14.03.2018 | 09:33h ► 12:03h Beograd

Jeremić: Zapad hoće brzo rešenje na Kosovu, jer mu se taj problem smučio

Jeremić: Zapad hoće brzo rešenje na Kosovu, jer mu se taj problem smučio Foto: Beta/ Milan Obradović
Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić "sprema pogubno rešenje za srpske interese" na Kosovu i da će pristati na potpisivanje sveobuhvatnog sporazuma Beograda i Prištine, koji bi omogućio da Kosovo i Metohija dobije stolicu u UN.

Jeremić je Sputnjiku rekao da je članstvo Kosova u UN bitno ne toliko samoj Prištini, koliko njenim saveznicima u međunarodnim krugovima, koji bi da "završe priču koja im se smučila", saopštila je Narodna stranka.

"Oni su 2008. godine mislili da će to vrlo brzo biti gotovo, a nije gotovo, i sada moraju da se viđajaju sa ljudima kao što su Ramuš Haradinaj, Vučić i Hašim Tači. To su ljudi sa kojima oni ne bi voleli da provode vreme osim ako ne moraju. Kada se to završi, reći će 'kuvajte se vi u vašim sokovima, ionako vas u narednim godinama nećemo primiti u bilo koji vid integracija, a služićete kao neka vrsta krajine, što ste i bili stotinama godina'", rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, naveo je da se tako razmišlja u međunarodnim krugovima i da im je za to Vučić "idealan sagovornik".

"Kada bih im ja bio sagovornik, a verujem da će to postati realnost u ne tako dalekoj budućnosti, razgovarao bih na drugi način, svestan s jedne strane ne prevelike snage Srbije, ali s druge svestan i nekih komparativnih prednosti, uključujući i diplomatsko savezništvo sa državama koje nisu ’mačiji kašalj’, a podržavaju srpske stavove, kako bi se došlo do rešenja koje nije pogubno za srpske interese kao što je pogubno ovo koje nam sprema Vučić", rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da su Rusija i Kina, koje imaju pravo veta u Savetu bezbednosti UN, "za sada nepropusna brana" članstvu Kosova u UN i zato Zapad pritiska Beograd da potpiše sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, kako bi na osnovu tog potpisa Savetu mogao da predloži rezoluciju po kojoj bi Priština dobila stolicu u UN.

Jeremić je rekao da Zapad tvrdi da će evropska budućnost Srbije postati upitna ako ne potpiše taj sporazum, ali je ona objektivno vrlo upitna i ako ga potpiše, i ocenio da je reč o "apstraktnom konceptu" o kojem ne bi trebalo razgovarati na taj način.

 

Jeremić: Đilasov predlog vredan pažnje

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da postoji više modaliteta zajedničkog opozicionog delovanja i da je u tom smislu predlog Dragana Đilasa vredan pažnje.

"Narodna stranka se od svog osnivanja dosledno i nedvosmisleno zalagala za zajednički front iskrene opozicije u borbi protiv korumpiranog režima", izjavio je Jeremić agenciji Beta komentarišući Đilasov predlog o stvaranju opozicionog saveza u Srbiji.

Jeremić je rekao da će Narodnа stranka u danima koji dolaze razgovarati sa partnerima i drugim relevantnim akterima o svim mogućnostima.

"U svakom slučaju, nema dileme da blisku saradnju i koordinaciju treba nastaviti", rekao je Jeremić.

Đilas je danas za TV N1 izjavio da opozicija u Srbiji mora da se udruži u čvrst savez koji bi imao zajedničko predsedništvo i stručne timove za različite oblasti i ocenio da su izbori u Beogradu pokazali da je ujedinjenje opozicije u jedan savez, jedino rešenje za promene u Srbiji.

"Moj predlog je da se formira jedan savez koji će biti iznad obične koalicije, koji će imati svoja tela, da svaka stranka da svoje ljude, da ima neke programske stvari", naveo je Đilas koji je bio kandidat za gradonačelnika Beograda koalicije koju su činili Narodna stranka, Pokret slobodnih građana, Levica Srbije i Sindikat Sloga.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 15.03.2018, 09:11h BORBA ZA BIOLOŠKI OPSTANAK

    Na žalost smučilo se i većini Srba. Zato država Srbija mora hitno obezbediti bezbedan život za 100.000 Srba na KiM , i da se svi okrenemo budućnosti i život onih 6 miliona Srba koje je ostalo da živi u Srbiji. U suprotnom, ubrzo će više Srba živeti u EU, nego u Srbiji!!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side