18.04.2019 Beograd

Inicijativa Ne davimo Beograd: Napade na novinare osmišljava i finansira SNS

Inicijativa Ne davimo Beograd: Napade na novinare osmišljava i finansira SNS
Inicijativa Ne davimo Beograd apelovala je danas na stručnu medijsku javnost, političare i građane da pretnjama novinarima pristupe sa najvećom ozbiljnošću i pažnjom, jer se radi o, kako su naveli, dobro osmišljenom i od stane vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) finansiranom mehanizmu.

U saopštenju se navodi da pretnje i huškanja na nasilje prema "nezavisnim novinarima, novinarkama i medijima" dolazi sa portala bliskih SNS.

"Upozoravamo da ovo nisu izolovani slučajevi, već bogato finansirana i kontinuirana kampanja zastrašivanja i gušenja slobodnog mišljenja i govora", piše u saopštenju.

Inicijativa je ocenila da mete napada biraju političari, a da se "nepodobni građani, mediji ili novinari kroz režimske medije nazivaju izdajnicima ili rušiteljima države".

"Portali potput 'Istrage' ili stranice 'Srbija naša zemlja' su platforme na kojima se pretnje dalje prenose i razrađuju, a bogato sponzorisanim postovima i govorom mržnje, pratioci se huškaju na ugrožavanje bezbednosti meta. U komentarima se po pravilu nalaze pripadnici ekstremističkih desnih organizacija, a prenose ih i dele ljudi lako povezivi sa Srpskom naprednom strankom ili njima bliskim organizacijama", piše u saopštenju.

Dodaje se da na "svojoj koži" najdirektnije osećaju kako taj mehanizam funkcioniše, jer se njihovim aktivistima "najgnusnije preti".

"O svemu smo obavestili nadležne na desetine puta i podneli preko 30 prijava policiji i posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal. Do danas niko nije odgovarao po ovim prijavama", navodi se u saopštenju.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side