаđаni ovog delа Rаkovice i tom prilikom poručio da zajedničkim snagama Beograd može da bude lepši i uređeniji grad.

Preporuke prijatelja
FEST 2018
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
T6 bazeni, spa
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw