29.10.2011 Sarajevo

Izetbegović strahuje od oružanih incidenata u BiH

Izetbegović strahuje od oružanih incidenata u BiH
Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović upozorio je da je stanje u toj državi takvo da bi moglo doći i do fizičkog nasilja.

Konflikt u Bosni i Hercegovini je takav da se ne može formirati vlada niti privući investitori, a takva situacija lako bi mogla da preraste u fizičke obračune, ocenio je Izetbegović.

On smatra da su, "pošto konflikt postoji na svakom nivou", u BiH mogući različiti scenariji, čak i oružani sukob, ukoliko se ne promeni politička retorika, kao i da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik "svojom retorikom zaustavio pozitivne procese u BiH".

Izetbegović je u intervjuu za Slobodnu Evropu izjavio da je ljut zbog Dodikove izjave da Bošnjaci, kao narod, postoje tek od 1993. godine, da ih nigde nema u BiH i da je to narod koji ne može izgraditi vlastiti identitet ako ne poništi identitet drugih naroda.

"Mislim da je gospodin Dodik svojom retorikom i svojom politikom zaustavio pozitivne procese u BiH, procese pomirenja, procese napretka u BiH ka evroatlantskim integracijama, da takva njegova politika dovodi do konflikata u BiH. Za sada je rezultirala odbijanjem investicija, jer kapital ne ulazi u zemlje u kojima postoji ovakva atmosfera", ocenio je Izetbegović.

Sa druge strane, Dodik je nakon povratka iz SAD kazao da ta država smatra da rešenje za krizu treba da iznedre domaći političari.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da su predstavnici Stejt departmenta, Saveta za nacionalnu bezbednost, Kongresa i američkog Senata izrazili razočaranje zbog nemogućnosti formiranja Saveta ministara, ni posle više od godina dana od održavanja izbora.

Dodik je kazao da je sagovornicima u Americi preneo da BiH može da opstane samo ako se dosledno sprovodi Dejtonski mirovni sporazum.

Američka administracija je nezadovoljna i zastojem BiH u procesu evropskih integracija, kao i zbog nemogućnosti usvajanja budžeta BiH za ovu godinu, rekao je Dodik.

autor: IJ izvor: Tanjug/Novi Magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side