29.05.2018 Beograd

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd postavila Vesiću niz pitanja o Vinči

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd postavila Vesiću niz pitanja o Vinči Foto: Beta / BeoInfo
Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd pozvala je danas gradskog menadžera Gorana Vesića da umesto paušalnih ocena kako je "rešen problem" otpada u Vinči, objasni odredbe ugovor o javno-privatnom partnerstvu za tu deponiju.

Taj ugovor je Grad Beograd prošle godine potpisao s konzorcijumom u kojem su francuska firma "Suez Groupe SAS" i japanska firma "I - Environment Investments Limited".

Inicijativa je u saopštenju upitala Vesića zašto još građanima nisu objasnili odredbe tog ugovora, pitajući da li razlog ćutanja "leži u tome što Ugovor skriva i informaciju da se Grad Beograd obavezao da će svake godine, narednih 30 godina, privatnom 'partneru' isplaćivati minimum 38 miliona evra godišnje, odnosno najmanje milijardu i 150 miliona evra".

"Zbog čega Grad Beograd  u javnosti nigde ne ističe ovu činjenicu, već samo navodno ulaganje investitora? Da li je razlog što menadžer Vesić ne govori o odredbama ugovora zato što se Grad Beograd obavezao da će 70 odsto od ovog iznosa biti plaćeno kroz račune građana koji će biti uvećani čak četiri puta, kao što je to najavio Filip Tijel, direktor kompanije Suez koja je 'investitor' ovog projekta", upitala je Inicijativa.

Upitali su i da li je razlog što će se otpad u Vinči spaljivati, i to bez prethodne obrade, iako u Beogradu i Srbiji ne postoje laboratorije za precizna merenja količine kancerogenih supstanci (dioksina i furana) koje se oslobađaju u vazduh prilikom spaljivanja komunalnog otpada, kao i da li je investitoru obećan sav otpad prikupljen u Beogradu, zbog čega će razvoj reciklaže u gradu biti moguć jedino pod pretnjom plaćanja penala "investitoru" spalionice u Vinči.

"Da li se Gradska uprava, na čelu sa (Sinišom) Malim i Vesićem, obavezala na niz dodatnih ustupaka 'investitoru', kao što su izgradnja dodatne infrastrukture i otkup energije po povlašćenoj ceni? Da li se ovaj posao izvodi u maniru sprovođenja projekta 'Beograd na vodi', gde se za sprovođenja još jednog kriminalnog ugovora, planovi i propisi krše i menjaju, kako bi bili zadovoljeni zahtevi privatnog 'investitora' a Beograd i Srbija ostavljeni sa rupom u budžetu i zastarelom i višestruko štetnim postrojenjem spalionice", upitala je Inicijativa.

Vesić je juče izjavio da će izgradnja prvih postrojenja na deponiji u beogradskom naselju Vinča mogla bi da počne do kraja godine.
 

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side