23.05.2018 Beograd

Jovanović: Potrebno podsticati profesionalizaciju i konkureniciju u javnim nabavkama

Jovanović: Potrebno podsticati profesionalizaciju i konkureniciju u javnim nabavkama Foto: Medija centar
Glavni izazov reformi javnih nabavki u Srbiji je da se unapredi primena regulative u praksi i podstiče profesionalizacija i konkurencija, rekao je danas direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović.

On je u Beogradu na regionalnom forumu o javnim nabavkama ocenio da su unapređenja potrebna pre svega u povećanju ekonomičnosti i efikasnosti postupaka javnih nabavki, jačanju konkurencije i suzbijanju neregularnosti.

"Nameštene ili lažirane ponude pri javnim nabavkama spadaju među najteže povrede konkurencije", rekao je predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Miloje Obradović.

Kako je objasnio, ta povreda može imati različite forme, ali uvek se svodi na jedan isti ishod: ponuđači, koji su međusobno konkurenti u konkretnom postupku javne nabavke, unapred su dogovorili koji od njih će pobediti na tenderu, po kojoj ceni i pod kojim uslovima.

Obradović je upozorio da svako od tržišnih učesnika ko je spreman na tu vrstu dogovaranja u postupcima javnih nabavki rizikuje da bude kažnjen novčano i to kaznama koje mogu biti do deset odsto prihoda kompanije u prethodnoj godini, kao i zabranom učešća u javnim nabavkama u određenom periodu.

"Komisija za zaštitu konkurencije svakodnevno radi na otkrivanju slučajeva nameštanja javnih nabavki, svesna činjenice koliko je važno da se sredstva poreskih obveznika koja se troše kroz sistem javnih nabavki, namenski koriste", rekao je Obradović.

Istakao je da je Komisija sačinila Uputstvo za otkrivanje nameštenih ponuda u postupcima javnih nabavki koje je dostupno na sajtu te nezavisne institucije, a zahvaljujući saradnji sa britanskim telom za zaštitu konkurencije od nedavno koristi i softversku alatku koja pomaže da se detektuju eventualna nameštanja ponuda odnosno dogovori ponuđača u postupcima javnih nabavki.

Dvodnevni regionalni forum o javnim nabavkama organizuje Uprava za javne nabavke Srbije u okviru projekta "Podrška daljem unapređenju sistema javnih nabavki u Srbiji", koji se sprovodi uz podršku EU. 

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vrhovni sud Grčke odbacio prigovor dužnika u švajcarskim francima Vrhovni sud Grčke odbacio prigovor dužnika u švajcarskim francima

  Vrhovni sud Grčke je presudio da su zakoniti uslovi ugovora pod kojima su banke odobravale kredite indeksirane u švajcarskim francima, te se, kako u ugovorima piše, moraju i otplatiti - ili u toj valuti ili preračunati u evro po dnevnom kursu na dan plaćanja svake rate, objavljeno je danas u Atini.

 • Generalni sekretar Udruženja banaka: Rešenje za kredite u švajcarcima da bude ekonomski održivo Generalni sekretar Udruženja banaka: Rešenje za kredite u švajcarcima da bude ekonomski održivo

  Banke podržavaju traženje rešenja za lakšu otplatu kredita u švajcaraskim francima, ali insistiraju da ono bude ekonomski održivo, zasnovano na poštovanju zakona i pravnoj sigurnosti, jer jedino tako ćemo u budućnosti izbeći slične neželjene situacije, izjavio je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.

 • Evro u ponedeljak 118,07 dinara Evro u ponedeljak 118,07 dinara

  Dinar će u ponedeljak, 22. aprila neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs biće 118,0719 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Evro danas 118,09 dinara Evro danas 118,09 dinara

  Dinar je danas oslabio za 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs je 118,0933 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side