02.01.2014 Beograd

Ključni događaji u 2014. godini

Ključni događaji u 2014. godini Tanjug (arhiva)
Nijedna godina u Srbiji, bar u protekle dve decenije, nije bila politički predvidiva, bez iznenadnih turbulencija i sa unapred zacrtanim „kalendarom“.

Na startu 2014. glavna dilema je da li će biti vanrednih parlamentarnih izbora ili će sadašnja vlada „Dačić-Vučić“, što je manje verovatno, dočekati i 2015, pišu Večernje novosti.

Od te odluke zavisi i hoće li srpsku političku pozornicu pogoditi novi međustranački zemljotres i veliko pregrupisavanje političkih figura.

Nezavisno od izbora, neki strateški državni poslovi već su uhvatili zamajac u prethodnoj godini i oni će biti nastavljeni. Evo hronologije ključnih događaja koji ne zavise previše od (ne)održavanja republičkih izbora, a koji su strateški važni za Srbiju.

Dijalog sa Prištinom

* 17. januar - Premijer Ivica Dačić najverovatnije će po 21. put razmeniti argumente sa Hašimom Tačijom oko niza nerešenih pitanja između Beograda i Prištine. Na dnevnom redu je pravosuđe, ali i dogovor oko formiranja Zajednice srpskih opština. Ove godine, na KiM će biti održani i izbori za skupštinu, a očekuje se da naš državni vrh zvanično pozove Srbe da na njima učestvuju.

Pregovori u Briselu

* 21. januar - U Briselu će biti održana prva međuvladina konferencija koja će označiti početak pregovora o članstvu sa EU. Od tog dana za Srbiju počinje nova bitka - da ispregovara što bolje pozicije u svakom od 35 poglavlja, a posebno oko poslednjeg, koje se odnosi na Kosovo i Metohiju.

Formiranje ZSO

* februar - Plan Beograda je da se do kraja februara završi potpuno konstituisanje opština na KiM i da konačno profunkcioniše ZSO. Tako će Srbi dobiti svoje institucije koje priznaje međunarodna zajednica, ali i Priština.

Beograd glasa

* 16. mart - Tog dana će najverovatnije biti održani izbori u Beogradu. Glavni grad će, posle višemesečne privremene uprave, dobiti i novu vlast i gradonačelnika. Naredne nedelje biće ključne u odluci vladajuće koalicije da li će se istovremeno glasati i za novi sastav Skupštine Srbije. Takođe, mnogi na političkoj sceni ne isključuju ni brze pokrajinske izbore.

Rasprava o genocidu

* 3. mart - Zakazan glavni pretres pred MSP u Hagu po tužbama za genocid koje su podnele Srbija i Hrvatska. Očekuje se da sud presudu donese do kraja 2014.

izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Velika Morava od juče porasla za više od jedan metar Velika Morava od juče porasla za više od jedan metar

  Načelnik Štaba za vanredne situacije MUP za Pomoravski okrug u Jagodini Goran Kušić, izjavio je danas Tanjugu, da se stanje na rekama i potocima u tom delu Srbije stabilizuje, a da raste vodstaj Velike Morave.

 • U sudaru kod Užica jedna osoba nastradala U sudaru kod Užica jedna osoba nastradala

  U sudaru dva automobila oko 16.20 sati, nedaleko od Užica, stradala je jedna osoba i uviđaj je u toku, rečeno je Tanjugu u Minsitarstvu unutrašnjih poslova.

 • Vučić: Odlažemo miting, ne želimo nemire Vučić: Odlažemo miting, ne želimo nemire

  SNS ne odustaje od najavljenog mitinga u Novom Sadu, ali se on neće održati istog dana kada i skup DS Bojana Pajtića, izjavio je premijer Srbije i predsednik SNS Aleksandar Vučić.

 • Marić: Oprez i stanje pripravnosti Marić: Oprez i stanje pripravnosti

  Sektor za vanredne situacije, kao i lokalne samouprave na jugu i u istočnoj Srbiji, moraće noćas i tokom sutrašnjeg dana zbog padavina i problema koje bi one mogle da prouzrokuju, da budu oprezni i u stanju pripravnosti, izjavio je večeras načelnik tog sektora Predrag Marić.

 • Ilić: Treba 11 milijardi evra za klizišta i vodotokove Ilić: Treba 11 milijardi evra za klizišta i vodotokove

  Srbiji je potrebno ukupno 11 milijardi evra za saniranje svih klizišta, bujičnih i otpadnih voda, izjavio je Tanjugu ministar za vanredne situacije, Velimir Ilić.

 • Balkan "pliva" u oružju iz 90-ih Balkan "pliva" u oružju iz 90-ih

  U zemljama Balkana milioni komada ilegalnog oružja i dalje se nalaze u rukama građana, a najčešće je u pitanju zaostavština iz ratova u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu, izveštavaju crnogorski mediji.

 • Vulin: Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova Vulin: Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova

  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas u Kosovskoj Mitrovici da je Kosovo i Metohija prostor pod upravom međunarodne zajednice i da Srbija nije i nikada neće priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova.

 • EU Obzerver: Ne prepuštajte Srbiju Rusiji i Kini EU Obzerver: Ne prepuštajte Srbiju Rusiji i Kini

  Evropski lideri su zbog više dobrih razloga usmerili pažnju na rat u Ukrajini, ali je, istovremeno Zapadni Balkan, gde je vođen poslednji rat u Evropi, pao na dno evropske agende, baš kao i razgovori o proširenju EU, piše portal EU Obzerver.

 • Održana taktička vežba na "Pasuljanskim livadama" (FOTO) Održana taktička vežba na "Pasuljanskim livadama" (FOTO)

  Taktička vežba Druge brigade Kopnene vojske Srbije sa bojevim gađanjem "Ibar 2015", na temu "Mehanizovani bataljon u napadu", održana je danas na poligonu "Pasuljanske livade", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

 • Gračanica: Teški metali u zemljištu i podzemnim vodama Gračanica: Teški metali u zemljištu i podzemnim vodama

  Na teritoriji opštine Gračanica došlo je do velikog ekološkog akcidenta pošto je voda, koja se izlila iz korita reke Gračanke, pokupila mulj i jalovinu iz rudnika "Kišnica", pa su teški metali dospeli u zemljište i podzemne vode, upozorio je večeras "3E Institut", koji se bavi ekologijom.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Vesti.rs
Medija centar Tanjug
Android NM