13.12.2019 Beograd

Jeremić: Osam sati blokade simbolično za osam godina neulaska istine u RTS

Jeremić: Osam sati blokade simbolično za osam godina neulaska istine u RTS Foto: Beta / Milan Obradović
Predsednik Narodne stranke i predsedavajući Saveza za Srbiju (SzS) Vuk Jeremić rekao je večeras da je akcija SZS-a blokade zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) trajala simbolično osam sati za osam godina "neulaska istine u javni servis".

Jeremić je novinarima ispred RTS-a kazao da je ta akcija danas mogla trajati samo 15 minuta, umesto osam sati, da je rukovodstvo RTS-a pozvalo uzbunjivača iz valjevske fabrike "Krušik" Aleksandra Obradovića, žrtvu seksualnog uznemiravanja Mariju Lukić ili novinara Milana Jovanovića kome je spaljena kuća.

On je ocenio da je današnjom akcijom Saveza za Srbiju "razbijena medijska blokada javnog servisa" i da su čelnici RTS-a "teške volje" morali da podele istinu sa građanima da postoje neki ljudi koji, kako je rekao, protestuju i nisu zadovoljni kako ta televizija izveštava.

Prema rečima Jeremića u programima RTS-a organizovane su specijalne emisije u kojima su lideri opozicije prozvani za nasilnike i dodao da oni to nisu.

"Nikada nije bilo nasilja, niti će biti", rekao je Jeremić.

On je naveo da je rukovodstvo RTS-a govorilo kako će lideri opozicije držati kao taoce novinare i naveo da se to pokazalo kao neistina.

Dodao je i da je neistina da je ljudima bilo branjeno da izađu iz zgrade RTS-a.

On je najavio i dalje akcije Saveza za Srbiju.

 

Jeremić: SzS dosledan u odluci o bojkotu izbora, fer uslovi moraju biti devet meseci

Predsednik Narodne stranke i predsedavajući Saveza za Srbiju (SzS) Vuk Jeremić ponovio je večeras da SzS ostaje dosledan u odluci da ne učestvuje na predstojećim izborima na proleće i da fer i pošteni izborni uslovi moraju trajati devet meseci.

Jeremić je novinarima ispred Radio-televizije Srbije nakon završetka akcije blokade RTS-a rekao da samo "vladini mediji" prenose da je postignut neki, kako je naveo, istorijski sporazum.

On je podsetio da je deo opozicije pre više od godinu dana objavio šta je potrebno za fer i poštene izbore i dodao da je kasnije i Stručni tim protesta "Jedan od pet miliona" izneo svoje preporuke koje je SzS prihvatio.

Komentarišući izjavu predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković da će izbori biti posle marta, rekao da je pomereno "nešto za šta se spekulisalo da bi moglo biti u martu".

On je rekao da dogovor oko fer i poštenih izbornih uslova ne može da nadzire vlada Ane Brnabić, već nezavisna i neka vrsta prelazne administracije koja bi obezbedila da se dogovoreno sprovede u delo.

Jeremić je zahvalio evroparlamentarcima na njihovom angažmanu i ocenio da su oni više puta pokazali da imaju najbolju nameru da se prevaziđe politička kriza u Srbiji.

On je kazao da prihvata sugestiju posrednika Evropskog parlamenta Knuta Flekenštajna koji je izrazio nadu da će oni koji najavljuju bojkot izbora razmisliti još jednom i dodao da će SzS nastaviti da razmišlja, ali da neće učestvovati na izborima na proleće.

"Nije ovo što se danas dogodilo nešto što bi nas navelo na to da našu odluku promenimo", rekao je Jeremić.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side