10.08.2019 Beograd

VideoJelena Karać: Odvojiti važno od nevažnog

Jelena Karać: Odvojiti važno od nevažnog Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
Medijska i digitalna pismenost su veštine kritičkog promatranja medijskih sadržaja, veštine pronalaženja informacija i proizvodnje medijskih sadržaja koje je, opet, ključno za aktivno građansko učešće.

Upravo stoga Media Diversity Institute (MDI), u saradnji sa KOMS-om. Lokal presom, Novim magazinom i Institutom za medije i različitosti – Zapadni Balkan kao partnerima, sprovodi projekat “MLADI: Savez za medijsku pismenost i digitalni značaj, projekt za podršku omladinskog građanskog učešća kroz medijsko i digital prisustvo”, a jedan od segmenata je i petodnevni trening za mlade aktiviste NVO odžan krajem jula u Vrnjačkoj Banji.

Predstavnica Omladinske prestonice mladih 2019 – Novi Sad (OPENS) Jelena Karać studira sociologiju i otkako radi s mladima poslednjih godinu dana shvata da su mediji veoma važan akter u njenom radu i da mora da proširi znanje. Za nju je medijska pismenost sposobnost građana da selektuju informacije, razdvajaju prave, stvarne od lažnih, da utvrde izvor informacije, poruku i svrhu poruke koja se emituje. “Digitalna pismenost je sve važnija pošto se medijski sadržaji promovišu kroz digitalne, onlajn se sve više toga saznaje, saznajem i ja, pa je važno da ovladam tim medijima.”

 

 

Pogledajte razgovor:

 

Pročitajte još:

- Ivana Jelača: Ključna veština XXI veka

- Mladi i mediji: Medijski pismeni – sebi i drugima korisni

- Miljana Pejić: Kritičko promatranje infomacija

- Bojana Zimonjić: Trojka za nivo pismenosti mladih

 

autor: Jelka Jovanović izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side