26.03.2019 Beograd

VideoIntervju Vesna Stanojević: Jutka nije jedinstven slučaj u Srbiji

Intervju Vesna Stanojević: Jutka nije jedinstven slučaj u Srbiji Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
Vesna Stanojević je direktorka Savetovališta za borbu protiv nasilja u porodici još od 1992. i ipak je mnogo stvari i dalje ne samo iznenađuje nego i šokira.

Podseća da su ove godine u Srbiji dve žene stradale u porodičnom nasilju, a prošle godine je ubijena je 31 žena, od kojih je samo tri tražilo pomoć neke institucije. Statistika još pokazuje da nisu samo muževi i partneri nasilnici; tokom 2018. godine dve ćerke i šest sinova ubilo je svoje majke. Statistika od koje se diže kosa na glavi, tema na koju se teško i pomišlja, a još teže o njoj glasno govori. Jedna od retkih koja je na sebe preuzela to breme je Vesna Stanojević, zahvaljujući kojoj je Srbija dobila i prve sigurne kuće za žrtve porodičnog i partnerskog nasilja, žene i decu.

 

*Problem porodičnog i partnerskog nasilja i dalje je jedan od najvećih u Srbiji.

Problem nasilja u porodici u Srbiji je oduvek postojao, ali je to bila neka tabu-tema, nije se o tome pisalo i govorilo. I danas je tabu. Nije više onako drastično kao što je bilo, ali mi i danas, bez obzira na sve, veoma teško govorimo o nasilju. To je uvek nešto o čemu se priča uzgred, u nekom međuprostoru između politike i nekih događanja, da li sportskih ili estradnih.

 

*Tvrdite da mediji nasilje u porodici prate kroz reportažu, sliku i senzacionalizam, a posle dva-tri dana sve se zaboravi.

“Nemamo preventivu niti edukaciju, ništa što bi moglo da da rezultate u neko dogledno vreme. U proteklih 10 godina 350 žena u Srbiji stradalo je u porodičnom nasilju, a sve češće žrtve su starije i nemoćne osobe.

 

*Vi ste nailazili i nailazite na sijaset teških priča, svaka od njih je drugačija, ali je osećaj koji iza njih ostaje isti – nemoć i gorčina.

Dolazile su nam žene s višestrukim povredama, u gipsu. Neko je jednu ženu pred porođajem izbacio iz stana. Dve bebe su se rodile u decembru i još su u Sigurnoj kući jer nemaju drugu podršku. Kako će izgledati život te dece?

 

*Šta vas ostavi bez teksta posle toliko iskustva s teškim traumama?

Često se pitam da li je moguće da ova žena stvarno nema baš nikoga da joj pomogne. Bolesna je, mlada je, ima karcinom i operisana je, a nema ničiju podršku, nema gde. To su priče koje vas ostave bez teksta i osetite nemoć. Nemate vi instituciju koju možete u tom trenutku da pozovete i da kažete: hajde da pomognemo ovoj ženi, ona je izuzetno težak slučaj. Sve se svodi na sigurne kuće. Ponekad se, gledajući decu u kući, pitam kakva će biti njihova budućnost, postoji li iko ko njima uopšte može da obeća neku budućnost.

 

*Proteklih nedelja pažnju javnosti privukao je slučaj koji nije direktno vezan za porodično nasilje, slučaj “Jutka”, predsednika Opštine Brus Milutina Jeličića. Čeka se sudski epilog, ali čini se da je akter nedodirljiv, a žrtva izložena.

Umesto istine i rasvetljavanja, sve se pretvara u farsu, sliku i priliku onoga kako ne treba. Marija Lukić se obraćala meni. I ne samo Marija nego sve te žene koje su bile žrtve tog Jutke, tog takozvanog predsednika opštine. Tužilaštvo u Kruševcu odbacilo je sve slučajeve sem Marijinog. Ove druge za njih ili nisu žene ili nisu žrtve. Ali taj Jutka nije jedinstven slučaj u Srbiji i postoji još mnogo takvih koje niko nije prijavio. On tako prolazi nekažnjeno, to je isto neverovatno. Ja sam očekivala da će kao predstavnik stranke koja je na vlasti odmah da bude smenjen.

Znam ja da stranka nije nadležna za smenjivanje predsednika opštine i da za to postoji procedura, ipak tom slučaju je trebalo da se posveti mnogo veći značaj nego što je dobio.

Brus je malo mesto, sredina podložna manipulacijama, svi se znaju, pa se možda iz koristi i međusobno štite. Protest podrške Jutki u kojem su učestvovale i pojedine žene šokirao je i mene, koja sam videla i čula mnogo šokantnih priča. Žene koje kažu “on je dobar domaćin i dobar muž”, a posle svega ovoga on ne može biti ni jedno ni drugo. Sud treba da da konačnu odluku. Mada nisam sigurna u objektivnost sudske odluke upravo zbog toga što je reč o maloj lokalnoj sredini. Iza svega ostaje gorak ukus jer to može da se desi bilo gde. Zato što se ženama manje veruje i njihova priča se uvek omalovaži. Uvek je žena ta koja je ‘nešto provocirala’, traži se opravdanje za njega, a s njom šta bude – biće.

 

*Podneli ste ostavku na mesto odbornice u beogradskom parlamentu, gde ste izabrani na listi “Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd”.

Odmah sam napustila Skupštinu grada, podnela ostavku jer sam bila u – sukobu interesa. Ja rukovodim Savetovalištem za nasilje u porodici i sigurnim kućama i nisam mogla u isto vreme da budem odbornica. Tražila sam tumačenje i dobila mišljenje da jesam u sukobu interesa.

Na prošloj sednici podnela sam ostavku. To je sad čisto, više nisam u Gradu, ali i dalje radim svoj posao.

 

 

Pogledajte intervju ---

autor: BM izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Miroslav Milićević: Pod naprednjacima Srbija nazaduje Intervju Miroslav Milićević: Pod naprednjacima Srbija nazaduje

  Proteklih nekoliko godina na konferencijama za štampu dolazilo je do agresivnog i neprimerenog ponašanja pojedinih novinara koji su, pokušajima da promene temu sastanka i napadima na članove Saveta, ometali održavanje prezentacije - kaže potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije u razgovoru za Novi magazin

 • Đilas: Svaka stranka će pojedinačno odlučivati o bojkotu Đilas: Svaka stranka će pojedinačno odlučivati o bojkotu

  Zajednički stav Saveza za Srbiju je identičan - nema smisla učestvovati na izborima pod ovakvim uslovima odnosno ako nisu fer i pošteni, ali svaka stranka pojedinačno će u narednih nekoliko dana doneti konačnu odluku o bojkotu, izjavio je danas predsedenik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

 • Mustafa: Ne odustajemo od funkcije premijera i u slučaju koalicije sa Samoopredeljenjem Mustafa: Ne odustajemo od funkcije premijera i u slučaju koalicije sa Samoopredeljenjem

  Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa je večeras izjavio da stranka na čijem je čelu neće odustati od mandatara za premijera i u slučaju da postignu sporazum o predizbornoj koaliciji sa Samoopredeljenjem.

 • Kosovo: Kompletirana dokumentacija za međunarodnu poternicu za Radojičićem Kosovo: Kompletirana dokumentacija za međunarodnu poternicu za Radojičićem

  Kosovski ministar pravde u ostavci Abeljard Tahiri je danas saopštio da je kompletirana i poslata dokumentacija za raspisivanje međunarodne poternice za Milanom Radoičićem, osumnjičenim za umešanost u ubistvo lidera SDP Olivera Ivanovića, preneli su danas kosovski mediji.

 • Saobraćajna gužva na putu Beograd-Obrenovac Saobraćajna gužva na putu Beograd-Obrenovac

  Saobraćaj na putu Beograd-Obrenovac je danas više puta bio u kolapsu jer nepregledna kolona vozila pokušavala da se uključi na auto-put "Miloš Veliki" prema Preljini i Čačku.

 • Zaštitnik građana zbog pritužbi zatvorenika posetio zatvore u Nišu i Pirotu Zaštitnik građana zbog pritužbi zatvorenika posetio zatvore u Nišu i Pirotu

  Zaštitnik građana Zoran Pašalić je danas posetio kazneno-popravne zavode u Nišu i Pirotu zbog pritužbi zatvorenika na neadekvatne uslove. Saopšteno je da je Pašalić došao u nenajavljenu posetu jer se velik broj zatvorenika žalio, te želeći da se detaljnije upozna sa stanjem i s mogućnostima za poboljšanje i rešavanje problema i propusta u radu zavoda.

 • Šabac pomogao sedam srpskih porodica na Kosovu da zasade jagode Šabac pomogao sedam srpskih porodica na Kosovu da zasade jagode

  Spremni smo da ovakvu saradnju ostvarimo u svakom srpskom selu na Kosovu. I želimo da delimo svoja znanja sa albanskim porodicama u tim gradovima i opštinama. Ovo što radimo učiniće našu decu srećnijom. I što je najvažnije, otvoriće mogućnost da nam deca pronađu sreću u mestima gde žive i ne odlaze u svet tražeći bolju sreću. I, ako Bog da, da počnu da se vraćaju - poručio je gradonačelnik Šapca svojim domaćinima u Goraždevcu i Brestoviku

 • Uhapšeni zbog falsifikovanja dokumenta radi uzimanja kredita Uhapšeni zbog falsifikovanja dokumenta radi uzimanja kredita

  Policija u Rumi uhapsila je M. M. (42), V. S. (42) i P. S. (24), zbog prevare putem koje su jednu banku oštetili za 3,3 miliona dinara, saopštila je danas Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici.

 • Dačić s ambasadorima Srbije o situaciji na Kosovu Dačić s ambasadorima Srbije o situaciji na Kosovu

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je u Beogradu na odvojenim sastancima sa više ambasadora Srbije informisao srpske izaslanike o situaciji na Kosovu, jednostranim aktima Prištine koji su doveli do prekida dijaloga, blokade Briselskog procesa i dolaženja do kompromisnog rešenja.

 • Šarčević: Centar za matične ćelije se gradi kao Skadar na Bojani Šarčević: Centar za matične ćelije se gradi kao Skadar na Bojani

  Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je danas da je gradnja Centra izvrsnosti sa bankom matičnih ćelija u Kragujevcu "kao Skadar na Bojani" zbog problema sa Jedinicom za upravljanje projektima (JUP) i izvođačem radova i najavio novi tender.

 • Intervju Boris Varga: Licemerne su obe strane Intervju Boris Varga: Licemerne su obe strane

  To nisu okrugli stolovi poznati u tranzicionom iskustvu kao oni za demoratizaciju i fer izbore s kraja osamedesetih, već simuliranje demokratije i pokušaj da buduće izbore u Srbiji slaba opozicija a priori predstavi kao falsifikovane, a vlast svoje učešće u pregovorima kao garanciju za slobodne, fer i demokratske izbore - kaže za Novi magazin politikolog i novinar Boris Varga

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side