31.08.2011 Beograd

Ključna odluka da li je Srbiji EU prioritet

Ključna odluka da li je Srbiji EU prioritet
Tri su pogrešna elementa srpske politike u poslednjih deset godina izvor krize u kojoj se Srbija našla, smatra predsedavajući Centra za liberalne strategije u Sofiji Ivan Krastev i dodaje da je sada ključna odluka da li je Srbiji EU zapravo prioritet.

Prvi element je “zanesenost” politikom “i EU i Kosovo”. „Srpska politička elita pokušavala je da je progura dve stvari u isto vreme: evropske integracije i jak stav po pitanju Kosova. Kao rezultat toga nastao je dezintegritet srpske politipolitike i nikad ne znate šta je u tom trenutku važnije za srpsku Vadu“, kaže Krastev za Novi magazin.

On dodaje da smatra veoma pogrešnim odluku Srbije da se zbog Kosova obrati Međunarodnom sudu pravde jer je, posle objavljivanja presude, pozicija Srbije samo oslabljena. Drugi pogrešan element srpske politike on vidi u nasleđenom konceptu precenjivanja uloge i značaja Srbije u međunarodnoj politici:

„To je neki vid Titovog sindroma. Mnogo srpskih vođa ponašalo se na taj način tipičan za Jugoslaviju između 1970. i 1980. godine, kada je ta zemlja bila važna, imala bitniju međunarodnu poziciju i imala mnogo više opcija. Sada se ponašaju kao da hoće da pošalju poruku - EU jeste prioritet samo dok je ona zainteresovana za nas - u suprotnom više nije prioritet već jedna od opcija.“

Treći pogrešan element Krastev vidi u činjenici da predsednik Srbije Boris Tadić nije dobro iskoristio trenutak posle hapšenja haškog begunca Ratka Mladića.

„Tadić je tada bio u dobroj poziciji jer je imao jedinu dobru vest u Evropi. Iz meni nepoznatih razloga, umesto da je vršio pritisak na evropske integracije, on je odlučio da igra staru igru koja je bila moguća pre desetak godina, ali ne i danas. Sada od Unije ne možete tražiti deljenje po svaku cenu“, kaže Krastev.

Slabost srpske diplomatije, dodaje, dovela je do iluzije da nepriznavanje Kosova i evropske integracije mogu da idu zajedno. Na budućem putu Srbije ka EU, ističe, neće uspeti strategija u kojoj srpska vlada istovremeno pokušava da ostavi otvorene sve opcije.

„Niko ne očekuje od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, ali postoje velika očekivanja sa evropske strane da će Srbija normalizovati odnose sa Kosovom. Glavna strateška odluka koju predsednik Tadić i srpska vlada treba da donesu jeste da li je EU stvarno prioritet. Oni mogu da odluče i drugačije. Mogu da ocene da je EU u velikoj krizi i da za Srbiju u ovom trenutku ulazak u Uniju nije prioritet. Ali moje je mišljenje da Srbija nema opcije za takvu igru“, upozorava Krastev.

Turska, smatra sagovornik Novog magazina, može da igra tu igru jer je velika zemlja koja trguje sa državama koje nisu članice EU: „Sa Srbijom to nije slučaj i Srbija se ne može ni kulturno, ni ekonomski, niti politički postaviti kao neki nezavisni izvor moći“.

Druga opcija, okretanje Rusiji, takođe nije rešenje, jer se Rusija suočava s većim problemima nego EU i previše je daleko da bi mogla da pomogne Srbiji.

„Zbog svega toga srpska Vlada sada mora, ne retorički već zaista, da odluči da li je EU stvarno prioritet za nju i, ako jeste, da li su spremni da ispune uslove koji su pred njih stavljeni, a to je da krenu u normalizaciju normalizaciju odnosa sa Kosovom. A ja verujem da je Srbija mnogo spremnija za EU od drugih zemalja koje su u procesu pregovora“, ocenjuje ovaj međunarodni ekspert.

Komentarišući kako bi moglo da izgleda rešenje problema Kosova tako da svi budu zadovoljni, Krastev navodi da je dobra ideja da se dozvoli Kosovu da pregovara sa EU kao da je nezavisna država, a da se u isto vreme odloži priznavanje kosovske nezavisnosti. Kao članica EU Srbija će odlučivati da li će Kosovo biti primljeno ili ne.

„Verujem da bi to bilo važno jer se ne daje suverenitet Kosovu već im se samo dozvoljava da sami pregovaraju. Sada je Kosovo jedna crna rupa na Balkanu jer se  ne zna šta se tamo događa, građani ne mogu slobodno da putuju, a ima još zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova“, naglašava Krastev.

Na pitanje hoće li srpski političari pristati na ovakvu ideju, odgovara: „Kada govorimo o srpskim političarima govorimo o veoma inteligentnim političarima koji prilično široko shvataju dešavanja u Evropi. U ovom trenutku Srbija može da postane heroj evropske politike jer je jedno od retkih mesta gde Evropa još može imati dobre vesti. Ako Srbija bude deo rešenja kosovskog problema, EU će sigurno uzeti deo uspeha na sebe, a to bi i vašu zemlju učinilo veoma važnom“.

Prema njegovoj oceni Tadić jeste spreman na takav scenario. „Uvek sam verovao da je predsednik Tadić političar koji najviše razmišlja strateški na Balkanu, tako da će mi biti veoma interesantno da vidim koju će odluku doneti u ovom trenutku“, navodi Krastev za Novi magazin.

 

autor: AM izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side