23.10.2017 Beograd

Janjić: Nastavak Briselskog dijaloga tek iduće jeseni

Janjić: Nastavak Briselskog dijaloga tek iduće jeseni Foto: Zoran Raš
Politički analitičar Dušan Janjić ocenio je danas da rezultati prvog kruga lokalnih izbora održanih na Kosovu pokazuju da od dijaloga Beograda i Prištine nema ničeg do iduće jeseni i da sledi još jedna izgubljena godina.

"Ovo je indikator da će dijalog između Prištine i Beograda trajati i da se najverovatnije nova faza ne može ozbiljno reakivirati pre završetka drugog kruga lokalnih izbora, a onda Srbija ulazi u aprilske izbore. Od dijaloga nema ničeg do iduće jeseni, još jedna izgubljena godina je pred nama i sve priče o članstvu Srbije u Evropsku uniju pre 2026. godine već sada su pale u vodu", kazao je Janjić agenciji Beta.

Janjić je ocenio da će u nastavku Briselskog dijaloga kosovska vlada imati bolji početni položaj od Vlade Srbije.

On je kazao da nije sporna kontrola Beograda nad Srpskom listom, kao ni to da su drugi akteri u političkom životu među Srbima bili marginalizovani i ocenio da je to stvorilo privid da je Beograd u dobroj poziciji da može da izvršava obaveze koje je preuzeo.

"Beograd je na taj način stavljen u neprijatnu stuaciju, kao i Srbi iz Srpske liste jer će se na njih vršiti sav budući pritisak, nema više izgovora što kosovsku vladu stavlja u bolji položaj u Briselskom dijalogu nego srpsku", rekao je Janjić

Komenarišući rezultate izbora u albanskim opštinama, Janjić je kazao da i dalje nema konačnih rezulta što je dobro za albansku stranu Kosova.

"Očigledno je da je po rezultatima koje postoje, Samoopredeljenje potvrdilo svoj uticaj, a ako tu bude porast, da Somoopredeljenje osvoji mesto gradonačelnika u Metohiji ili nekim drugim važnijim mestima za ostvarivanje uslova za liberalizaciju to je znak da će vrlo brzo, odnosno za dve godine najkasnije biti vanredni parlamentarni izbori", ocenio je on.

Dodao je da su lokalni izbori, kad su albanske stranke u pitanju, indikator da nema političke stabilnosti i da treba očekivati vanredne parlamentarne izbore.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side