24.05.2019 Novi Sad

Jelena Kleut: Vlast duboko zarila šape u medije u Srbiji

Jelena Kleut: Vlast duboko zarila šape u medije u Srbiji Foto: Medija centar
Profesorica Jelena Kleut sa Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu izjavila je danas da je vlast u Srbiji "zarila švoje šape duboko u medijsku scenu", kao i da nije optimista kada je u pitanju primena nove Medijske strategije.

"Vlast je zarila svoje šape duboko u medijsku scenu. Oni žive od kontrole koju imaju nad medijima. To je belodano i stvari treba nazvati pravim imenom", kazala je Jelena Kleut na Međunarodnoj naučnoj konferenciji "Mediji između proklamovanog i prakse" na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Ona je podsetila da je jedna od osnovnih ideja Medijske strategije iz 2011. godine bila da država "mora da izađe iz vlasništva u medijima" i dodala da je danas situacija takva da danas imamo "više države u medijima nego pre proklamovanog izlaska".

"Formalno, država je uglavnom izašla iz vlasništva u medijima, ali suštinski nije. A sada imamo i novi nivo ulaska države u medije, preko državne kompanije Telekom koja ulazi u vlasništvo nad medijima, što predstavlja uticaj države na medije na drugi način", kazala je Jelena Kleut.

Ona je kritikovala akademsku zajednicu jer, kako je rekla, "ne učestvuje dovoljno u izradi medijskih ekspertiza", već te ekspertize "znatno češće idu iz medijske zajednice ka akademskoj, umesto da bude obrnuto".

Kleut je navela da je bila članica Radne grupe za izradu nacrta nove Medijske strategije, ali je kazala da "nije optimista kada je u pitanju primena strategije, jer će se uvek naći neko ko će da krši zakone", kao što danas postoji "cela paralelna fantomska struktura, koja zloupotrebljava princip projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa".

Komentarišući inicijativu da se u Srbiji formira fond za finansiranje neprofitnih medija, ona je kazala da ne treba sumnjati da bi Srpska napredna stranka i "njeni sateliti" napravili "šumu nevladinih organizacija", koje bi potom dobijale novac iz tog fonda, kao što sada mediji bliski vlastima dobijaju novac na konkursima za projektno sufinansiranje koje raspisuju lokalne samouprave.

Profesorica novinarstva sa Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Marina Mučalo kazala je da se ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju na medijskoj sceni "ništa nije promenilo nabolje".

Ona je navela da je veliki problem u Hrvatskoj činjenica da je protiv oko 1.300 novinara podneta krivična prijava za uvredu, klevetu i sramoćenje.

Kao poseban paradoks istakla je činjenicu da je Hrvatska radio-televizija (HRT) podnela čak 35 tužbi protiv sopstvenih uposlenika, što je oštro kritikovala i Evropska novinarska federacija (EFJ).

Marina Mučalo je navela da HRT kroz pretplatu na mesečnom nivou "prikupi 14 miliona evra", što je, kako je kazala, "veoma respektabilna cifra s kojom bi ta medijska kuća morala izgledati daleko bolje nego što izgleda".

Ona se založila za jačanje neprofitnih medija, kao i za otvaranje novih medija, malih start ap projekata, a pogotovo ako su i na engleskom jeziku.

Međunarodnu naučnu konferenciju "Mediji i javne politike – između proklamovanog i prakse" organizovao je Odsek za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, uz podršku Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji.

Konferencija je deo projekta "Uloga medija u normalizaciji odnosa na Zapadnom Balkanu" i održava se od 2013. godine.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Dragan Đilas: Srbija može za šest meseci da se promeni Intervju Dragan Đilas: Srbija može za šest meseci da se promeni

  Za mene je sveto pismo potpis koji sam februara stavio na Sporazum s narodom – da pod ovim uslovima nećemo izaći na izbore. Neko će reći da taj sporazum nije dobar, ja mislim suprotno, ali ni to nije važno, važno je da smo se mi na nešto obavezali. Kako mislite da nam ljudi veruju ako slažemo prvu stvar koju smo obećali, kaže Đilas za Novi magazin

 • Medijske slike i (ne)prilike Medijske slike i (ne)prilike

  Do dobrih i zdravih medija vodi neki drugi put od ovoga na kojem smo mi sada – a tržište, tržišni uslovi i jasna pravila šta je medijima ne/dozvoljeno, kao i praksa koja ta pravila efikasno sprovodi, neophodni su preduslovi i pre ili kasnije to će se i nama desiti. Kako će se to desiti, kakav će ambijent za ekonomsku održivost stvarati i hoće li taj ambijent biti takav da će ekonomska održivost, nezavisnost i kvalitet biti glavne karakteristike medija, svakako najviše zavisi od države

 • Vučić: Da sačekamo cirkus oko formiranja vlade u Prištini Vučić: Da sačekamo cirkus oko formiranja vlade u Prištini

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija želi dogovor sa Prištinom, ali da prištinski političari, kako je rekao, "imaju opsesivnu želju da on ne bude na vlasti u Srbiji".

 • Slovak Vladimir Bilčik novi izvestilac EP za Srbiju Slovak Vladimir Bilčik novi izvestilac EP za Srbiju

  Za novog izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju imenovan je Vladimir Bilčik, slovački poslanik iz redova Evropske narodne partije (EPP), javljaju beogradski mediji.

 • Međunarodna federacija novinara: Zaustave uznemiravanje izveštača sa Kosova Međunarodna federacija novinara: Zaustave uznemiravanje izveštača sa Kosova

  Međunarodna federacija novinara (IFJ) poslala je danas pismo predsedniku Kosova u kojem kosovske vlasti poziva na poštovanje međunarodnih standarda i prestanak uznemiravanja novinara koji prate događaje na Kosovu, saopšilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

 • Dačić: Kosovo je tvorevina zasnovana na lažima Dačić: Kosovo je tvorevina zasnovana na lažima

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izavio je danas da je sve što se sada dešava na Kosovu reakcija na to što prištinske vlasti nisu uspele da nađu Srbe koji bi služili interesima Albanaca, već je na izborima ubedljivo pobedila Srpska lista.

 • Bećaj: Građani se na izborima 6. oktobra opredelili za diskontinuitet Bećaj: Građani se na izborima 6. oktobra opredelili za diskontinuitet

  Politički analitičar Beljulj Bećaj ocenio je da su se na vanrednim parlamentranim izborima 6. oktobra, građani Kosova opredelili za diskontinuitet u odnosu na političare koji su po njegovim rečima, Kosovo doveli u ćorsokak i "obogatili se manipulišući političkom voljom građana".

 • CIK: Neće biti brojanja koverata sa glasovima iz Srbije CIK: Neće biti brojanja koverata sa glasovima iz Srbije

  Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je danas da 3.700 koverata sa glasovima iz Srbije na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu 6. oktobra, neće biti uzeto u obzir prilikom utvrđivanja konačnih rezultata glasanja.

 • BIRODI: Za 45 odsto građana Srbije članstvo u EU najprihvatljiviji spoljno-politički prioritet BIRODI: Za 45 odsto građana Srbije članstvo u EU najprihvatljiviji spoljno-politički prioritet

  Za 45,5 odsto građana Srbije je kao najprihvatljiviji spoljno-politički prioritet članstvo u EU, dok 17,6 odsto građana smatra da Srbija treba da bude članica Evroazijske unije, a nešto više od jedne trećine anketiranih da Srbije ne treba da bude član ni EU, ni NATO, ni Evroazijske unije, rezultati su istraživanja Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

 • Održan Veliki školski čas u sećanje na streljane đake i profesore u Šumaricama Održan Veliki školski čas u sećanje na streljane đake i profesore u Šumaricama

  U sećanje na streljane građane Kragujevca u oktobru 1941. godine poslata je i danas poruka mira sa tradicionalne manifestacije Veliki školski čas, kraj spomenika streljanim đacima i profesorima u spomen-parku "Šumarice".

 • KoSSev: Bivši starešina OVK pozvan u Hag na ispitivanje KoSSev: Bivši starešina OVK pozvan u Hag na ispitivanje

  Naima Miftarija, bivšeg visokog starešinu OVK i agenta KIA-a (Kosovska obaveštajna agencija) Specijalno tužilaštvo u Hagu pozvalo je na saslušanje sledeće nedelje, saopštio je Miftari na svom Fejsbuk profilu, objavila je Gazeta Ekspres, a prenosi portal KoSSev.

Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side