31.10.2015 Beograd

Informacija o EU ima dovoljno, ali su nerazumljive građanima

Informacija o EU ima dovoljno, ali su nerazumljive građanima
Informacija o Evropskoj uniji (EU) u medijima ima dovoljno, ali one nisu razumljive građanima, rečeno je danas na tribini "Kako brže i bolje do informacije o EU" koja je održana na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojlović istakla je da je jedan od najvećih problema mnogo tehnokratskog govora o evropskim integracijama koji nije razmljiv građanima.

Ona je ocenila da je prenošenje informacijama o pristupnim pregovorima Srbije sa EU veoma zahtevan posao, jer se pregovara o 35 velikih tema, ali da u komuniciranju greše predstavnici i srpskih vlasti i EU.

"Posebno je loše iskomunicarano poglavlje 35 i od strane EU i od strane naše vlade, zato što je ispalo da je ono uslov svih poglavlja, a to je suštinski loše, jer ima toliko drugih poglavlja koja su važna, kao na primer iz oblasti poljoprivrede ili zaštitne životne sredine", kazala je Nataša Dragojlović. 

Izvršna direktorka Građanskih incijativa Maja Stojanović rekla je da nije sigurna koliko su građani uopšte zainteresovani za informacije o EU, jer informacije koje do njih dolaze nisu adekvatne i njima ništa ne znače.

"EU je samo sredstvo koje treba da iskoristimo da nama bude bolje", poručila je Maja Stojanović.

Nebojša Glišić iz EU info centra na tribini je govorio o informacijama koje se o EU šire putem interneta i društvenih mreža.

On je kazao da je uočio da građani malo prate statuse i poruke koje ostavljaju evropske institucije, ali su mnogo aktivniji u praćenju poruka pojedinaca.

"Mi kroz društvene medije vidimo apatiju, nezainteresovanost i nespremnost identifikovanja sa EU, zato je neophodno da informacije upakujemo u nešto praktičnije", rekao je Glišć.

Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU info centar učestvuju na ovogodišnjem sajmu knjiga po četvrti put pod motom "Knjige spajaju Evropu".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side