Kako će DS funkcionisati u opoziciji
01.07.2012 Beograd

Kako će DS funkcionisati u opoziciji

Kako će DS funkcionisati u opoziciji
Demokratska stranka biće jaka opoziciona partija ako ne budu rastrzani unutrašnjim potresima, a oštrica njihove kritike najviše će biti usmerena ka URS-u.

Ipak, analitičar Đorđe Vukadinović kaže da ni samoj DS trenutno nije potpuno jasno kako će se ubuduće ponašati kao opoziciona stranka jer će njihovo opoziciono delovanje, zavisiti od toga u kom pravcu će ići politika vlade

Ako vlada bude vodila politiku bližu Moskvi, odnosno ako bude više „istočna i kosovska“, onda će ih DS tući s pozicija koje su u osnovi pozicije LDP.

Ako pak vlada bude vodila radikalniju probriselsku i kompromisersku politiku po pitanju Kosova, to će biti komplikovanije DS da je kritikuje, odnosno da nađe platformu s koje će napadati vladu a da ne bude na liniji DSS. Verovatno će se u toj situaciji više okrenuti unutrašnje ekonomskim pitanjima, objašnjava Vukadinović.

Prema njegovom mišljenju, kritička oštrica DS verovatno neće biti potpuno ista prema SNS, SPS ili URS.

Najviše će je biti na račun G17, a kada je reč o SNS i SPS, to će zavisiti od toga na koga od njih DS više računa kao eventualnog koalicionog partnera, kaže sagovornik Danasa.

Na pitanje Danasa šta će se nadalje dešavati u DS, on odgovara da su „posle svega buduća dešavanja i kadrovska pitanja u DS uvek zanimljiva za javnost, mnogo više u odnosu na druge stranke“.

DS nije bila previše složna kuća ni kada im je najbolje išlo, a kamoli sada. Posle svega što se dešavalo poslednjih meseci pala je senka na lidersku poziciju Borisa Tadića, iako mislim da još uvek ta pozicija nije ugrožena. Postoji naravno i druga mogućnost, a to je da zbog pritiska i iskušenja u kojem se nalazi DS zbije redove i postane složeniji nego što je bio, mada se to u praksi retko dešava, zaključuje Đorđe Vukadinović.

izvor: Danas
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 2.07.2012, 16:54h olga

    DS sa Tadićem i ovim društvom oko njega ne će politički preživeti.Tu stranku će najverovatnije preuzeti Đilas,a njemu ne treba Vlahović,Šutke ,Trivan,Kolundžija i ostalo društvo dugih prstiju.Moguće da će neki Tadićevi saradnici stići i do CZ-a što bi trebalo ako bude istraživana silna pljačka u ovoj državi.Moguće je da će i Zoran Živković sa Vesnom Pešoć i ostalim intelektualcima osnovati neki pokret ili stranku.Kako god bili Tadić je sigurno završio karijeru na njega više ne računa niko ni na zapadu ni u zemlji.

  • 2.07.2012, 06:13h Tijana (1)

    Ako ne bude pljacke, DS nece funkcionisati nikako, nego ce da se podeli u frakcije, a pacovi ce poceti da napustaju brod.

enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side