07.03.2019 Niš

KC Niš: Prošle godine u Srbiji 18 transplantacija jetre

KC Niš: Prošle godine u Srbiji 18 transplantacija jetre Foto: prtscr ytb
Koordinator za transplantaciju u niškom Kliničkom centru Mirjana Radisavljević izjavila je danas da je 2018. godine u Srbiji obavljeno 18 transplantacija jetre i dodala da je za godinu dana urađeno onoliko koliko se ranije radilo za tri ili četiri godine.

"Broj transplantacija značajno je povećan od 2016. godine, jer smo se pre svega mi iz naconalnog tima za transplantaciju značajnije pokrenuli", rekla je Radisavljević na tribini o važnosti transplantacije i doniranja organa koju je organizovalo Udruženje pacijenata "Zajedno za novi život".

Ona je kazala da očekuje sve više donora, ali da ne se ne može očekivati da njihov broj bude brzo povećan jer je to proces koji traje.

"Postoje mnoge predrasude, one potiču iz različitih uverenja, neka su religijska neka su zbog nedovoljnog poznavanja cele problematike. Izmena zakona je nešto što će nam sigurno pomoći, ali očekujemo medijsku i podršku čitave javnosti. U državama koje su veliki transplantacioni centri uloga medija i crkve bila je da podstaknu donorstvo", rekla je Radisavljević.

Na transplantaciju jetre, dodala je Radisavljević, trenutno čeka deset pacijenata sa područja južne i jugoistočne Srbije, a ove godine na listi čekanja verovatno će se naći još petnaestak pacijenata.

Predsednik Udruženja pacijenata "Zajedno za novi život" Mladen Todić je kazao da je udruženje pokrenulo seriju tribina kako bi ljudi u Srbiji shvatili koliko je značajna transplantacija.

"Naš glavni cilj da podignemo svest o značaju transplantacije i doniranja organa i da otklonimo sve predrasude i strahove", istakao je Todić.

Pacijentkinja iz Beograda koja čeka na transplantaciju jetre Slavica Obradović (45) istakla je na tribini da je nečija humanost jedini spas za pacijente sa listi čekanja.

"Kao članovi Udruženja borimo se da objasnimo ljudima da bolest može da se svakome desi, da se ne dešava drugome. Svako može da se probudi jednog dana, kao što sam se ja probudila, i shvati da mu se život okrenuo naopačke", kazala je Obradović.

Ona je istakla da su obolele osobe uskraćene za normalan život, suočene sa brojnim komplikacija i veoma im je teško.

"Na novi organ čekam četiri godine i za to vreme su me iz Kliničkog centra pozivali tri puta, ali sam tri puta vraćena jer je bilo pacijenata koji su se nalazili u težem stanju i transplantacija im je bila potrebnija. Moja jedina želja je transplantacija kako bih mogla da gledam svoje dete kako raste", izjavila je Obradović.

Udruženje "Zajedno za novi život" tribine o značaju doniranja organa i transplantaciji održaće narednih dana i u Požarevcu i Kruševcu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side