11.07.2012 | 19:17h ► 19:40h Novi Sad

Izabrana Vlada Vojvodine, Pajtić premijer

Izabrana Vlada Vojvodine, Pajtić premijer Tanjug (arhiva)
Skupština Vojvodine izabrala je večeras pokrajinsku vladu sa 11 resora, koju će u trećem mandatu voditi potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić.

Za izbor Pajtićevog kabineta glasalo je 79 poslanika, protiv je bio 21 a uzdržanih sedam, dok za izbor nove izvršne vlasti nije glasao jedan poslanik. 

Članovi nove vlade, koju čine predstavnici Demokratske stranke, Saveza vojvođanskih Mađara i Lige socijademokrata Vojvodine, potom su položili zakletvu. 

Pajtić je u ekspozeu rekao da je pred novom vladom mnogo posla i da taj posao neće biti ni lak ni jednostavan i da se zato sa njim mora početi što pre. 

"Nalazimo se u brodu punom vode i svi je moramo zajednički izbacivati", citirao je Pajić u Skupštini ubijenog premjera Srbije Zorana Ðinđića, na sednici na kojoj bi trebalo da bude izabrana vlada. 

On je naveo da je njegova vlada manja od prethodne, ali i efikasnija i u prilog tome naglasio da je čine stručnjaci dokazani u oblastima u kojima su radili. 

Pajtić je naglasio i da će u interesu građana pokrajinska vlada sarađivati sa republičkom bez obzira na to što ih čcine različite stranačke koalicije. 

Kao glavni cilj vlade Pajtić je naveo očuvanje radnih mesta, ali i otvaranje novih i dovođenje stranih investicija, ostvarivanje ljudskih i manjinskih prava po najvišim evropskim standardima, ulaganje u poboljšanje kvaliteta lečenja i obrazovanja.

Pokrajinska vlada ima četiri potpredsednika - Dragoslava Petrovića (DS) koji će biti i na čelu Sekretarijata za nauku, tehnološki razvoj i visoko obrazovanje, Gorana Ješića (DS) koji će voditi i Sekretarijat za poljoprivreddu, vodoprivredu i šumarstvo, Andora Belina (SVM) koji će biti sekretar za obrazovanje, nacionalne zajednice i propise i Slavišu Grujića (LSV) koji će biti i sekretar za kulturu i informisanje. 

Na čelu Sekretarijata za zdravstvo, demografiju i socijalnu politiku biće Vesna Kopitović (DS), Sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine Nataša Bajić-Pavićević (DS), dok će Zoran Radoman (DS) voditi Sekretarijat za finansije. 

Marinika Čobanu (LSV) će biti na čelu Sekretarijata za sport i omladinu, Sekretarijat za urbanizam i ekologiju biće pod rukovodstvom Slobodana Puzovića (DS), a Sekretarijat za regionalnu politiku i lokalnu samoupravu vodiće Branislav Bugarski (DS). 

Na čelu Sekretarijata za privredu, rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova biće Miroslav Vasin (DS). 

Minut ćutanja za Srebrenicu

Inače, današnja sednica pokrajinske Skupštine počela je minutom ćutanja za sve žrtve u Srebrenici. 

Inicijativu da se povodom 11. jula, godišnjice masakra u Srebrenici, minutom ćutanja oda pošta nastradalima, podneo je poslanički klub LSV, a prihvatio ga predsednik skupštine Ištvan Pastor.

Pre minuta ćutanja, salu su napustili poslanici Demokratske stranke Srbije, dok su poslanici Srpske napredne stranke i Srpske radikalne stranke sedeli tokom odavanja pošte. 

Poslanici SNS-a i DSS-a tražili su odlaganje zasedanja zbog odluke Ustavnog suda Srbije da ospori veliki broj odredbi Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine. 

Šef poslaničke grupe SNS-a Igor Mirović zatražio je na početku sednice da se oforme radna tela sastavljena od predstavnika svih stranaka koja bi radila na novom predlogu Zakona i Statuta Vojvodine jer je aktuelna vlada, prema njegovom mišljenju, neustavna. Taj predlog je, međutim, odbačen većinom glasova, pa je sednica počela. 

Odluka Ustavnog suda Srbije o ukudanju dela nadležnosti Vojvodine bila je glavna tema izvan skupštinske sale koju su komenatrisali ne samo poslanici, već i mandatar za sastav nove pokrajinske vlade. 

Pajtić je rekao da Vojvodina neće dozvoliti da dođe do pauze u korišćenju sredstava iz fondova EU koje je do sada koristila. 

On je dodao će Kancelarija Vojvodine u Briselu nastaviti da funkcioniše i da je prethodna pokrajinska vlada, pretpostavljajući da će se tako nešto desiti, tu kancelariju registrovala kao Odeljenje Sekretarijata za finansije Vlade Vojvodine. 

autor: MP izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Dragan Đilas: Srbija može za šest meseci da se promeni Intervju Dragan Đilas: Srbija može za šest meseci da se promeni

  Za mene je sveto pismo potpis koji sam februara stavio na Sporazum s narodom – da pod ovim uslovima nećemo izaći na izbore. Neko će reći da taj sporazum nije dobar, ja mislim suprotno, ali ni to nije važno, važno je da smo se mi na nešto obavezali. Kako mislite da nam ljudi veruju ako slažemo prvu stvar koju smo obećali, kaže Đilas za Novi magazin

 • Medijske slike i (ne)prilike Medijske slike i (ne)prilike

  Do dobrih i zdravih medija vodi neki drugi put od ovoga na kojem smo mi sada – a tržište, tržišni uslovi i jasna pravila šta je medijima ne/dozvoljeno, kao i praksa koja ta pravila efikasno sprovodi, neophodni su preduslovi i pre ili kasnije to će se i nama desiti. Kako će se to desiti, kakav će ambijent za ekonomsku održivost stvarati i hoće li taj ambijent biti takav da će ekonomska održivost, nezavisnost i kvalitet biti glavne karakteristike medija, svakako najviše zavisi od države

 • Vučić: Da sačekamo cirkus oko formiranja vlade u Prištini Vučić: Da sačekamo cirkus oko formiranja vlade u Prištini

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija želi dogovor sa Prištinom, ali da prištinski političari, kako je rekao, "imaju opsesivnu želju da on ne bude na vlasti u Srbiji".

 • Slovak Vladimir Bilčik novi izvestilac EP za Srbiju Slovak Vladimir Bilčik novi izvestilac EP za Srbiju

  Za novog izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju imenovan je Vladimir Bilčik, slovački poslanik iz redova Evropske narodne partije (EPP), javljaju beogradski mediji.

 • Međunarodna federacija novinara: Zaustave uznemiravanje izveštača sa Kosova Međunarodna federacija novinara: Zaustave uznemiravanje izveštača sa Kosova

  Međunarodna federacija novinara (IFJ) poslala je danas pismo predsedniku Kosova u kojem kosovske vlasti poziva na poštovanje međunarodnih standarda i prestanak uznemiravanja novinara koji prate događaje na Kosovu, saopšilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

 • Dačić: Kosovo je tvorevina zasnovana na lažima Dačić: Kosovo je tvorevina zasnovana na lažima

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izavio je danas da je sve što se sada dešava na Kosovu reakcija na to što prištinske vlasti nisu uspele da nađu Srbe koji bi služili interesima Albanaca, već je na izborima ubedljivo pobedila Srpska lista.

 • Bećaj: Građani se na izborima 6. oktobra opredelili za diskontinuitet Bećaj: Građani se na izborima 6. oktobra opredelili za diskontinuitet

  Politički analitičar Beljulj Bećaj ocenio je da su se na vanrednim parlamentranim izborima 6. oktobra, građani Kosova opredelili za diskontinuitet u odnosu na političare koji su po njegovim rečima, Kosovo doveli u ćorsokak i "obogatili se manipulišući političkom voljom građana".

 • CIK: Neće biti brojanja koverata sa glasovima iz Srbije CIK: Neće biti brojanja koverata sa glasovima iz Srbije

  Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je danas da 3.700 koverata sa glasovima iz Srbije na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu 6. oktobra, neće biti uzeto u obzir prilikom utvrđivanja konačnih rezultata glasanja.

 • BIRODI: Za 45 odsto građana Srbije članstvo u EU najprihvatljiviji spoljno-politički prioritet BIRODI: Za 45 odsto građana Srbije članstvo u EU najprihvatljiviji spoljno-politički prioritet

  Za 45,5 odsto građana Srbije je kao najprihvatljiviji spoljno-politički prioritet članstvo u EU, dok 17,6 odsto građana smatra da Srbija treba da bude članica Evroazijske unije, a nešto više od jedne trećine anketiranih da Srbije ne treba da bude član ni EU, ni NATO, ni Evroazijske unije, rezultati su istraživanja Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

 • Održan Veliki školski čas u sećanje na streljane đake i profesore u Šumaricama Održan Veliki školski čas u sećanje na streljane đake i profesore u Šumaricama

  U sećanje na streljane građane Kragujevca u oktobru 1941. godine poslata je i danas poruka mira sa tradicionalne manifestacije Veliki školski čas, kraj spomenika streljanim đacima i profesorima u spomen-parku "Šumarice".

 • KoSSev: Bivši starešina OVK pozvan u Hag na ispitivanje KoSSev: Bivši starešina OVK pozvan u Hag na ispitivanje

  Naima Miftarija, bivšeg visokog starešinu OVK i agenta KIA-a (Kosovska obaveštajna agencija) Specijalno tužilaštvo u Hagu pozvalo je na saslušanje sledeće nedelje, saopštio je Miftari na svom Fejsbuk profilu, objavila je Gazeta Ekspres, a prenosi portal KoSSev.

Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side