22.01.2020 Beograd

Joksimović: Više od polovine građana Srbije glasalo bi za ulazak u EU

Joksimović: Više od polovine građana Srbije glasalo bi za ulazak u EU Foto: prtscr ytb
Ukoliko bi sutra bio održan referendum sa pitanjem "Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU?", 54 odsto građana Srbije glasalo bi za, a 24 odsto protiv dok ostali ili ne bi glasali ili ne znaju šta bi odgovorili, izjavila je danas ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović.

Govoreći o rezultatima najnovijeg ispitivanja javnog mnjenja "Evropska orijentacija građana Srbije", Joksimović je istakla da najnoviji podaci pokazuju da se nastavlja trend stabilne natpolovične podrške evrointegracijama jer su i u prethodne dve godine odgovori na to pitanje bili gotovo identični.

Joksimović je pojasnila da je sam proces jedno, a da je krajnji cilj drugo, "put može biti težak, zahtevan, ne uvek lak i politički komplikovan, ali je putovanje isplativo zbog krajnjeg cilja do koga treba da stignete i gde mislite da treba da budete".

"Zbog toga je podrška možda niža u smislu procesa, ali kada pitate ljude - a da li ste za punopravno članstvo – 54 odsto građana kaže da je apsolutno za članstvo", rekla je ona.

U prethodnom istraživanju, obavljenom u prvoj polovini 2019, na pitanje o članstvu Srbije u EU pozitivno je odgovorilo 53 odsto ispitanika.

"Uverena sam da je većinska podrška građana procesu evropske integracije rezultat sistemskog sprovođenja reformi u oblastima koje su od značaja za brži put Srbije ka članstvu u EU, pre svega u ravnomernom i održivom regionalnom razvoju, uz dobro planiranje i relativno visok nivo iskorišćenosti fondova EU", poručila je Joksimović.

Kako je dodala, korist koju građani, lokalne zajednice i država u celini imaju od tih projekata je vidljiva i značajno doprinosi boljem kvalitetu svakodnevnog života.

Za 48 odsto ispitanika članstvo u EU bilo bi korisno za Srbiju a pojam EU građani povezuju sa većim mogućnostima za zapošljavanje i boljom budućnošću za mlade (po 16 odsto), mogućnostima putovanja unutar EU (15 odsto) i uređenijim društvom (10 odsto).

Novo istraživanje je pokazalo i da čak 73 odsto ispitanika podržava reforme koje vode u članstvo u EU i saglasni su da bi ih trebalo sprovoditi i da ih Unija ne postavlja kao uslov.

"Građani smatraju da su reforme važne za dobrobit građana i stvaranje bolje i uređenije Srbije, ali i da su instrument za članstvo u EU", istakla je Joksimović.

Kao reformu koja ima najpozitivniji uticaj na njihov svakodnevni život, ispitanici vide borbu protiv korupcije (19 odsto) a slede reforma zdravstvenog sistema (17 odsto), bolja zaštita ljudskih prava i reforma pravosuđa (po 13 procenata).

Govoreći o pretpristupnim fondovima EU, Joksimović je podsetila da Srbija prednjači u regionu po iskorišćenosti novca koji joj je na taj način stavljen na raspolaganje, odnosno godišnje oko 200 miliona evra.

Istraživanje je pokazalo i da je kao najvećeg donatora razvojne pomoći 26 odsto ispitanika prepoznalo EU dok se na drugom mestu, prema percepciji građana, nalazi Rusija, na trećem Kina a na četvrtom Japan.

Gotovo svaki treći građnin Srbije zna za bar jedan projekat finansiran iz EU fondova i to najčešće za projekte iz oblasti zaštite životne sredine, obrazovanja i zdravstva.

EU i njene članice, prema zvaničnim podacima, od 2000. do kraja 2016. su sa 4,3 milijarde evra realizovanih bespovratnih sredstava bile najveći donatori Srbije.

Pojedinačno gledano, Evropska komisija donirala je 2,96 milijardi evra, Nemačka 368 miliona, Švedska 232 miliona a Italija 188 miliona.

I ovog puta, najveći procenat građana, njih 62 odsto, smatra da bi odnose Beograda i Prištine trebalo rešavati nezavisno od očekivanja EU i procesa evropskih integracija.

Istraživanje je sprovelo Ministarstvo za evropske integracije a rađeno je prema standardu Evrobarometra. Učestvovalo 1.050 ispitanika starijih od 18 godina.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Obradović: Farsa vlasti - donosi se zakon o veteranima, a otpuštaju odlikovani žandarmi Obradović: Farsa vlasti - donosi se zakon o veteranima, a otpuštaju odlikovani žandarmi

  Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da je "farsa i marketinški trik" vlasti donošenje zakona koji rešava status ratnih vojnih veterana pred izbore, a da se vidi kako se oni stvarno ponašaju na slučaju davanja otkaza petorici pripadnika niškog odreda Žandarmerije zbog "nedostojnosti" da vrše tu dužnost, među kojima je i jedan pripadnik žandarmerije koji je ranjavan na dužnosti i dobitnik više priznanja i medalja.

 • EU o isporuci Pancira: Srbija treba da se ponaša u skladu sa svojim obavezama EU o isporuci Pancira: Srbija treba da se ponaša u skladu sa svojim obavezama

  Da bi napredovala na putu evrointegracija Srbiji je potrebno da usaglasi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom Evropske unije u skladu sa pregovaračkim okvirom, izjavio je danas za Glas Amerike Peter Stano, portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozepa Borela.

 • Gradovi Balkana u petak zajedno zahtevaju čist vazduh Gradovi Balkana u petak zajedno zahtevaju čist vazduh

  U petak 28. februara u 18 časova, održaće se istovremeni javni događaj u devet gradova regiona koji staju zajedno u borbi za čist vazduh i zdravu životnu sredinu, navodi se u saopštenju incijative Ne davimo Beograd.

 • Beogradski biciklisti najavili blokadu Karađorđeve ulice Beogradski biciklisti najavili blokadu Karađorđeve ulice

  Beogradsko udruženje "Ulice za bicikliste" je najavilo za subotu popodne 30-minutnu blokadu Karađorđeve ulice u znak protesta zbog toga što je prolazak građana koji bicikl koriste kao prevozno sredstvo, otežan ili sasvim onemogućen radovima na desnoj obali Save, u budućem naselju "Beograd na vodi" i njegovoj okolini.

 • Zelena stranka pozvala Nebojšu Zelenovića i Sašu Paunovića u koaliciju za parlamentarne izbore Zelena stranka pozvala Nebojšu Zelenovića i Sašu Paunovića u koaliciju za parlamentarne izbore

  Predsednik Zelene stranke Goran Čabradi pozvao je danas gradonačelnike Šapca Nebojšu Zelenovića i predsednika opštine Paraćin Sašu Paunovića da sa tom strankom uđu u koaliciju za "bolju, kulturniju i pristojniju" Srbiju i da kako je naveo, osim na lokalnim, učestvuju i na parlamentarnim izborima.

 • Krivična prijava vozaču bagera kojim je srušena berbernica u Novom Pazaru Krivična prijava vozaču bagera kojim je srušena berbernica u Novom Pazaru

  Novopazarska policija podnela je krivičnu prijavu za nasilničko ponašanje protiv 49-godišnjeg N.Š. koji je upravljao bagerom prilikom rušenja berbernice Ramiza Dugopoljca, u blizini Arap džamije, preneo je danas radio Sto plus.

 • Dačić naredna tri dana u poseti Kini Dačić naredna tri dana u poseti Kini

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić boraviće u zvaničnoj poseti Kini od 26. do 28. februara, na poziv šefa kineske diplomatije Vang Jija.

 • Naučnice u Srbiji: Da li je nauka ženskog roda? Naučnice u Srbiji: Da li je nauka ženskog roda?

  Žene su u visokoobrazovnim i naučnim institucijama, a to podrazumeva da se njihov društveni i ekonomski status vrednuje na ravnopravan način, ali njihovo pozicioniranje nije isključivo problem rodne ravnopravnosti već rodne vidljivosti i predstavljanja na putu javnog integriteta. Iako su znanje, moć znanja i dostignuća neosporni, one se u javnom diskursu izostavljaju i obezvređuju pod uticajem tradicionalnih obrazaca rodnih uloga. O položaju žene-naučnice raspravljano je u SANU na trodnevnom naučnom skupu.

 • Pešić: Apsurdno napadati jedina dva čoveka koja su pobedila Vučića Pešić: Apsurdno napadati jedina dva čoveka koja su pobedila Vučića

  Komentarišući vest da će gradonačelnik Šapca izaći na lokalne izbore a da je predsednik opštine Paraćin blizu takve odluke, sociološkinja Vesna Pešič je trenutnu situaciju nazvala apsurdnom, u kojoj "treba da bacamo drvlje i kamenje na jedina dva čoveka koja su pobedila Vućića".

 • Amfilohije: Hvala Vučiću na dobroj volji, ali neka novac ode na Kosovo Amfilohije: Hvala Vučiću na dobroj volji, ali neka novac ode na Kosovo

  Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je danas da je od srca zahvalan srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću zbog najave da će pomoći Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u Crnoj Gori da plati poreski dug, ali da moli da svaki dinar koji Srbija može da odvoji ode na Kosovo.

 • Dačiću dodeljena Hilandarska spomenica Dačiću dodeljena Hilandarska spomenica

  Šef diplomatije Ivica Dačić je tokom boravka u Solunu, gde je učestvovao na ministarskom sastanku koji je organizovao ministar inostranih poslova Grčke Nikos Dendias, posetio Hilandarsku kuću, gde se sastao sa predstavnicima manastira Hilandara, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side