25.01.2020 Beograd

Jovanović: Vesićev petogodišnji plan za čistiji vazduh samo krizni marketing

Jovanović: Vesićev petogodišnji plan za čistiji vazduh samo krizni marketing Foto: Medija centar Beograd
Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju (SzS) u Skupštini grada Beograda Nikola Jovanović izjavio je danas da je petogodišnji plan gradske vlasti za čistiji vazduh samo krizni politički marketing i da su se poslednji oglasili o zagađenju, tek nakon što su se pobunili građani, stranke i udruženja.

"Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić govori o podsticajima za energetsku efikasnost i priključivanje na daljinsko grejanje, ali u prethodnih šest godina od toga nije bilo ništa. Ni u 'rekordnom' budžetu za 2020. godinu nisu predviđena sredstva za pomenuti 'fond za energetsku efikasnost'", naveo je Jovanović u autorskom tekstu za list "Danas".

Umesto da ulaže u izgradnju toplovoda kako bi grad pokrili mrežom dostupnog daljinskog grejanja, ili u gasifikaciju, vlast pare od Beogradskih elektrana troši na gondole, fontane, vatromete, treće preslaganje kocki na Trgu Republike i slične stvari teško shvatljive normalnim ljudima, dodao je Jovanović.

"Otkud sada Vesić najavljuje zabranu kupovine dizel autobusa, kad je upravo on pre nekoliko meseci uvezao za grad 240 turskih i kineskih dizelaša", upitao je Jovanović.

On je ocenio da je ironija da Vesić, koji je inicirao ukidanje više trolejbuskih linija u Beogradu, građanima sada najavljuje veći udeo električnih vozila u javnom prevozu.

"Kako Vesić očekuje da mu bilo ko veruje da će raditi na pošumljavanju grada, kada je baš on simbol divlje gradnje i investitorskog urbanizma, koji je procvetao usvajanjem Generalnog urbanističkog plana iz 2016. godine, kojim se od građana otimaju zelene površine", upitao je Jovanović.

On je naveo da je Vesić "istorijskom neefikasnošću u izvođenju javnih radova" dramatično usporio protočnost saobraćaja i direktno doprineo većoj količini izduvnih gasova u prestonici.

"Jasno je da vlast koja je do sada pokazala svu svoju nekompetentnost, korumpiranost i bahatost, i koja ništa dobro nije uradila u prethodnih šest godina - ne može biti nosilac pozitivnih promena. Ništa vam više niko ne veruje", poručio je Jovanović Vesiću.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side