23.12.2017 Beograd

Jeremić: Promena pogubne vlasti prvi cilj Narodne stranke

Jeremić: Promena pogubne vlasti prvi cilj Narodne stranke Foto: Beta / Emil Vas
Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je prvi i osnovni cilj te partije promena pogubne vlasti koja jednakim žarom gazi građanske vrednosti i nacionalne interese.

"Neko će biti više uzrujan zbog briselskih sporazuma, a neko zbog Savamale, ali to su sve dela režima koji neće otići ako mi sami ne nađemo snage i hrabrosti da mu se suprotstavimo", rekao je Jeremić na tribini Narodne stranke "Nacionalno i demokratsko u temelju naše kulture i državnosti", održanoj u beogradskoj Opštini Stari grad.

Jeremić je naveo da je veštačka i nametnuta podela na građansko i nacionalno, odnosno na prvu i drugu Srbiju, nacionalnu i građansku, jedna od velikih prepreka za postizanje konsenzusa o važnim nacionalnim i državnim ciljevima.

"Takva podela ne postoji u drugim narodima, ne samo u okruženju, nego ni u Evropi. Nigde se u Evropi ne podrazumeva da su građanske i nacionalne vrednosti suprotstavljene, osim u Srbiji. Čvrsto verujem da one nisu imanentno suprostavljene i da čuvanje nacionalnih interesa i resursa jača kapacitete za zaštitu prava pojedinca, kao što nema uspešnih naroda i država bez slobodnog i zaštićenog pojedinaca", rekao je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke je dodao da istorija Srbije ne pamti takve podele i da je srpska nacionalna ideja uvek bila venčana sa idejom građanske slobode i slobode uopšte.

"Takvo je i zapadnoevropsko iskustvo koje delimo sa ostalim starim evropskim narodima. Verujem da mi jesmo stari evropski narod i u kulturnom, istorijskom i svakom drugom smislu pripadamo Evropi i da bi trebalo da težimo vrednostima moderne i savremene Evrope, bez obzira na političke razlike koje su uvek postojale", rekao je Jeremić.

Predsednik Pokrajinskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković rekao je da je vreme da se kaže da su u zajednički opozicioni front dobrodošli svi koji su protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Nemamo pravo da govorimo po čemu se razlikujemo, nego po čemu smo slični. Razlike su pitanja za postvučićevsku Srbiju. Dok imamo torturu i diktaturu, nemamo pravo na cepidlačenje", rekao je Novaković.

Potpredsednik Narodne stranke Siniša Kovačević rekao je da se "mora praviti razlika između otadžbine i režima".

"Režim se može prezirati. Neki režimi zaslužuju negovani prezir, ali se nikada ne sme zameniti teza i ta vrsta omraze uputiti prema otadžbini", naveo je Kovačević.

Kovačević je naveo primer pesnika i diplomate Milana Rakića, za koga je rekao da je bio građanin u svakom smislu, koji je bez dileme spojio građansko i nacionalno tako što je otišao na Kosovo, jer je smatrao da mu je tamo bilo mesto.

Novinar i bivši ambasador Radivoj Cvetićanin rekao je da Jeremić ima dobru nameru da izađe iz dogmatizovanih stavova o građanskom i nacionalnom kako bi došlo do njihove dedogmatizacije.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side