13.11.2017 Beograd

Intervju Milica Kralj: Baviti se pozorišnim umetnicima u pozorištu je lekovito

Intervju Milica Kralj: Baviti se pozorišnim umetnicima u pozorištu je lekovito Foto: Novi magazin / Ivan Šepić
Za sve one koji vole pozorište, iz ugla gledaoca ili stvaraoca, neizostavno su uporišta u istoriji teatarske umetnosti. Jedno od uporišta srpske pozorišne umetnosti predstavlja glumačka genijalnost Žanke Stokić.

Njena legenda pobija posmatranje pozorišta kao umetnosti trenutka jer Žanka i posle sedamdeset godina posle svoje smrti traje i izaziva divljenje. Ljubimica publike pamti se po svojim čuvenim pozorišnim ostvarenjima, ali i po životnoj priči obeleženoj tragičnim nerazumevanjem vlasti koja se u Srbiji ustoličila 1944. godine. Kamerna predstava po drami “Žanka” Miodraga Ilića, u režiji Milice Kralj, sa Jelicom Sretenović u naslovnoj ulozi, na sceni Opere i teatra Madlenianum odaje počast Žanki Stokić, koja je celo svoje biće posvetila humanoj misiji teatra. Ovom premijerom biće obeleženo 130 godina od rođenja i 70 godina od smrti Žanke Stokić. Povodom premijere razgovaramo s rediteljkom predstave Milicom Kralj.

 

*Da li je Žanka izabrala vas ili vi nju ?

Verujem da smo se izabrale uzajamno. S obzirom na to da sam dete glumaca, bilo je neminovno da kad-tad biram ovu intrigantnu glumicu. A ona je, tražeći nekoga ko bi mogao da je razume, verujem, tragala za nekim ko voli glumce, pa je morala kad-tad da naleti na mene. U svakom slučaju, koja god da je koju izabrala, ja sam zahvalna na prilici da svoje misli i vreme posvetim jednoj srpskoj glumici i jednoj takvoj dramskoj heroini. U vremenu kad dominira nasilje gde god se okrenete, baviti se pozorišnim umetnicima u pozorištu, lekovito je. 

 

*Kao rediteljka, Jeste li imali slobodu u izboru glavne junakinje ?

Mislite u izboru glumice koja tumači glavnu junakinju ? Takođe verujem da je ovo pitanje povezano s prethodnim. Mislim da Žanka ne bi to prepustila slučaju i da je ona odabrala Jelicu, u potpunosti je opsela svojim sumnjama, strahovima, strastima, ali i ljubavlju. Izuzetno težak glumački zadatak, ali baš zato i čaroban. Najteže je doći do jednostavnosti i lakoće igre. Sa druge strane, ovo je uloga koja se samo poželeti može – igrate mladu ženu, staru ženu, zaljubljenu, razočaranu, slavljenu, odbačenu... Svakako sam srećna što će Jelica biti naša Žanka jer su se i Jelice poželele daske koje nam život znače. 

 

*Kako tumačite Žankinu tragičnu sudbinu?

Njena sudbina prelama se s večitim pitanjima odnosa vlasti prema umetnicima, odnosa umetnika prema vlasti, ali i društvenoj realnosti. Ukoliko je ta realnost teška i mračna ima li glumac prava na igru, prava da nekog udaljava od tog mraka, na primer, smehom? Igra je bila Žankin život, ujedno i odredila njenu smrt. Ali, da igra nije bila doslovno njen život mi danas ne bismo imali potrebe da igramo predstavu o njoj. Pitanje je i zašto su u Prvom svetskom ratu glumci ohrabrivani da igraju i održavaju “veru kod naroda”, dok su u Drugom neki od njih zbog toga žestoko kažnjeni ili čak streljani.

 

*Koliko je tekst gospodina Ilića inspirativan?

Sama činjenica da je napisan kao snoviđenje u poslednjoj večeri Žankinog života, tekst je izuzetno zahvalan i za reditelja i za glumce, za pozorišnu igru. Žanka Stokić svojom životnom pričom kao da prevazilazi realizam, realnost. U njenoj sudbini sadržana je sama suština “dramskog”. Pobegla je od čamotinje i nasilja u lepotu i slobodu pozorišta. Pozorište ju je spasilo, od pozorišta je i stradala. Da je izašla iz kakvog romana, takva kakva je zaista bila, opet bi bila izuzetno plodotvorna za različite umetničke izražaje. Bilo je važno raditi ovaj tekst i zbog toga što se njime obeležava 70 godina od smrti i 130 godina od rođenja ove glumice. Ali i zato što je to svojevrsni omaž mnogim velikim pozorišnim glumcima koji više nisu s nama. A pozorište je umetnost zaborava.

Predstavu postavljam kao da je režiraju Žankina sećanja. A Žanka, kao slavna komičarka koja nosi tragedijsku krivicu, nosi sobom ceo jedan emotivni svet doživljaja. Takođe me vodi njena ljubav i posvećenost pozorištu i verovanje da u pozorištu, kao i u životu mora da postoji radost, makar smisao bila samo u traganju za njom. Ne zaboravimo  publiku. Žanka se nesebično davala publici, život im je dala, slavili su je, ali i na izvestan način i sahranjivali . Tako je i ova predstava ovisna o ljubavi publike.

 

*Ovo je Vaša prva saradnja sa Operom i Teatrom Madlenijanum ?

Jeste, ako ne računamo gostovanje moje predstave iz Narodnog pozorišta Republike Srpske. Interesantno je da je bila u pitanju “Gospođa Ministarka” i eto veze sa Žankom, jer “Ministarka” je uloga koja je obeležila njenu karijeru. Izuzetnu smo sreću imali da nas uzme ovo pozorište pod svoje skute i da u njemu ušuškamo svoje burne rasprave i opšte smehove, i nadam se da ćemo igrati ovu predstavu na zajedničko zadovoljstvo.

 

*Kako vidite odnos Žanke i Nušića?

Srećna je glumica  koja ima Nušića da za nju napiše ulogu i srećan je pisac koji ima glumicu za  koju piše uloge. Iz vremena te pozorišne sreće i mi danas još ubiremo radosti i inspiracije. Ona je bila sama srž karaktera glumice - i osetljiva i jaka, i nezgrapna i lepa, i sebična i darežljiva preko mere, i neumerena i skromna, vesela kad je najtužnija... On je umeo da razume, pa tako i da upozna karakter, umeo da gleda, ali da i vidi, umeo da sluša, ali i da čuje. 

 

*Gde je radnja predstave smeštena?

Radnja se odvija na pozorišnoj sceni Žankinih sećanja,  na daskama koje joj i doslovno život znače. U Beogradu, Zaječaru, Prištini, Skoplju... U pozorištu jednako kao i u zatvoru. 

U blatu jednako kao i u lepoti! 

autor: AG izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Zaharova: Presuda Mladiću nastavak politizovanog i pristrasnog rada Tribunala Zaharova: Presuda Mladiću nastavak politizovanog i pristrasnog rada Tribunala

  Presuda ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću predstavlja nastavak "politizovane i pristrasne linije" koja je od početka postojala u radu Haškog tribunala, izjavila je danas portparolka Ministrastva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

 • Intervju Ivan Vejvoda: Razmena teritorija sa Kosovom nije isključena Intervju Ivan Vejvoda: Razmena teritorija sa Kosovom nije isključena

  Da li je Evropska unija izašla iz krize, zašto jača uticaj Rusije i kako se sve to prelama na Balkanu, tj. kako utiče na poziciju Srbije i njene pregovore oko Kosova – bile su glavne teme razgovora koji su sa Ivanom Vejvodom vodili Nadežda Gaće i Mijat Lakićević

 • Kuburović: Presuda Mladiću ne može da se iskoristi za reviziju tužbe BiH Kuburović: Presuda Mladiću ne može da se iskoristi za reviziju tužbe BiH

  Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da jučerašnja prvostepena haška presuda ratnom komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću ne može biti korišćena za eventualnu reviziju tužbe Bosne i Hercegovine (BiH) protiv Srbije za genocid.

 • Obradović (Dveri): SNS započela progon Dveri Obradović (Dveri): SNS započela progon Dveri

  Predsednik Dveri i šef poslaničke grupe te stranke u Skupštini Srbije Boško Obradović optužio je danas Srpsku naprednu stranku (SNS) da je započela progon Dveri.

 • Mali: Nisam u kampanji, ne razmišljam o kandidaturi Mali: Nisam u kampanji, ne razmišljam o kandidaturi

  Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas ne razmišlja o novoj kandidaturi za tu funkciju i da nije u kampanji za predstojeće beogradske izbore već da želi da predstavi građanima šta je urađeno u glavnom gradu u prethodne tri i po godine i kakvi su planovi za budućnost.

 • Rističević i Atlagić podneli krivičnu prijavu protiv Obradovića zbog nasilničkog ponašanja Rističević i Atlagić podneli krivičnu prijavu protiv Obradovića zbog nasilničkog ponašanja

  Poslanici Narodne seljačke stranke i Srpske napredne stranke, Marijan Rističević i Marko Atlagić saopštili su danas da su podneli krivičnu prijavu zbog nasilničkog ponašanja protiv Boška Obradovića, šefa poslaničke grupe Dveri u Skupštini Srbije.

 • U Nišu proglašena epidemija malih boginja U Nišu proglašena epidemija malih boginja

  Institut za javno zdravlje u Nišu prijavio je danas epidemiju malih boginja u tom gradu pošto je sa instituta "Torlak" stigla potvrda da je petoro dece obolelo od te bolesti, izjavio je za Betu načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti niškog Instituta Zoran Veličković.

 • AM i AOM suspendovali učešće u Radnoj grupi za bezbednost novinara AM i AOM suspendovali učešće u Radnoj grupi za bezbednost novinara

  Asocijacija medija i Asocijacija onlajn medija saopštili su danas da su suspendovali učešće u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara, posle odluke Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu da odbaci krivične prijave novinara napadnutih na predsedničkoj inauguraciji i obrazloženja kojim su praktično sami novinari optuženi za pokušaj izazivanja nereda.

 • Šutanovac: DS na beogradske izbore izlazi sa svojim kandidatom Šutanovac: DS na beogradske izbore izlazi sa svojim kandidatom

  Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac rekao je danas da će na beogradske izbore DS izaći sa svojim kandidatom za gradonačelnika i da se razgovara sa više ljudi.

 • Janković: Verovatno će biti saradnje sa Đilasom Janković: Verovatno će biti saradnje sa Đilasom

  Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković izjavio je danas da se razgovara sa bivšim gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom o beogradskim izborima i da će verovatno biti saradnje.

 • Novosađanin napao policajca Novosađanin napao policajca

  Jedan Novosađanin uhapšen je jer je napao policajca koji je pokušao da ga spreči u teškoj krađi, saopštila je Policijska uprava u Novom Sadu.

 • Prekinuta sednica Skupštine Kosova Prekinuta sednica Skupštine Kosova

  Zbog nedostaka kvoruma i na zahtev šefa poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulaha Hotija danas je prekinuta sednica Skupštine Kosova, koju su prethodno napustili poslanici iz redova koalicije okupljene oko Demokratske partije Kosova (DPK) i članovi Vlade Kosova.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

  Tema broja: Prava dece --- Mali ljudi, mala i prava: mnoga prava mnoge dece na normalno odrastanje samo su puki san, koji prelazi u košmar kada se nad nekim detetom nadvije smrt usled zlostavljanja, otmice, radne ili seksualne eksploatacije ili mučenja. U senci teških zločina ostaje notorna činjenica da je i svakodnevni život tegoba za mnoštvo dece. Iz raznih razloga... Piše: Jelka Jovanović

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
T6 bazeni, spa
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side Zemunske kapije festival nauke