02.01.2014 Beograd

Ključni događaji u 2014. godini

Ključni događaji u 2014. godini Tanjug (arhiva)
Nijedna godina u Srbiji, bar u protekle dve decenije, nije bila politički predvidiva, bez iznenadnih turbulencija i sa unapred zacrtanim „kalendarom“.

Na startu 2014. glavna dilema je da li će biti vanrednih parlamentarnih izbora ili će sadašnja vlada „Dačić-Vučić“, što je manje verovatno, dočekati i 2015, pišu Večernje novosti.

Od te odluke zavisi i hoće li srpsku političku pozornicu pogoditi novi međustranački zemljotres i veliko pregrupisavanje političkih figura.

Nezavisno od izbora, neki strateški državni poslovi već su uhvatili zamajac u prethodnoj godini i oni će biti nastavljeni. Evo hronologije ključnih događaja koji ne zavise previše od (ne)održavanja republičkih izbora, a koji su strateški važni za Srbiju.

Dijalog sa Prištinom

* 17. januar - Premijer Ivica Dačić najverovatnije će po 21. put razmeniti argumente sa Hašimom Tačijom oko niza nerešenih pitanja između Beograda i Prištine. Na dnevnom redu je pravosuđe, ali i dogovor oko formiranja Zajednice srpskih opština. Ove godine, na KiM će biti održani i izbori za skupštinu, a očekuje se da naš državni vrh zvanično pozove Srbe da na njima učestvuju.

Pregovori u Briselu

* 21. januar - U Briselu će biti održana prva međuvladina konferencija koja će označiti početak pregovora o članstvu sa EU. Od tog dana za Srbiju počinje nova bitka - da ispregovara što bolje pozicije u svakom od 35 poglavlja, a posebno oko poslednjeg, koje se odnosi na Kosovo i Metohiju.

Formiranje ZSO

* februar - Plan Beograda je da se do kraja februara završi potpuno konstituisanje opština na KiM i da konačno profunkcioniše ZSO. Tako će Srbi dobiti svoje institucije koje priznaje međunarodna zajednica, ali i Priština.

Beograd glasa

* 16. mart - Tog dana će najverovatnije biti održani izbori u Beogradu. Glavni grad će, posle višemesečne privremene uprave, dobiti i novu vlast i gradonačelnika. Naredne nedelje biće ključne u odluci vladajuće koalicije da li će se istovremeno glasati i za novi sastav Skupštine Srbije. Takođe, mnogi na političkoj sceni ne isključuju ni brze pokrajinske izbore.

Rasprava o genocidu

* 3. mart - Zakazan glavni pretres pred MSP u Hagu po tužbama za genocid koje su podnele Srbija i Hrvatska. Očekuje se da sud presudu donese do kraja 2014.

izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Bundestag odobrio otvaranje prva dva pregovaračka poglavlja sa Srbijom Bundestag odobrio otvaranje prva dva pregovaračka poglavlja sa Srbijom

  Odbor za evropska pitanja nemačkog Bundestaga dao je na današnjoj vanrednoj sednici zeleno svetlo za otvaranje prva dva pregovaračka poglavlja za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, saopšteno je iz nemačkog parlamenta.

 • Brzaković: Teroristi koristili oruže proizvedeno u kragujevačkoj fabrici Brzaković: Teroristi koristili oruže proizvedeno u kragujevačkoj fabrici

  Direktor fabrike "Zastava oružje" Milojko Brzaković potvrdio je danas da je više komada oružja koje su koristili islamisti u terorističkim napadima na Pariz 13. novembra proizvedeno u toj kragujevačkoj fabrici pre raspada bivše Jugoslavije.

 • Dragišić: Puške iz Zastave ni na koji način ne upliću Srbiju Dragišić: Puške iz Zastave ni na koji način ne upliću Srbiju

  Politički analitičar Zoran Dragišić izjavio je danas da ukoliko je i tačno da su teroristi koji su izveli napad u Parizu koristili puške kragujevačkog Zastave to ni na koji način ne može "okriviti" Srbiju za veze sa teroristima i Islamskom državom.

 • Gojković: Srbiju nisam osramotila nigde gde sam bila pa ni u Iranu Gojković: Srbiju nisam osramotila nigde gde sam bila pa ni u Iranu

  Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da Srbiju nije osramotila nigde gde je bila, pa ni u Iranu, gde je tokom zvanične posete nosila hidžab, što je izazvalo burne reakcije u Srbiji.

 • Marinković: Skupština radi na unaprđenju kontrole Marinković: Skupština radi na unaprđenju kontrole

  Skupština Srbije permanentno radi na unapređenju kontrole, a u parlamentu je osnovana Budžetska kancelarija koja će pomagati narodnim poslanicima prilikom nadzora procesa donošenja i realizacije budžeta, izjavio je potpredsednik parlamenta Vladimir Marinković.

 • AMSS: Umeren sneg dovodi do otežanih uslova kretanja AMSS: Umeren sneg dovodi do otežanih uslova kretanja

  Umeren sneg koji trenutno pada najviše na području zapadne i jugozapadne Srbije, dovodi do usporene vožnje i otežanih uslova kretanja, upozorio je večeras Auto-moto savez Srbije.

 • Hodžić: Obezbediti sigurnost građanima u Mitrovici Hodžić: Obezbediti sigurnost građanima u Mitrovici

  Šefica administracije u opštini Severna Mitrovica Adrijana Hodžić najoštrije je osudila incident koji se dogodio danas u ovom gradu u kojem su dve osobe povređene i zatražila od kosovske policije, Euleksa i Kfora da preduzmu mere i obezbede sigurnost svim građanima.

 • Stefanović: Zakon o policiji tokom decembra Stefanović: Zakon o policiji tokom decembra

  Ministar unutrašnjh posla Nebojša Stefanović izjavio je večeras da je to ministarstvo predalo Zakon o policiji Vladi Srbije, nakon mišjena Evropske omisije i izrazio očekivanje da će on biti usvojen tokom decembra.

 • Đurović: Novi talas izbeglica očekuje se na proleće Đurović: Novi talas izbeglica očekuje se na proleće

  Direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović izjavio je danas u Subotici da se novi talas izbeglica očekuje na proleće.

 • Devenport: Petnicu treba kopirati Devenport: Petnicu treba kopirati

  U Istraživačkoj stanici Petnica danas je otvorena 14. Konferencija polaznika "Korak u nauku". Na Konferenciji su govorili ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić, ambasador EU u Srbiji Majkl Devenport i direktor Istraživačke stanice Vigor Majić.

 • Intervju Vukašin Obradović: Situacija lošija nego devedesetih Intervju Vukašin Obradović: Situacija lošija nego devedesetih

  Proteklu nedelju obeležili su sukobi na medijskoj sceni, ali i zloupotrebe medija. Uz to, napadnuta je i članica Saveta za borbu protiv korupcije koja je istraživala upumpavanje državnih para u medije. Bili su to više nego dovoljni povodi da se gotovo svakodnevno oglašava Nezavisno udruženje novinara Srbije i njegov predsednik Vukašin Obradović.

 • Maja u hidžabu zbog izgubljenog prtljaga? Maja u hidžabu zbog izgubljenog prtljaga?

  Predsednica Skupštine Maja Gojković nosila je prilikom posete Iranu hidžab koji su joj dali domaćini, jer njen prtljag, u kojem su bile marame koje je ponela, nije stigao u Teheran.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Medija centar Tanjug
Carnex brending