Janković: MUP prekršio zakon u vezi sa rušenjem u Savamali
18.07.2016 | 16:18h ► 16:34h Beograd

Janković: MUP prekršio zakon u vezi sa rušenjem u Savamali

Janković: MUP prekršio zakon u vezi sa rušenjem u Savamali Foto: Z. Raš
Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je danas da je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) prekršilo zakon jer nije u zakonskom roku postupilo po preporukama tog kontrolnog organa u vezi nasilja nad građanima i nezakonitog rušenja objekata u beogradskom naselju Savamala pre skoro tri meseca, niti ga obavestilo o razlogu zbog kojih to nije učinilo.

Zaštitnik je podsetio i da je tokom kontrole po pritužbama građana utvrdio ozbiljne propuste u zakonitosti i pravilnosti rada MUP - Direkcije policije, i dao zvanične preporuke kako da ih taj organ otkloni.

"Zaštitnik je od MUP-a i policije preporukama tražio da utvrde ko je i po čijem nalogu rušio objekte i maltretirao građane pod fantomkama, ko je unutar policijske službe sabotirao rad policije te noći, kao i da protiv počinilaca iniciraju odgovarajuće krivične, prekršajne i disciplinske postupke", navedeno je u saopštenju.

Za to je zaštitnik građana ostavio rok od čak dva meseca, iako je najkraći rok koji po zakonu 15 dana.

"Rok od dva meseca je istekao, a MUP preporuke niti je sprovelo, niti je zaštitnika obavestilo o razlozima zbog kojih to nije učinilo, što je po izričitoj odredbi čl. 31 Zakona o zaštitniku građana bilo dužno da uradi. Zakon propisuje i da, kada organ vlasti ne izvrši preporuke, zaštitnik o tome može da obavesti javnost, Skupštinu i Vladu, a može i da preporuči utvrđivanje odgovornosti funkcionera koji rukovodi organom uprave", dodaje se u saopštenju.

U noći između 24. i 25. aprila osobe s fantomkama bagerima porušile su nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici i maltretirale građane koji su se tu zatekli, vezivali ih i oduzimali im mobilne telefone. Građani su zvali policiju, ali su ih službenici, govoreći da nisu nadležni, upućivali na Komunalnu policiju u kojoj su im takođe rekli da nisu nadležni, te niko nije obavio uviđaj.

 

Osuđujem svako nasilje

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas, povodom incidenta ispred Skupštine grada Beograda, da osuđuje svako nasilje i protivpravnu upotrebu sile, te apelovao da se eventualno nezadovoljstvo bilo kim i bilo čim uvek izražava na dopuštene načine, primerene

Janković u pisanoj izjavi medijima podseća da je Ustavom garantovano pravo građana na mirno okupljanje i da je nasilje prema bilo kome štetno i kažnjivo.

Janković je pohvalio rad policije, "koja je do sada na pravilan i zakonit način postupala tokom protesta u Beogradu, koji se održavaju zbog nesankcionisanog nasilja prema zatečnim građanima i rušenja objekata u Savamali, pod fantomkama, u noći između 24. i 25. aprila ove godine".

autor: VV izvor: Tanjug, Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side