Istraživanje Ipsosa: Bez panike, uz oprez i brigu
27.03.2020 Beograd

Istraživanje Ipsosa: Bez panike, uz oprez i brigu

Istraživanje Ipsosa: Bez panike, uz oprez i brigu Foto: Beta/Dragan Gojic
Ne postoji panika u društvu, ali vladaju oprez i umerena briga za decu i starije, prvi je zaključak drugog istraživanja Ipsosa o percepciji koronavirusa u Srbiji, realizovanog tehnikom Online community od 11. do 14. marta sa 22 učesnika.

Važno je napomenuti da je to period pre uvođenja vanrednog stanja u Srbiji i rigoroznih mera kakve su zabrana kretanja tokom većeg dela dana za sve stanovnike, apsolutna zabrana za starije od 65 godina i zatvaranje škola, uz ukidanje javnog prevoza i zatvaranje mesta okupljanja.

Činjenica da je SZO proglasila pandemiju unela je “dodatni strah jer situaciji daje zvaničan opis, i ta reč često se koristi kao opis ozbiljnosti situacije”.
Glavni strahovi učesnika nisu medicinske prirode već upravo “neizvesnost oko narednog perioda u smislu rada institucija, poslova, škola, prodavnica, granica”.

Takođe, ocena učesnika je da su država i zdravstvo “zasad pokazali odgovornost, ali i činjenica da smo imali dovoljno vremena za pripremu utiče na veća očekivanja među učesnicima”.

Uz percepciju stanovnika Kine kao izuzetno disciplinovane nacije koja uspešno suzbija epidemiju, izražena je bojazan da je Srbija po temperamentu sličnija Italijanima, te da građani neće biti dovoljno disciplinovani. Ističe se oprez, na rigoroznije mere (koje su kasnije usledile) gleda se pozitivno, a učesnici ovog ispitivanja očekuju precizno, brzo i tačno izveštavanje, ograničavanje neumerene kupovine neophodnih namirnica i sredstava higijene, kao i zaštitu i pomoć starijima.

Učesnici smatraju da su informisani o koronavirusu – 65 odsto dobro, 30 odsto veoma dobro, naspram četiri odsto “ne baš dobro”, a najviše nesuglasica izaziva samo poreklo virusa i način prelaska na čoveka. Međutim, ne plaše se za svoje zdravlje jer smatraju da bi lako preležali već za starije i decu, a izražena je bojazan zbog epidemije u zemljama u kojima radi mnogo građana Srbije, pre svega zbog broja zaraženih i eventualnog karantina pri povratku.

Učesnici iz pojedinih gradova (Niš) navode da su u početku bili ravnodušni, ali sa vestima da zaraženih ima u njihovom gradu opasnost postaje bliža i realnija, a opšte je uverenje, pre svega među učesnicima iz manjih mesta, da je opasnost najveća u Beogradu.

Istraživači navode da su informacije istraživanja prikupljene kroz sve forme komunikacije koje omogućava Online community: Live chat, Blog, Idea exchange, Markerboard i ilustruju mogućnosti i performanse modernog istraživačkog alata koji se može primeniti kako u trenutnim okolnostima i situaciji gorućih tema i pitanja, tako i u slučaju strateškog planiranja i sagledavanja standardnih tržišnih okolnosti i problema.

“U današnje vreme, kada su socijalne mreže postale mesto svakodnevnog susretanja i deljenja iskustva, Online communities sesije su za određene mnogo teme efikasniji istraživački metod od F2F fokus grupa, na koje smo navikli i od kojih znamo šta da očekujemo”, objasnila je Katarina Jakšić, ekspertkinja Ipsosa za inovacije i kvalitativnu metodologiju.

U elektronskom izdanju Novog magazina broj 465, koje je besplatno dostupno na sajtu www.novimagazin.rs, dati su rezultati prvog istraživanja Ipsosovog tima. To istraživanje obuhvatilo je u prvom talasu 1.055 ispitanika 18+ (period 21.02 – 01.03.2020) i u drugom periodu do 14. marta 824 ispitanika starija od 18 godina.

Celo istraživanje pogledajte u našoj galeriji.

autor: J.J. izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
 • Intervju Rade Bojović: SPC glavni nosilac velikosrpske politike u Crnoj Gori Intervju Rade Bojović: SPC glavni nosilac velikosrpske politike u Crnoj Gori

  Ponašanje zvanične Srbije prema Crnoj Gori je neprijateljsko, pijemontsko i asimilatorsko. Pritom je garnirano starim istorijskim lažima i obmanama o Crnoj Gori.

 • Najplaćeniji funkcioneri mesečno primaju i po 20.000 evra Najplaćeniji funkcioneri mesečno primaju i po 20.000 evra

  Državni funkcioneri u Srbiji u proseku primaju platu oko 1.000 evra, ali pojedini značajno odskaču od tog proseka, objavljeno je na portalu nova.rs.

 • Tepić: Biljana Popović Ivković se neće baviti MUP-om, već MUP njom Tepić: Biljana Popović Ivković se neće baviti MUP-om, već MUP njom

  Potpredsednica Stranke slobode i pravde i narodna poslanica Marinika Tepić poručila je danas da se državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova neće baviti policijom, nego će se policija baviti njom.

 • Izbore organizuje RIK, ali birači mogu da glasaju samo na lokalu Izbore organizuje RIK, ali birači mogu da glasaju samo na lokalu

  Kada se istog dana održavaju lokalni, pokrajinski i republički izbori za organizaciju glasanja zadužena je Republička izborna komisija (RIK) i lokalna samouprava nema nadležnosti, ali je ipak moguće da građanin glasa samo na jednom nivou ukoliko tako odluči, izjavio je programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov.

 • Ponoš: Vlast nema odgovor na bojkot Ponoš: Vlast nema odgovor na bojkot

  Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je danas da vlast nema odgovor na bojkot izbora, koji će je delegitimizovati, jer nije reč samo o procentima izašlih birača i osvojenih glasova, nego i o tome kako će izgledati skupština u kojoj nema nikoga ko zastupa polovinu glasačkog tela Srbije.

 • Italijanski ambasador zahvalio Srbiji na pomoći i podržao njen evropski put Italijanski ambasador zahvalio Srbiji na pomoći i podržao njen evropski put

  Italijanski ambasador u Beogradu Karlo lo Kašo zahvalio se danas Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću na velikodušnoj donaciji medicinske opreme Italiji i istakao da je u krizi epohalnih razmera u interesu svih da se obezbede garancije za budućnost čitave Evrope i zato Italija veruje u integraciju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, podržavajući snažno evropski put Srbije.

 • DW: Ratni zločinci žele u Skupštinu Srbije DW: Ratni zločinci žele u Skupštinu Srbije

  U Srbiji pod vlašću predsednika Aleksandra Vučića odrasta generacija koja nema pojma o istoriji, piše švajcarski Tagesancajger povodom kandidatura Vojislava Šešelja, Dragana Vasiljkovića i drugih osuđenih ratnih zločinaca na junskim izborima u Srbiji, prenosi danas Dojče vele (DW).

 • Počinje vađenje 23 potopljena nemačka broda iz Dunava Počinje vađenje 23 potopljena nemačka broda iz Dunava

  Od 220 rečnih brodova za koje se zna da ih je nemačka vojska potopila u Dunavu na kraju Drugog svetskog rata, neposredno posle rata izvađeno je njih 30, a ostalo je još 183 koje treba izvaditi, rakao je predstavnik Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Veljko Kovačević.

 • Skupština Kosova sutra bira novu Vladu Skupština Kosova sutra bira novu Vladu

  Sednica kosovskog parlamenta na kojoj će se glasati o novoj vladi na čelu sa Avdulahom Hotijem biće održana sutra u 11 časova, saopštio je šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Arben Gaši.

 • Vulin: Vojska za ponos Srbije, sve ostvareno uz podršku Vučića Vulin: Vojska za ponos Srbije, sve ostvareno uz podršku Vučića

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da je tokom borbe sa epidemijom koronavirusa Vojska Srbije još jednom pokazala da u slučaju krize predstavlja stabilan i pouzdan oslonac svom narodu i državi.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side