23.11.2017 Otava

Keti Čaba nova ambasadorka Kanade u Srbiji

Keti Čaba nova ambasadorka Kanade u Srbiji Foto: pixabay.com
Novi ambasador Kanade u Srbiji biće Keti Čaba, objavilo je kanadsko Ministarstvo inostranih poslova.

 

 

 


Ona će zameniti Filipa Piningtona koji je bio šef misije sa sedištem u Beogradu od decembra 2014. do nedavno, a na nerezidencijalnoj osnovi bio je akreditoivan kao ambasador i u Crnoj Gori i Makedoniji.

Biće to drugi put u ovom veku da Kanada u Beograd šalje ambasadorku. Anđela Bogdan (Angela) bila je na čelu ambasade Kanade u Srbiji 2001. i 2002. godine.

U Kanadi koja je konglomerat naroda i među diplomatama ima mnogo onih koji čiji su preci doseljenici. Ambasadorka Čaba je mađarskog porekla i dobro poznaje Istočnu Evropu.

Diplomirala je političke nauke i ruski jezik na Kvins univerzitetu u Kingstonu, Ontario. Magistrirala je na studijama o Centralnoj i Istočnoj Evropi i Ruskim studijama na Univerzitetu Karleton u Otavi.

Karijeru u tadašnjem Ministarstvu spoljnih poslova i međunarodne trgovine Kanade započela je 1993. radeći na projektima kanadske pomoći Mađarskoj. Potom je zauzimala nekoliko programskih i analitičkih pozicija za Centralnu i Istočnu Evropu uključujući i četiri u tom regionu kao visoki službenik Kanadske agencije za međunarodni razvoj Sida (CIDA).

Od 1995. do 1997. bila je drugi sekretar u Kijevu (Ukrajina), a naredne dve godine do 1999. bila je vođa projekata pomoći u Sarajevu. Istu dužnost obavljala je od 2005. do 2009. u Moskvi, a od 2009. do 2012. ponovo je službovala u Kijevu, ovog puta kao direktor razvojnog programa.

Keti Čaba je zatim radila u Kanadi kao članica tranzicionog tima Ministarstva spoljnih poslova i trgovine i Side, a u 2014. i 2015. bila je direktor tih objedinjenih državnih organa za Subsaharsku Afriku. U najskorije vreme Čaba je bila viši direktor Kanadskog razvojnog programa za Etiopiju lociranog u ambasadi Kanade u Adis Abebi.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Skot: Srbija je na pogrešnoj strani istorije po pitanju krize u Venecueli Skot: Srbija je na pogrešnoj strani istorije po pitanju krize u Venecueli

  Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot izjavio je danas, povodom stava Beograda prema krizi u Venecueli, da je Srbija na pogrešnoj strani istorije.

 • Dačić: Ako razgraničenje bude zvaničan predlog o tome će se izjasniti parlament i narod Dačić: Ako razgraničenje bude zvaničan predlog o tome će se izjasniti parlament i narod

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da razgraničenje sa Kosovom nije zvaničan predlog, nego ideja državnih zvaničnika i da će se ako postane zvaničan predlog naći pred Skupštinom Srbije i o njoj će odlučivati građani na referendumu.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

  Tema broja: Srbija i svet -- Šta određuje, a šta će određivati (spoljnu) politiku Srbije? -- Zadatak za neko buduće rukovodstvo mogao bi da bude definisanje seta prioriteta, kojim bi se politika “prema regionu” odvojila od spoljne i na neki način normalizovala. Postavljena na principima dobrosusedskih odnosa, težila bi ostvarenju punog potencijala prekogranične saradnje, zajedničkih projekata, a sve u kontekstu članstva u EU. Ovde bi posebnu korist morale imati manjine. Marko Savković*

 • Direktor Železnica podneo ostavku Direktor Železnica podneo ostavku

  Generalni direktor Železnica Srbije Miroslav Stojičić podneo je ostavku na tu funkciju navodeći da je imao opstrukcije u radu i da je bio onemogućen da raspolaže imovinom tog preduzeća.

 • Si pisao Vučiću: Spreman sam da vodimo strateško partnerstvo Srbije i Kine Si pisao Vučiću: Spreman sam da vodimo strateško partnerstvo Srbije i Kine

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je pismo u kojem mu je predsednik Kine Si Đinping zahvalio na čestitki povodom kineske Nove godine i naveo da je spreman da ulaže napore da zajedno vode strateško partnerstvo dve zemlje ka većem napretku, saopšteno je danas iz Vučičevog kabineta.

 • Tužba protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja Tužba protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja

  Agencija za borbu protv korupcije zatražila je podnošenje tužbe protiv rešenja Povernika za informacije od javnog zanačaja kojim joj je naloženo da novinarki CINS-a omogući uvid u dokumente koje su politički subjekti koristili kаo sredstvа obezbeđenjа zа kredite i zаjmove u kаmpаnjаmа zа sve nivoe izborа 2012, 2014, 2016, 2017. i 2018. godine.

 • Agencija: Vučić u kampanji Budućnost Srbije nije prekršio Zakon Agencija: Vučić u kampanji Budućnost Srbije nije prekršio Zakon

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić aktivnostima u okviru kampanje "Budućnost Srbije" nije prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, saopštila je danas Agencija.

 • Analitičar: Nemoguće razgraničenje bez priznanja Analitičar: Nemoguće razgraničenje bez priznanja

  Politički analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je danas da je nemoguće razgraničenje bez priznanja Kosova, navodeći da se teritorija jedne zemlje može menjati samo uz dopuštenje građana odnosno na referendumu i da je antiustavan način na koji je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić saopštio "zvaničnu poziciju Srbije" u dijalogu sa Prištinom.

 • Srbiji će, ovim tempom, biti potrebno 40 godina da iskoreni siromaštvo Srbiji će, ovim tempom, biti potrebno 40 godina da iskoreni siromaštvo

  Srbija je zemlja društvene nejednakosti i ovim tempom biće potrebno 40 godina da u njoj bude iskorenjeno siromaštvo, rečeno je danas na tribini "Pravda se ne dobija na poklon, ona se osvaja".

 • Šreder: Realno je da Srbija do 2025. uđe u EU Šreder: Realno je da Srbija do 2025. uđe u EU

  Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder izjavio je da je realno da Srbija do 2025. uđe u Evropsku uniju i da je uveren da će Priština morati da ukine takse na srpske proizvode.

 • Potpisivanje Sporazuma sa narodom i na protestu u Novom Sadu Potpisivanje Sporazuma sa narodom i na protestu u Novom Sadu

  Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" u Novom Sadu imaće priliku da u petak tokom protesta potpišu dokument koji je nazvan "Sporazum sa narodom", a koji su pripremile opozicione političke partije i organizacije na poziv organizatora i učesnika protesta u Beogradu.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side