Javno-privatno partnerstvo više u službi privatnog profita nego građana
07.06.2018 Beograd

Javno-privatno partnerstvo više u službi privatnog profita nego građana

Javno-privatno partnerstvo više u službi privatnog profita nego građana Foto: Medija centar
Javno-privatno partnerstvo više je orijentisano ka privatnom profitu nego ka interesu građana, ocenjeno je danas na tribini na kojoj se govorilo o Spalionici otpada u Vinči, o izgradnji hidorelektrana na Staroj Planini i o niškom aerodromu "Konstantin Veliki".

Predstavnica Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" Ksenija Radovanović je kazala da će potpisano javno-privatno partnerstvo za izgradnju Spalionice otpada u Vinči imati pogubne posledice, jer će uticati na budžet građana, ali i na zdravlje.

"Taj sporazum karakteriše izvlačenje sredstava u korist privatnog investitora. Takođe je netransparentan", kazala je Ksenija novinarima pre početka tribine "Javno-privatna partnerstva u službi privatnog profita ili građana" u Opštini Stari grad.

"Mi smo ti koji ulažemo većinu sredstava, čak 38 miliona evra godišnje u narednih 30 godina. Grad Beograd se obavezao da će uložiti u gradnju dodatne infrastrukture, a čitavo finansiranje ide kroz novu taksu za tretman otpada koju će građani plaćati", istakla je Radovanović.

Aleksandar Jovanović iz "Saveza mesnih zajednica Stara planina" je kazao da će se na 58 lokacija na Staroj planini graditi male hidroelektrane zbog kojih će nestati reke koje se tu nalaze.

"Prave se derivacione hidroelektrane zbog kojih nestane sve što je živelo u toj reci. To je najjeftinija varijanta hidropostrojenja. Niko nije rekao da će gurati reke u cevi i da će reke na tim lokacijama na Staroj planini nestati. Kada nestane reka, i voda za piće, nestaće i ljudi", istakao je Jovanović.

On je dodao da će se te hidroelektrane graditi na zaštićenom području na Staroj planini, a da, kako je kazao, Ministartvo građevinarstva izdaje dozvole za njihovu izgradnju.

Predstavnik udruženja "Ne damo niški aerodrom" Mladen Jovanović je rekao da se o koncesiji i dalje ne zna puno i da Nišlije  brinu o njenom sadržaju jer znaju da ona utiče na ceo proces preuzimanja niškog aeroddroma od državne vlasti.

"Što je najgore republičke vlasti imaju interes da sputavaju razvoj niškog aerodroma da bi obezbedile da francuski koncesionar bude srećan i zadovoljan jer zbog njega se žrtvuje ceo region i pitanje je šta ce biti sa jeftinim letovima", kazao je on.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side