13.01.2018 Beograd

VideoIntervju Omer Hadžiomerović: Izjava Vučevića opasna i nedozvoljiva

Intervju Omer Hadžiomerović: Izjava Vučevića opasna i nedozvoljiva Foto: Novi magazin
Prethodna godina okončana je novim klinčom izvršne i sudske vlasti zbog nimalo retoričkog pitanja gradonačelnika Novog Sada, funkcionera SNS-a Miloša Vučevića, sudijama služe li “narodu ili dokazanim lopovima”.

 “Kome se zaklinjete, gospodo sudije – državi, Ustavu i pravnom poretku Srbije ili onima koji vam pune džepove dok u vaše ime sebi po ko zna koji put pišu oslobađajuće presude… koliko košta vaša pravda, gospodo sudije?”, izjavio je Vučević povodom oslobađajuće presude optuženima za malverzacije u Luci Beograd. Sudijske organizacije i institucije, pre svega Društvo sudija Srbije, čiji je potpredsednik sudija Apelacionog suda u Beogradu Omer Hadžiomerović, osudilo je ovakvo flagrantno kršenje sudijske nezavisnosti.

“Klinč između izvršne i sudske vlasti traje već decenijama, ne samo kod nas, ovo je još jedan primer da se ništa nije promenilo”, kaže Hadžiomerović za Novi magazin: “Rad suda je javan, sudske odluke mogu biti izložene kritici, pitanje je kako se ta kritika daje i u kom trenutku. Ako dajete ocenu odluke dok postupak nije pravosnažno okončan, to predstavlja pritisak na sud jer ako neko kaže da je odluka skandalozna, da je velika sumnja da je to korupcija, postavlja se pitanje kako će se ponašati drugostepeni sud, kako će razmišljati i odlučivati sudije u drugom stepenu. Hoće li se pitati ‘ako potvrdim odluku ispašće da sam i ja korumpiran, ako ne potvrdim da li sam neko ko ide suprotno mišljenjima koje iznose političari?’.

Izjava je opasna, nedozvoljena i nije u skladu sa Akcionim planom za poglavlje 23. Ovakvo ponašanje političara u direktnoj je suprotnosti sa onim što su sami preuzeli kao obavezu da urede po pitanju vladavine prava.

 

*Već dugo se kao osnovno pitanje nameće izbor sudija i tužilaca, smatra se da je pod uticajem izvršne i zakonodavne vlasti. Kako se samim izborom može eliminisati taj preveliki uticaj?

Kad govorimo o nezavisnosti sudske vlasti, ona se uvek odnosi na odnos sudske i druge dve grane vlasti; pitanje nepristrasnosti je odnos suda prema strankama u postupku, prosto rečeno – da ne navijaju. Kad govorimo da li je sudstvo pod uticajem politike, govorimo o tome kakav je pravni okvir, pravne garancije nezavisnosti, kasnije govorimo o stvarnim garancijama, koliko se one poštuju u realnosti. A koliko se poštuju vidimo iz prethodnog primera.

Naša država je u pristupnim pregovorima sa EU preuzela obavezu da otkloni mogućnost političkog uticaja. Taj uticaj nije više direktan, da neko zove i kaže “presudi tako”, mada prethodni primer pokazuje da i toga ima, uticaj je uglavnom posredan. Jedan od tih načina je i izbor sudija, odnosno da li prvenstveno ili u velikoj meri zavisi od druge dve grane vlasti. Srbija je preuzela obavezu da promeni ustavni okvir pošto Ustav predviđa da sudiju prvi put na sudijsku funkciju bira Narodna skupština na predlog Visokog saveta sudstva, a sa druge strane da eliminiše uticaj politike u VSS, da ministar pravde i predsednik skupštinskog odbora ne budu članovi ovog tela. Pretpostavljam da ćemo tu obavezu ispuniti, mada to ide teško, čuju se i neki stavovi suprotni onim u akcionim planovima.

Postoji opasnost da mi ustavnim promenama, zatvarajući jedan kanal uticaja, otvorimo neke druge; za Društvo sudija jedan od tih kanala je stavljanje Pravosudne akademije u Ustav. Samo da napomenem, Društvo sudija je zajedno sa Ministarstvom pravde osnovalo Pravosudni centar iz kojeg je nastala Akademija, mi nemamo ništa protiv da to bude obrazovna ustanova na kojoj će sudije usavršavati svoje znanje i veštine, ali smo protiv toga da Akademija ima odlučujuću ulogu u tome ko će postati sudija. Ako vi u Ustavu kažete da je obavezan uslov da sudija završi Pravosudnu akademiju, onda se de facto ulaskom u Akademiju vrši predizbor sudija i VSS mora da izabere samo tog kandidata. Pri tome nema uslova nezavisnosti same Pravosudne akademije.

 

*Po viđenju sudija, Akademija je samo mogućnost za dodatnu obuku i specijalizaciju?

Tako je, Pravosudna akademija može imati značajnu ulogu i u početnoj obuci, da sudije koji se prvi put biraju povećaju nivo stručnosti, znanja i veština, ali mi smatramo da to nije jedini način na koji se to može postići i da ne bi bilo celishodno Ustavom se ograničiti samo na tu mogućnost. Postoji i mentorski sistem, ne treba se odreći nijednog modela.

 

*Koja bi bila uloga Visokog saveta sudstva u budućem izboru sudija?

Akcionim planom je predviđeno da Visoki savet sudstva bude telo koje će birati sudije i odlučivati o njihovom statusu, razrešenju i slično. Visoki savet sudstva je dobro zamišljen kao institucija, ali znamo koliko je bilo problema u ovo vreme kada se govorilo o opštem izboru ili reizboru sudija, to telo nije pokazalo da je na visini zadatka. To ne znači da treba da ga ukinemo, naprotiv, treba da ga ojačamo, osposobimo za funkciju koja mu po Ustavu i pripada – da štiti nezavisnost sudske vlasti, sudija i sudstva.

Čini mi se da je ova poslednja situacija kada je Savet reagovao na izjavu gospodina Vučevića dobar primer. U Akcionom planu je i predviđeno da VSS razradi pravilnik za javno i preventivno reagovanje uvek kada je ugrožena sudska nezavisnost. Ustavna obaveza mu je i inače da po cenu “sukoba” sa druge dve grane vlasti reaguje, da sudijama pruži zaštitu uvek kad rade savesno i stručno.

 

*Tokom javne rasprave o ustavnim izmenama Društvo je došlo u sukob sa Ministarstvom pravde. Da li je izbor sudija razlog tome?

Nije samo to razlog razmimoilaženja. Ministarstvo je pozvalo civilni sektor i strukovna udruženja među njima na raspravu o ustavnim promenama, ali nije odredilo pravac, smernice za davanje tog mišljenja. Društvo sudija, kao i ostale organizacije koje su istupile iz tog procesa, držalo se onoga što piše u Akcionom planu i dali smo svoje predloge. Bilo je i drugačijih viđenja i nama se čini da je Ministarstvo na toj liniji iako nikada nisu javno dali svoj predlog.

Mi ostajemo pri svojim predlozima.

 

 

Pogledajte intervju --->>>

Play

autor: JJ izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Branka Prpa: Manjak demokratije je usud Jugoslavije Intervju Branka Prpa: Manjak demokratije je usud Jugoslavije

  Na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu biće predstavljena knjiga kojom se objašnjava uloga srpskih intelektualaca u stvaranju jugoslovenske države. Doktorsku disertaciju Branka Prpa je odbranila 1996, a zašto je više od dve decenije odbijala da knjigu “uzme u ruke”, objašnjava u razgovoru sa Nadeždom Gaće i Jelkom Jovanović

 • Intervju Igor Radosavljević: Strah i(li) stid od ludila Intervju Igor Radosavljević: Strah i(li) stid od ludila

  U manjim sredinama se, sa većim brojem neobrazovanih ljudi, u priličnoj meri zadržao “stid od ludila”, a to je verovatno i snažnija emocija nego “strah od ludila”. Uverio sam se da veliki broj ljudi ne razlikuje nijanse između lečenja oboljenja kao što je shizofrenija, depresivni poremećaj, anksioznost ili situaciona kriza. Za njih je sve to isto, nešto “strašno i beznadežno”, kaže, između ostalog, u razgovoru za Novi magazin Igor Radosavljević

 • Intervju Aleksandar Popov: Međunarodna zajednica reaguje tek kada nastanu problemi Intervju Aleksandar Popov: Međunarodna zajednica reaguje tek kada nastanu problemi

  Rezultati opštih izbora u BiH održanih proteklog vikenda i konsultativnog referenduma u Makedoniji povodom Prespanskog dogovora Atine i Skoplja o pristupanju NATO-u i EU pod novim imenom – Republika Severna Makedonija – otvorili su nanovo krizna žarišta u regionu, uveren je Aleksandar Popov iz Igmanske inicijative

 • Savez za Srbiju organizovao u Nišu tribinu i protestnu šetnju Savez za Srbiju organizovao u Nišu tribinu i protestnu šetnju

  Nekoliko stotina Nišlija okupilo se na tribini koju je Savez za Srbiju (SzS) organizovao danas na platou ispred Tržnog centra "Kalča" u Nišu.

 • Haradinaj: Kosovo deo globalne koalicije u borbi protiv terorizma Haradinaj: Kosovo deo globalne koalicije u borbi protiv terorizma

  Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je danas da je Kosovo deo globalne koalicije u borbi protiv terorizma, nasilnog ekstremizma i radikalizma, koju predvode SAD, saopšteno je iz Vlade Kosova.

 • Hrkalović s ambasadorima Belorusije i Azerbejdžana o Kosovu i Interpolu Hrkalović s ambasadorima Belorusije i Azerbejdžana o Kosovu i Interpolu

  Eventualni prijem Kosova u članstvo Interpola bio bi suprotan procedurama i pravilima ove međunarodne policijske organizacije, rekla je danas državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović u razgovorima s ambasadorima Belorusije Valerijem Briljevom i Azerbejdžana Eldarom Hasanovim.

 • Kabinet Ane Brnabić: Problem sa Guglom tehnički, a ne politički Kabinet Ane Brnabić: Problem sa Guglom tehnički, a ne politički

  Kabinet predsednice Vlade Srbije saopštio je danas, povodom informacija da je kompanija Gugl (Google) stavila Srbiju na "crnu listu", da su iz te firme dobijena "čvrsta uveravanja" da je reč o "tehničkom, a ne političkom, finansijskom ili pravnom problemu".

 • Srpska lista: Zapaljena kuća srpskih povratnika u Belom Polju kod Peći Srpska lista: Zapaljena kuća srpskih povratnika u Belom Polju kod Peći

  Srpska lista osudila je večeras paljenje kuće povratničke porodice Kostić u selu Belo Polje kod Peći i pozvala predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji da "konačno počnu da rade svoj, posao i da zaštite Srbe i obezbede funkcionisanje vladavine prava na ovim prostorima".

 • MUP: Hapšenje zbog paljenja njive koje je izazvalo sudar na autoputu MUP: Hapšenje zbog paljenja njive koje je izazvalo sudar na autoputu

  Kragujevačka policija uhapsili je S.Đ. (1951) iz Batočine zbog sumnje da je zapalio nisko rastinje na njivama i time izazvao požar čiji dim je izazvao lančani sudar u kojoj je jedna osoba poginula, a četiri su lakše povređene.

 • SAD će nastaviti da podržava BSK SAD će nastaviti da podržava BSK

  Ambasada SAD u Prištini saopštila je da će nastaviti da podržavaju Bezbednosne snage Kosova (BSK) i nakon usvajanja u prvom čitanju tri zakona koji se odnose na BSK i zahtevaju "disciplinovan i transparentan proces transformacije".

 • Tražioca azila iz Irana na silu izbacili iz kampa u Krnjači Tražioca azila iz Irana na silu izbacili iz kampa u Krnjači

  Direktor Centra za pomoć i zaštitu tražiocima azila (APC) Radoš Đurović izjavio je danas da su službenici Komesarijata za izbeglice i migracije nezakonito uskratili jednom migrantu iz Irana pristup prihvatnom centru u Krnjači kod Beograda kao i da su protiv njega koristili fizičku silu, a da lokalna policija nije želela da interveniše uz objašnjenje da nije nadležna.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side