02.01.2014 Beograd

Ključni događaji u 2014. godini

Ključni događaji u 2014. godini Tanjug (arhiva)
Nijedna godina u Srbiji, bar u protekle dve decenije, nije bila politički predvidiva, bez iznenadnih turbulencija i sa unapred zacrtanim „kalendarom“.

Na startu 2014. glavna dilema je da li će biti vanrednih parlamentarnih izbora ili će sadašnja vlada „Dačić-Vučić“, što je manje verovatno, dočekati i 2015, pišu Večernje novosti.

Od te odluke zavisi i hoće li srpsku političku pozornicu pogoditi novi međustranački zemljotres i veliko pregrupisavanje političkih figura.

Nezavisno od izbora, neki strateški državni poslovi već su uhvatili zamajac u prethodnoj godini i oni će biti nastavljeni. Evo hronologije ključnih događaja koji ne zavise previše od (ne)održavanja republičkih izbora, a koji su strateški važni za Srbiju.

Dijalog sa Prištinom

* 17. januar - Premijer Ivica Dačić najverovatnije će po 21. put razmeniti argumente sa Hašimom Tačijom oko niza nerešenih pitanja između Beograda i Prištine. Na dnevnom redu je pravosuđe, ali i dogovor oko formiranja Zajednice srpskih opština. Ove godine, na KiM će biti održani i izbori za skupštinu, a očekuje se da naš državni vrh zvanično pozove Srbe da na njima učestvuju.

Pregovori u Briselu

* 21. januar - U Briselu će biti održana prva međuvladina konferencija koja će označiti početak pregovora o članstvu sa EU. Od tog dana za Srbiju počinje nova bitka - da ispregovara što bolje pozicije u svakom od 35 poglavlja, a posebno oko poslednjeg, koje se odnosi na Kosovo i Metohiju.

Formiranje ZSO

* februar - Plan Beograda je da se do kraja februara završi potpuno konstituisanje opština na KiM i da konačno profunkcioniše ZSO. Tako će Srbi dobiti svoje institucije koje priznaje međunarodna zajednica, ali i Priština.

Beograd glasa

* 16. mart - Tog dana će najverovatnije biti održani izbori u Beogradu. Glavni grad će, posle višemesečne privremene uprave, dobiti i novu vlast i gradonačelnika. Naredne nedelje biće ključne u odluci vladajuće koalicije da li će se istovremeno glasati i za novi sastav Skupštine Srbije. Takođe, mnogi na političkoj sceni ne isključuju ni brze pokrajinske izbore.

Rasprava o genocidu

* 3. mart - Zakazan glavni pretres pred MSP u Hagu po tužbama za genocid koje su podnele Srbija i Hrvatska. Očekuje se da sud presudu donese do kraja 2014.

izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Uklonjena ploča sa mosta posle negativnih komentara Uklonjena ploča sa mosta posle negativnih komentara

  Crna mermerna ploča postavljena pre tri dana na Pupinovom mostu je uklonjena, saznaje Tanjug, a to je učninjeno u dogovoru sa Kinezima sa kojima je bilo dogovoreno i njeno postavljanje.

 • Nemačka štampa o Samitu: Događaj kakav bi se svideo Titu Nemačka štampa o Samitu: Događaj kakav bi se svideo Titu

  Peking privlači partnere jeftinim kreditima za projekte koje će realizovati u sopstvenoj režiji, a "zov milijardi" Puta svile osvaja uši u "ekonomski sušnoj" čekaonici Evropske unije, piše nemačka štampa o samitu u Beogradu.

 • Ne postoji policijski zapisnik o prebijanju Andreja Vučića (VIDEO) Ne postoji policijski zapisnik o prebijanju Andreja Vučića (VIDEO)

  Policijski zapisnik o primeni sile pripadnika policije nad bratom premijera Srbije Andrejem Vučićem tokom Parade ponosa u Beogradu ne postoji, navodi se u odgovoru koji je MUP Srbije dostavio Komitetu pravnika za ljudska prava (JUKOM).

 • Odbačena krivična prijava protiv Snežane Malović Odbačena krivična prijava protiv Snežane Malović

  Tužilaštvo za organizovani kriminal odbacilo je krivičnu prijavu podnetu zbog neuspele reforme pravosuđa iz 2009. i štete od 1,5 milijardi dinara protiv bivše ministarke pravde Snežane Malović i bivše predsednice Vrhovnog suda Nate Mesarović, saznaje Danas.

 • Li Kećijang : Prijateljstvo dve zemlje sve čvršće (FOTO) Li Kećijang : Prijateljstvo dve zemlje sve čvršće (FOTO)

  U Palati Srbije je počeo bilateralni susret premijera Srbije i Kine Aleksandra Vučića i Li Kećijanga, a Vučić je poručio da građani Srbije doživljavaju Kinu kao iskrenog prijatelja.

 • Milena Ivanović: Početak suđenja, početak kraja nepravde Milena Ivanović: Početak suđenja, početak kraja nepravde

  Članovi porodice lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića ocenili su danas da je sutrašnji početak suđenja Ivanoviću početak kraja nepravde prema njemu.

 • Prosvetari nastavljaju štrajk Prosvetari nastavljaju štrajk

  Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila je da će nastaviti zakonski štrajk iako su sindikati obrazovanja postigli dogovor sa Ministarstvom prosvete o Posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika (PKU).

 • Hrvatska: Identifikovani posmrtni ostaci 20 srpskih žrtava Hrvatska: Identifikovani posmrtni ostaci 20 srpskih žrtava

  U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu danas je uz prisustvo članova porodica obavljena identifikacija posmrtnih ostataka 20 žrtava srpske nacionalnosti, stradalih tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

 • Bilateralni susreti drugog dana Samita Bilateralni susreti drugog dana Samita

  Drugi dan Trećeg sastanka šefova vlada Kine i zemalja centralne i istočne Evrope biće obeležen nizom bilateralnih i multilateralnih susreta domaćina i gostiju.

 • U nedeljniku Novi magazin U nedeljniku Novi magazin

  Treći samit „Kina i 16 zemalja centralne i istočne Evrope“ --> Pritajeni tigar – neskriveni zmaj: Kineski ekonomski prodor u region i Evropsku uniju deo je kineskog globalnog investicionog buma. Posle Poljske (2012) i Rumunije (2013), i Srbija je ugostila visoke goste iz zemalja koje je Kina okupila u okviru saradnje „Kina+16“. Piše: Dragana Mitrović

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Nedstor
Medija centar Tanjug
Android NM