18.06.2019 Beograd

Jeremić: Srbima na Kosovu život postao nepodnošljiv

Jeremić: Srbima na Kosovu život postao nepodnošljiv Foto: Medija centar Beograd
Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je život Srba na Kosovu i Metohiji "postao nepodnošljiv", jer trpe političke i fizičke pritiske i pretnje" prvenstveno od nosilaca lokalnih srpskih vlasti predvođenih Srpskom listom, ali i zbog "gaženja ljudskog dostojanstva i egzistencijalnih problema".

Jeremić je u intervjuu listu Danas naveo da su mu to preneli građani sa kojima je razgovarao tokom nedavne posete Kosovskom Pomoravlju i manastiru Visoki Dečani.

"Ceo život je suspendovan u očekivanju raspleta situacije oko statusnih pregovora, a u međuvremenu cvetaju kriminal i korupcija kao nikada do sada. Najsnažniji utisak koji sa sobom nosim je da među građanima vlada ogromna zabrinutost, pogotovo među onima koji žive južno od Ibra. Oni sa velikom zebnjom prate događaje i strepe od posledica koje bi po njihov život imalo takozvano 'razgraničenje'", rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je najvažniji razlog posete bio da od ljudi koji žive na Kosovu iz prve ruke čuje sa kojim se problemima suočavaju i šta su im glavni strahovi.

"Važan razlog posete bio je i jačanje stranačke infrastrukture. Narodna stranka je do sada formirala četiri opštinska odbora na Kosovu i Metohiji, a ovog leta biće osnovana još dva, kao i pokrajinski odbor. Bez funkcionalne stranačke infrastrukture neće biti moguće odupreti se ovoj vlasti ni na jednom delu teritorije Srbije, a pogotovo na Kosovu i Metohiji", rekao je Jeremić.

Upitan da li će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači učestvovati na predstojećem skupu u Parizu, Jeremić je odgovorio da nema pouzdane informacije o tome, ali da nije optimista kada je reč o tom sastanku.

"Mislim da i Vučić i Tači pokušavaju da minimizuju angažovanje evropskih aktera u kosovskom procesu jer kod njih nema toliko razumevanja za 'razgraničenje', odnosno podelu. Njih dvojica se u ovom trenutku mnogo više nadaju podršci sa nekog drugog mesta", rekao je Jeremić.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side