11.07.2012 | 19:17h ► 19:40h Novi Sad

Izabrana Vlada Vojvodine, Pajtić premijer

Izabrana Vlada Vojvodine, Pajtić premijer Tanjug (arhiva)
Skupština Vojvodine izabrala je večeras pokrajinsku vladu sa 11 resora, koju će u trećem mandatu voditi potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić.

Za izbor Pajtićevog kabineta glasalo je 79 poslanika, protiv je bio 21 a uzdržanih sedam, dok za izbor nove izvršne vlasti nije glasao jedan poslanik. 

Članovi nove vlade, koju čine predstavnici Demokratske stranke, Saveza vojvođanskih Mađara i Lige socijademokrata Vojvodine, potom su položili zakletvu. 

Pajtić je u ekspozeu rekao da je pred novom vladom mnogo posla i da taj posao neće biti ni lak ni jednostavan i da se zato sa njim mora početi što pre. 

"Nalazimo se u brodu punom vode i svi je moramo zajednički izbacivati", citirao je Pajić u Skupštini ubijenog premjera Srbije Zorana Ðinđića, na sednici na kojoj bi trebalo da bude izabrana vlada. 

On je naveo da je njegova vlada manja od prethodne, ali i efikasnija i u prilog tome naglasio da je čine stručnjaci dokazani u oblastima u kojima su radili. 

Pajtić je naglasio i da će u interesu građana pokrajinska vlada sarađivati sa republičkom bez obzira na to što ih čcine različite stranačke koalicije. 

Kao glavni cilj vlade Pajtić je naveo očuvanje radnih mesta, ali i otvaranje novih i dovođenje stranih investicija, ostvarivanje ljudskih i manjinskih prava po najvišim evropskim standardima, ulaganje u poboljšanje kvaliteta lečenja i obrazovanja.

Pokrajinska vlada ima četiri potpredsednika - Dragoslava Petrovića (DS) koji će biti i na čelu Sekretarijata za nauku, tehnološki razvoj i visoko obrazovanje, Gorana Ješića (DS) koji će voditi i Sekretarijat za poljoprivreddu, vodoprivredu i šumarstvo, Andora Belina (SVM) koji će biti sekretar za obrazovanje, nacionalne zajednice i propise i Slavišu Grujića (LSV) koji će biti i sekretar za kulturu i informisanje. 

Na čelu Sekretarijata za zdravstvo, demografiju i socijalnu politiku biće Vesna Kopitović (DS), Sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine Nataša Bajić-Pavićević (DS), dok će Zoran Radoman (DS) voditi Sekretarijat za finansije. 

Marinika Čobanu (LSV) će biti na čelu Sekretarijata za sport i omladinu, Sekretarijat za urbanizam i ekologiju biće pod rukovodstvom Slobodana Puzovića (DS), a Sekretarijat za regionalnu politiku i lokalnu samoupravu vodiće Branislav Bugarski (DS). 

Na čelu Sekretarijata za privredu, rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova biće Miroslav Vasin (DS). 

Minut ćutanja za Srebrenicu

Inače, današnja sednica pokrajinske Skupštine počela je minutom ćutanja za sve žrtve u Srebrenici. 

Inicijativu da se povodom 11. jula, godišnjice masakra u Srebrenici, minutom ćutanja oda pošta nastradalima, podneo je poslanički klub LSV, a prihvatio ga predsednik skupštine Ištvan Pastor.

Pre minuta ćutanja, salu su napustili poslanici Demokratske stranke Srbije, dok su poslanici Srpske napredne stranke i Srpske radikalne stranke sedeli tokom odavanja pošte. 

Poslanici SNS-a i DSS-a tražili su odlaganje zasedanja zbog odluke Ustavnog suda Srbije da ospori veliki broj odredbi Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine. 

Šef poslaničke grupe SNS-a Igor Mirović zatražio je na početku sednice da se oforme radna tela sastavljena od predstavnika svih stranaka koja bi radila na novom predlogu Zakona i Statuta Vojvodine jer je aktuelna vlada, prema njegovom mišljenju, neustavna. Taj predlog je, međutim, odbačen većinom glasova, pa je sednica počela. 

Odluka Ustavnog suda Srbije o ukudanju dela nadležnosti Vojvodine bila je glavna tema izvan skupštinske sale koju su komenatrisali ne samo poslanici, već i mandatar za sastav nove pokrajinske vlade. 

Pajtić je rekao da Vojvodina neće dozvoliti da dođe do pauze u korišćenju sredstava iz fondova EU koje je do sada koristila. 

On je dodao će Kancelarija Vojvodine u Briselu nastaviti da funkcioniše i da je prethodna pokrajinska vlada, pretpostavljajući da će se tako nešto desiti, tu kancelariju registrovala kao Odeljenje Sekretarijata za finansije Vlade Vojvodine. 

autor: MP izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side