11.07.2012 | 19:17h ► 19:40h Novi Sad

Izabrana Vlada Vojvodine, Pajtić premijer

Izabrana Vlada Vojvodine, Pajtić premijer Tanjug (arhiva)
Skupština Vojvodine izabrala je večeras pokrajinsku vladu sa 11 resora, koju će u trećem mandatu voditi potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić.

Za izbor Pajtićevog kabineta glasalo je 79 poslanika, protiv je bio 21 a uzdržanih sedam, dok za izbor nove izvršne vlasti nije glasao jedan poslanik. 

Članovi nove vlade, koju čine predstavnici Demokratske stranke, Saveza vojvođanskih Mađara i Lige socijademokrata Vojvodine, potom su položili zakletvu. 

Pajtić je u ekspozeu rekao da je pred novom vladom mnogo posla i da taj posao neće biti ni lak ni jednostavan i da se zato sa njim mora početi što pre. 

"Nalazimo se u brodu punom vode i svi je moramo zajednički izbacivati", citirao je Pajić u Skupštini ubijenog premjera Srbije Zorana Ðinđića, na sednici na kojoj bi trebalo da bude izabrana vlada. 

On je naveo da je njegova vlada manja od prethodne, ali i efikasnija i u prilog tome naglasio da je čine stručnjaci dokazani u oblastima u kojima su radili. 

Pajtić je naglasio i da će u interesu građana pokrajinska vlada sarađivati sa republičkom bez obzira na to što ih čcine različite stranačke koalicije. 

Kao glavni cilj vlade Pajtić je naveo očuvanje radnih mesta, ali i otvaranje novih i dovođenje stranih investicija, ostvarivanje ljudskih i manjinskih prava po najvišim evropskim standardima, ulaganje u poboljšanje kvaliteta lečenja i obrazovanja.

Pokrajinska vlada ima četiri potpredsednika - Dragoslava Petrovića (DS) koji će biti i na čelu Sekretarijata za nauku, tehnološki razvoj i visoko obrazovanje, Gorana Ješića (DS) koji će voditi i Sekretarijat za poljoprivreddu, vodoprivredu i šumarstvo, Andora Belina (SVM) koji će biti sekretar za obrazovanje, nacionalne zajednice i propise i Slavišu Grujića (LSV) koji će biti i sekretar za kulturu i informisanje. 

Na čelu Sekretarijata za zdravstvo, demografiju i socijalnu politiku biće Vesna Kopitović (DS), Sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine Nataša Bajić-Pavićević (DS), dok će Zoran Radoman (DS) voditi Sekretarijat za finansije. 

Marinika Čobanu (LSV) će biti na čelu Sekretarijata za sport i omladinu, Sekretarijat za urbanizam i ekologiju biće pod rukovodstvom Slobodana Puzovića (DS), a Sekretarijat za regionalnu politiku i lokalnu samoupravu vodiće Branislav Bugarski (DS). 

Na čelu Sekretarijata za privredu, rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova biće Miroslav Vasin (DS). 

Minut ćutanja za Srebrenicu

Inače, današnja sednica pokrajinske Skupštine počela je minutom ćutanja za sve žrtve u Srebrenici. 

Inicijativu da se povodom 11. jula, godišnjice masakra u Srebrenici, minutom ćutanja oda pošta nastradalima, podneo je poslanički klub LSV, a prihvatio ga predsednik skupštine Ištvan Pastor.

Pre minuta ćutanja, salu su napustili poslanici Demokratske stranke Srbije, dok su poslanici Srpske napredne stranke i Srpske radikalne stranke sedeli tokom odavanja pošte. 

Poslanici SNS-a i DSS-a tražili su odlaganje zasedanja zbog odluke Ustavnog suda Srbije da ospori veliki broj odredbi Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine. 

Šef poslaničke grupe SNS-a Igor Mirović zatražio je na početku sednice da se oforme radna tela sastavljena od predstavnika svih stranaka koja bi radila na novom predlogu Zakona i Statuta Vojvodine jer je aktuelna vlada, prema njegovom mišljenju, neustavna. Taj predlog je, međutim, odbačen većinom glasova, pa je sednica počela. 

Odluka Ustavnog suda Srbije o ukudanju dela nadležnosti Vojvodine bila je glavna tema izvan skupštinske sale koju su komenatrisali ne samo poslanici, već i mandatar za sastav nove pokrajinske vlade. 

Pajtić je rekao da Vojvodina neće dozvoliti da dođe do pauze u korišćenju sredstava iz fondova EU koje je do sada koristila. 

On je dodao će Kancelarija Vojvodine u Briselu nastaviti da funkcioniše i da je prethodna pokrajinska vlada, pretpostavljajući da će se tako nešto desiti, tu kancelariju registrovala kao Odeljenje Sekretarijata za finansije Vlade Vojvodine. 

autor: MP izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Politička zloupotreba istorije: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma Politička zloupotreba istorije: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma

  Mora se razlikovati revizija od revizionizma, koji stvara sukobe između država, društva i naroda. Do revizionizma dolazi kada se deo događaja predstavi kao celina i iskoristi za stvaranje politički potrebne priče. Očigledan primer je vojno-policijska akcija “Oluja”, koja se različito tumači u Hrvatskoj i Srbiji upravo kroz delove događaja, tako da je u fokusu u Srbiji događaj nakon, a u Hrvatskoj pre “Oluje”

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte

  Tema broja: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma -- Politička zloupotreba istorije: Mora se razlikovati revizija od revizionizma, koji stvara sukobe između država, društva i naroda. Do revizionizma dolazi kada se deo događaja predstavi kao celina i iskoristi za stvaranje politički potrebne priče. Očigledan primer je vojno-policijska akcija “Oluja”, koja se različito tumači u Hrvatskoj i Srbiji upravo kroz delove događaja, tako da je u fokusu u Srbiji događaj nakon, a u Hrvatskoj pre “Oluje”. Piše: Ivana Pejčić

 • Vučić: Moj sin nije uradio ništa loše, neću dozvoliti hajku protiv njega Vučić: Moj sin nije uradio ništa loše, neću dozvoliti hajku protiv njega

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da njegov stariji sin Danilo, koji je prisustvovao utakmici Svetskog prvenstva u Rusiji u blizini osoba osuđivanih za teška krivična dela, nije učinio ništa nažao bilo kome i dodao da ima problem da mu objasni zbog čega se protiv njega, kako se izrazio, vodi hajka u pojedinim medijima.

 • Vučić i Radev: Odnosi Srbije i Bugarske sve bolji, razmena prešla milijardu evra Vučić i Radev: Odnosi Srbije i Bugarske sve bolji, razmena prešla milijardu evra

  Predsednici Srbije i Bugarske, Aleksandar Vučić i Rumen Radev koji je danas počeo zvaničnu dvodnevnu posetu Srbiji, rekli su danas u Beogradu da su odnosi te dve zemlje sve bolji, da je politički dijalog dobar, a da je trgovinska razmena prešla milijardu evra.

 • Opštinsko veće u Kuršumliji dozvolilo izlaganje pokojnika u stambenoj zgradi Opštinsko veće u Kuršumliji dozvolilo izlaganje pokojnika u stambenoj zgradi

  Opštinsko veće Kuršumlije dozvolilo je stanarima dve stambene zgrade u kuršumlijskom naselju Rasadnik da zajedničku prostoriju koriste za izlaganje pokojnika, pošto Kuršumlija nema kapelu, izjavila je agenciji Beta šefica odeljenja za privredu ove opštine Snežana Radović.

 • Pronađen još jedan komad skupštinskog mobilijara nestalog 5. oktobra Pronađen još jedan komad skupštinskog mobilijara nestalog 5. oktobra

  U Sokobanji je pronađen još jedan komad mobilijara nestalog 5. oktobra 2000. iz zgrade tadašnje Skupštine SRJ tokom demonstracija zbog nepriznavanja izbornih rezultata, saopšteno je danas iz kabineta predsednice Skupštine Srbije.

 • Uhapšen pripadnik Žandarmerije zbog droge Uhapšen pripadnik Žandarmerije zbog droge

  Policija u Beograd uhapsila je pripadnika Žandarmerija, M.V. (37) nakon što je u njegovoj torbi pronašla 510 tableta droge MDMA i 5.000 evra, saopštila je Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

 • Tužilaštvo još nije zvalo Cvetkovića, on najavljuje novu konferenciju Tužilaštvo još nije zvalo Cvetkovića, on najavljuje novu konferenciju

  Tužilac iz Osnovnog javnog tužilaštva u Vršcu Tihomir Knežević izjavio je danas da to tužilaštvo radi na prikupljanju dodatnih dokaza u slučaju novinara Stefana Cvetkovića iz Bele Crkve, nakon čega će pozvati i njega da dođe i da iskaz i ispriča svoju verziju događaja.

 • Vesić: Danas tender za rekonstrukciju Trga Republike Vesić: Danas tender za rekonstrukciju Trga Republike

  Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će danas biti otvoren tender za rekonstrukciju Trga Republike u Beogradu i ponovio da će Narodni muzej biti otvoren 28. juna.

 • Đurić: Pritisak na Vučića da bi se oslabila pozicija Srbije Đurić: Pritisak na Vučića da bi se oslabila pozicija Srbije

  Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da oni koji misle da će različitim izmišljotinama i lažima izvršiti psihološki pritisak na pregovarače Srbije i oslabiti njenu poziciju pred nastavak dijaloga sa Prištinom u Briselu, neće uspeti.

 • VOICE: Država nenamenski troši sredstva od eko takse VOICE: Država nenamenski troši sredstva od eko takse

  Nestabilan sistem subvencionisanja i veliko kašnjenje u isplati stvorio je velike probleme postrojenjima za preradu otpada, a najviše ispaštaju životna sredina i građani, dok država nenamenski troši sredstva prikupljena od eko takse, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side