Kiričenko: Ukrajina očekivala jasan stav Srbije
27.03.2014 Beograd

Kiričenko: Ukrajina očekivala jasan stav Srbije

Kiričenko: Ukrajina očekivala jasan stav Srbije
Otpravnik poslova ukrajinske ambasade u Beogradu Oleksandar Kiričenko izrazio je danas razočaranje što vlada Srbije u tehničkom mandatu nije zauzela jasan stav o Krimu.

"Naše rukovodstvo je veoma razočarano u ovom trenutku, zato što, pozivajući na tehnički karakter Vlade Srbije, nije bio zauzet jasan i pravi stav", rekao je Kiričenko.

"Krim je pripajan Rusiji na nezakonit način i zato je sada uz nas čitava međunarodna zajednica, u svim međunarodnim organizacijama i na svim nivoima i sad brani našu teritorijalnu celovitost i integritet svim načinima", rekao je Kiričenko u intervjuu za televiziju "Nova".

On je podsetio da je Ukrajina uvek podržavala Srbiju, u smislu očuvanja teritorijalnog integriteta što se tiče Kosova i računala na njen jasan stav.

Na pitanje da li zbog ovakvog stava Srbije Ukrajina može da promeni stav o Kosovu (Ukrajina nije priznala Kosovo) i da li vidi paralelu između Kosova i Krima, on je rekao da Ukrajina neće promeniti svoj stav za razliku od Rusije koja je, kako tvrdi, promenila svoj stav o Kosovu.

"To je nezgodan primer u ovom slučaju. Ukrajina nema nameru da krši međunarodno pravo na bilo koji način i obrnuto, mi ćemo još čvršće braniti međunarodno pravo", rekao je on.

Na pitanje da li strahuje od konfrontacije NATO i ruskih vojnih snaga na Krimu, po uzoru na NATO intervenciju na Kosovu 1999. godine, on je rekao da je još gore nego na Kosovu.

Na konstataciju da je međunarodna zajednica svojevremeno branila otcepljenje Kosova, Kiričenko je rekao: "Mi smo se od samog početka saglasili sa srpskim stavom da je slučaj Kosova poguban, i pri tome stojimo i danas. Mi u tome vidimo kršenje međunarodnog prava i apsolutno ćemo ostati uz Srbiju, naravno ako se Srbija sama ne odrekne Kosova", poručio je Kiričenko.

Na pitanje zbog čega se potkrala tehnička greška u spotu koji prezentuje Ukrajinu i EU a u kojem Srbije nema na mapi, odnosno pripojena je Hrvatskoj, Kiričenko je rekao da je predsednik Viktor Janukovič, dok je bio na vlasti, naredio svim strankama da se napravi taj spot za promociju evrointegracija Ukrajine...

"Ovaj spot nije bio prikazivan na televiziji u Ukrajini, bio je samo na Jutjubu i nema veze sa stavom premijera Arsenija Jacenjuka", rekao je Kiričenko.

autor: DJO izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side