16.03.2018 Bujanovac

Kamberi: U unutrašnjem dijalogu o Kosovu treba da učestvuju Srbi jer je za Albance Kosovo nezavisno

Kamberi: U unutrašnjem dijalogu o Kosovu treba da učestvuju Srbi jer je za Albance Kosovo nezavisno Foto: prtscr ytb
Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi izjavio je danas da bi u internom dijalogu o Kosovu u Srbiji trebalo da učestvuju samo Srbi, jer Albanci već imaju svoj stav - da je Kosovo nezavisna država, dok Srbi to negiraju.


Kamberi je na okruglom stolu "Dijalog o Kosovu i jug Srbije" u Bujanovcu rekao i da je stav Partije za demokratsko delovanje (PDD), čiji je on funkcioner, da je otvaranja dijaloga o Kosovu pozitivno kao i da postoji nada da će relaksacija odnosa između Beograda i Prištine doprineti poboljšanju položaja Albanaca koji žive na jugu centralne Srbije - u Bujanovcu, Preševu i Medveđi.

"U dijalogu između Beograda i Prištine trebalo je da od početka budu uključeni i problemi Albanaca u Bujanovcu i Preševu, ali od svih sporazuma koji su postignuti u Briselu, na nas je imao uticaj samo Sporazum o zajedničkoj kontroli granica, dok se nadanja koja smo imali u vezi s priznavanjem diploma sa Kosova nisu ostvarila jer se postignuti sporazum ne sprovodi", kazao je Kamberi.

On je rekao da je kosovski problem ključan problem za stabilnost Balkana zbog čega treba dati vremena dijalogu Beograda i Prištine, kao i da bez rešenja tog problema ni Srbija ni Kosovo ne mogu očekivati da budu deo Evropske unije.

"Ono što je bitno jeste da Albanci iz Bujanovca, Preševa i Medveđe imaju od 2001. godine tri postignuta sporazuma s Vladom (Srbije) koji su delimično sprovedeni ili nisu uopšte sprovedeni, tako da ne može da se kaže da nismo pokušali i da nismo hteli da učestvujemo u integracijama", rekao je Kamberi.

On je naveo da ne vidi rešenje problema sa Kosovom u razmeni teritorija između opština na jugu Srbije u kojima žive Albanci i opština na severu Kosova u kojima žive Srbi.

"Jedini koji zastupa takav stav je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Ni zvanična Priština ni zvanična Tirana nikada nisu podržale rešenje problema promenom granica. Svesni smo da je to pitanje koje može da ugrozi mir na celom Balkanu jer se zna kakva je situacija u Makedoniji i u Bosni, a poznat je i stav međunarodne zajednice", kazao je Kamberi.

Prema njegovim rečima, ako bi Albanaci koji žive u Bujanovcu, Preševu i Medveđi trebalo da imaju svoj udeo u rešavanju kosovskog problema, to bi pre svega trebalo da se odnosi na "zahtev za jedinstvene standarde u poštovanju prava nacionalnih manjina na zapadnom Balkanu i ostvarivanje manjinskih prava po standardima EU".

Okrugli sto "Dijalog o Kosovu i jug Srbije" organizovalo je udruženje građana "Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije" iz Leskovca.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side