23.05.2018 Beograd

Jovanović: Potrebno podsticati profesionalizaciju i konkureniciju u javnim nabavkama

Jovanović: Potrebno podsticati profesionalizaciju i konkureniciju u javnim nabavkama Foto: Medija centar
Glavni izazov reformi javnih nabavki u Srbiji je da se unapredi primena regulative u praksi i podstiče profesionalizacija i konkurencija, rekao je danas direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović.

On je u Beogradu na regionalnom forumu o javnim nabavkama ocenio da su unapređenja potrebna pre svega u povećanju ekonomičnosti i efikasnosti postupaka javnih nabavki, jačanju konkurencije i suzbijanju neregularnosti.

"Nameštene ili lažirane ponude pri javnim nabavkama spadaju među najteže povrede konkurencije", rekao je predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Miloje Obradović.

Kako je objasnio, ta povreda može imati različite forme, ali uvek se svodi na jedan isti ishod: ponuđači, koji su međusobno konkurenti u konkretnom postupku javne nabavke, unapred su dogovorili koji od njih će pobediti na tenderu, po kojoj ceni i pod kojim uslovima.

Obradović je upozorio da svako od tržišnih učesnika ko je spreman na tu vrstu dogovaranja u postupcima javnih nabavki rizikuje da bude kažnjen novčano i to kaznama koje mogu biti do deset odsto prihoda kompanije u prethodnoj godini, kao i zabranom učešća u javnim nabavkama u određenom periodu.

"Komisija za zaštitu konkurencije svakodnevno radi na otkrivanju slučajeva nameštanja javnih nabavki, svesna činjenice koliko je važno da se sredstva poreskih obveznika koja se troše kroz sistem javnih nabavki, namenski koriste", rekao je Obradović.

Istakao je da je Komisija sačinila Uputstvo za otkrivanje nameštenih ponuda u postupcima javnih nabavki koje je dostupno na sajtu te nezavisne institucije, a zahvaljujući saradnji sa britanskim telom za zaštitu konkurencije od nedavno koristi i softversku alatku koja pomaže da se detektuju eventualna nameštanja ponuda odnosno dogovori ponuđača u postupcima javnih nabavki.

Dvodnevni regionalni forum o javnim nabavkama organizuje Uprava za javne nabavke Srbije u okviru projekta "Podrška daljem unapređenju sistema javnih nabavki u Srbiji", koji se sprovodi uz podršku EU. 

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Brnabić: Srbija ima političke garancije da neće biti pogođena kvotama za uvoz čelika u EU Brnabić: Srbija ima političke garancije da neće biti pogođena kvotama za uvoz čelika u EU

  Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je izjavila da Srbija ima političke garancije da neće biti negativno pogođena uvođenjem kvota za uvoz čelika u EU, tako da su srpska privreda i železara u Smederevu u vlasništvu kineske kompanije Hbis u ovom trenutku potpuno bezbedne.

 • Posle dvomesečne pauze u Fijatu počela proizvodnja 500L u dve smene Posle dvomesečne pauze u Fijatu počela proizvodnja 500L u dve smene

  U fabrici Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija danas je posle dva meseca ponovo pokrenuta proizvodnja vozila "500L" i sa traka će u dve smene silaziti 410 vozila dnevno, rečeno je Beti u sindikatu FCA u Kragujevcu.Predsednik sindikata Zoran Marković je rekao da u prvom radnom danu posle duže pauze nema najava o razgovorima sa menadžerima kompanije koji se iščekuje.

 • Mali: Za Petrohemiju zainteresovane ruske firme Mali: Za Petrohemiju zainteresovane ruske firme

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je danas da su za kupovinu Petrohemije iz Pančeva zainteresovane ruske firme, ali da ima potencijanih kupaca i iz drugih zemalja.

 • Evro danas 118,35 dinara Evro danas 118,35 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost u odnosu na evro i zvanični srednji kurs je 118,3533 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side