06.04.2017 | 10:11h ► 11:01h Beograd

Izmenjena optužnica za ratni zločin u Štrpcima

Izmenjena optužnica za ratni zločin u Štrpcima Foto: freeimages.com
Tužilaštvo za ratne zločine je Višem sudu u Beogradu podnelo novu, izmenjenu optužnicu protiv pet bivših pripadnika Vojske Republike Srpske za ratni zločin u Štrpcima 1993. godine, saopšteno je danas iz tužilaštvo.

Kako je navedeno, izmenjena optužnica podneta je u skladu sa naredbom Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu o dopuni istrage protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić.

Optuženi se terete da su kao saizvršioci, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mestima Štrpci, Prelovo i Mušići (BiH) 27. februara 1993.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je još marta 2015. godine optužnicu protiv tih pet osoba, ali sud do danas nije potvrdio tu optužnicu, već ju je nekoliko puta vraćao Tužilaštvu na dopunu. Tužilaštvo je u skladu sa tim zahtevom i ovog puta dopunilo optužnicu i uputilo je sudu.

Pred Sudom BiH je u toku je postupak protiv još 10 osoba za isto krivično delo. Tih deset osoba protiv kojih se vodi postupak u BiH i pet protiv kojih je Tužilaštvo u Srbiji podnelo izmenjenu optužnicu, uahpšeni su 5. decembra 2014. u koordinisanoj akciji pravosudnih i policijskih organa Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.

Pripadnici Vojske Republike Srpske su 27. februara 1993. godine na Železničkoj stanici Štrpci, kod Ruda, u BIH, iz voza na liniji Beograd-Bar izveli i ubili 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti.

Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa nepunih 17 godina.

Za zločin u Štrpcima samo je Nebojša Ranisavljević pravnosnažno osuđen pred Višim sudom u Bijelom Polju, u Crnoj Gori, a do sada su nađeni ostaci tela samo četiri žrtve.

Žrtve tog zločina su bili Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Toma Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side