23.05.2018 Beograd

Jovanović: Potrebno podsticati profesionalizaciju i konkureniciju u javnim nabavkama

Jovanović: Potrebno podsticati profesionalizaciju i konkureniciju u javnim nabavkama Foto: Medija centar
Glavni izazov reformi javnih nabavki u Srbiji je da se unapredi primena regulative u praksi i podstiče profesionalizacija i konkurencija, rekao je danas direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović.

On je u Beogradu na regionalnom forumu o javnim nabavkama ocenio da su unapređenja potrebna pre svega u povećanju ekonomičnosti i efikasnosti postupaka javnih nabavki, jačanju konkurencije i suzbijanju neregularnosti.

"Nameštene ili lažirane ponude pri javnim nabavkama spadaju među najteže povrede konkurencije", rekao je predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Miloje Obradović.

Kako je objasnio, ta povreda može imati različite forme, ali uvek se svodi na jedan isti ishod: ponuđači, koji su međusobno konkurenti u konkretnom postupku javne nabavke, unapred su dogovorili koji od njih će pobediti na tenderu, po kojoj ceni i pod kojim uslovima.

Obradović je upozorio da svako od tržišnih učesnika ko je spreman na tu vrstu dogovaranja u postupcima javnih nabavki rizikuje da bude kažnjen novčano i to kaznama koje mogu biti do deset odsto prihoda kompanije u prethodnoj godini, kao i zabranom učešća u javnim nabavkama u određenom periodu.

"Komisija za zaštitu konkurencije svakodnevno radi na otkrivanju slučajeva nameštanja javnih nabavki, svesna činjenice koliko je važno da se sredstva poreskih obveznika koja se troše kroz sistem javnih nabavki, namenski koriste", rekao je Obradović.

Istakao je da je Komisija sačinila Uputstvo za otkrivanje nameštenih ponuda u postupcima javnih nabavki koje je dostupno na sajtu te nezavisne institucije, a zahvaljujući saradnji sa britanskim telom za zaštitu konkurencije od nedavno koristi i softversku alatku koja pomaže da se detektuju eventualna nameštanja ponuda odnosno dogovori ponuđača u postupcima javnih nabavki.

Dvodnevni regionalni forum o javnim nabavkama organizuje Uprava za javne nabavke Srbije u okviru projekta "Podrška daljem unapređenju sistema javnih nabavki u Srbiji", koji se sprovodi uz podršku EU. 

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro danas 118,14 dinara Evro danas 118,14 dinara

  Dinar danas ima približno istu vrednost prema evru kao juče i zvanični srednji kurs je 118,1454 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Subvencijama nemačkom Kontinentalu država urušava domaće IT kompanije Subvencijama nemačkom Kontinentalu država urušava domaće IT kompanije

  Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević ocenio je da su subvencije Vlade Srbije od 9,5 miliona evra nemačkoj kompaniji "Kontinental" za otvaranje Centra za istraživanje i razvoj napravile štetu domaćim IT kompanijama.

 • Malinari danas kod ministra poljoprivrede Malinari danas kod ministra poljoprivrede

  Predstavnike Asocijacije malinara Srbije primiće danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović na hitan razgovor oko rešavanja problema otkupa i niske cene malina, najavio je predsednik tog udruženja Dobrivoje Radović.

 • Rusija uzvraća na američke tarife na uvoz Rusija uzvraća na američke tarife na uvoz

  Rusija je najavila uzvratne mere u odgovoru na potez Sjedinjenih Država da uvedu uvozne takse na strani čelik i aluminijum.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side