17.03.2018 Beograd

Istraživanje: 40 odsto učenika nezadovoljno uspehom u školi

Istraživanje: 40 odsto učenika nezadovoljno uspehom u školi Foto: Novi magazin/VV
Više od 40 odsto učenika od šestog do osmog razreda sebe smatra neuspešnom osobom, 13 odsto tvrdi da im ništa ne polazi za rukom, a 12 odsto kažu da nisu srećni, rezultat je istraživanja specijaliste pedagogije Slobodana Malušića objavljenog u listu "Danas".

List u današnjem izdanju donosi rezultate istraživanja prema kojim od 800 đaka beogradskih osnovnih škola čak 44 odsto učenika nije zadovoljno uspehom u školi, skoro 17 odsto društvom u školi, a sedam procenata načinom života u porodici.

Nešto manje od trećine đaka imaju lične probleme koje ne mogu sami da reše, svaki peti ono što ih muči ne može da poveri svojim drugovima, a četvrtina ni svojim roditeljima, niti sa njima mogu otvoreno da razgovaraju, jer smatraju da im ne posvećuju dovoljno vremena.

Malušić je kazao da više od polovine učenika svoj veliki problem ne bi ispričalo nastavnicima jer u njih nemaju poverenja.

On je kazao da je jedno od pitanja u upitniku bilo da kada su neraspoloženi i nesreći da li pomišljaju da uzmu neko sredstvo da im se vrati raspoloženje i snaga i da se lepo osećaju, oko tri odsto učenika je odgovorilo da treba da uzmu to sredstvo.

"Na pitanje da li to sredstvo koristite neko od tvojih drugova 5 odsto ispitanih đaka odgovara potvrdno. Sedam odsto učenika je reklo da su im ta sredstva nudili dileri, a jedan odsto priznao da ih već koristi", kazao je Malušić i dodao da je identično istraživanje o uzrocima koji mogu dovesti do bolesti zavisnosti sproveo 2004. godine kada su rezultati za nijansu bili povoljniji.

Đaci koji su nezadovoljni sobom, svojim radom i uspesima, koji sebe smatraju nesrećnim, odbačenim od drugova i roditelja, koji nemaju dovoljno poverenja u bliske osobe, a imaju lične probleme koje ne mogu sadi da reše, vrlo pogodne i povodljive ličnosti razna iskušenja, pa i uzimanje droge i raznih opijata, naveo je Malušić.

Istakao je da je potrebno stvoriti uslove za angažovanje što veće broja učenika u vannastavnim aktivnostima, pre svega u sportskim kako bi učenici zadovoljili svoja interesovanja i ispoljili kreativnosti.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 17.03.2018, 16:33h Sveta

    Činjenica je da deca nemaju dobru osnovu za sledeći razred. To znači da učitelji i nastavnici trebaju prilagoditi metodologiju rada novim vremenima. Ne treba da štrajkuju ili da se svete zbog malih plata deci. Roditelji trebaju podržati nastavno osoblje jer je obično kroz mišljenje dece iskazano mišljenje roditelja... Osim toga na pismenim zadacima se mora jasno naznačiti koliko tačnih odgovora koju ocenu vuče tako da dete odmah shvati šta mora raditi da poboljša uspeh.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side