02.01.2014 Beograd

Ključni događaji u 2014. godini

Ključni događaji u 2014. godini Tanjug (arhiva)
Nijedna godina u Srbiji, bar u protekle dve decenije, nije bila politički predvidiva, bez iznenadnih turbulencija i sa unapred zacrtanim „kalendarom“.

Na startu 2014. glavna dilema je da li će biti vanrednih parlamentarnih izbora ili će sadašnja vlada „Dačić-Vučić“, što je manje verovatno, dočekati i 2015, pišu Večernje novosti.

Od te odluke zavisi i hoće li srpsku političku pozornicu pogoditi novi međustranački zemljotres i veliko pregrupisavanje političkih figura.

Nezavisno od izbora, neki strateški državni poslovi već su uhvatili zamajac u prethodnoj godini i oni će biti nastavljeni. Evo hronologije ključnih događaja koji ne zavise previše od (ne)održavanja republičkih izbora, a koji su strateški važni za Srbiju.

Dijalog sa Prištinom

* 17. januar - Premijer Ivica Dačić najverovatnije će po 21. put razmeniti argumente sa Hašimom Tačijom oko niza nerešenih pitanja između Beograda i Prištine. Na dnevnom redu je pravosuđe, ali i dogovor oko formiranja Zajednice srpskih opština. Ove godine, na KiM će biti održani i izbori za skupštinu, a očekuje se da naš državni vrh zvanično pozove Srbe da na njima učestvuju.

Pregovori u Briselu

* 21. januar - U Briselu će biti održana prva međuvladina konferencija koja će označiti početak pregovora o članstvu sa EU. Od tog dana za Srbiju počinje nova bitka - da ispregovara što bolje pozicije u svakom od 35 poglavlja, a posebno oko poslednjeg, koje se odnosi na Kosovo i Metohiju.

Formiranje ZSO

* februar - Plan Beograda je da se do kraja februara završi potpuno konstituisanje opština na KiM i da konačno profunkcioniše ZSO. Tako će Srbi dobiti svoje institucije koje priznaje međunarodna zajednica, ali i Priština.

Beograd glasa

* 16. mart - Tog dana će najverovatnije biti održani izbori u Beogradu. Glavni grad će, posle višemesečne privremene uprave, dobiti i novu vlast i gradonačelnika. Naredne nedelje biće ključne u odluci vladajuće koalicije da li će se istovremeno glasati i za novi sastav Skupštine Srbije. Takođe, mnogi na političkoj sceni ne isključuju ni brze pokrajinske izbore.

Rasprava o genocidu

* 3. mart - Zakazan glavni pretres pred MSP u Hagu po tužbama za genocid koje su podnele Srbija i Hrvatska. Očekuje se da sud presudu donese do kraja 2014.

izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Komisija za ocenu Šapićevog doktorata prekinula rad Komisija za ocenu Šapićevog doktorata prekinula rad

  Komisija Univerziteta Union za ispitivanje navoda o plagijatu doktorske disertacije bivšeg visokog funkcionera DS Aleksandra Šapića prekinula je rad, nezadovoljna što su preliminarni rezultati njihovih izveštaja razmatrani na sednici Senata i komentarisani u medijima, saznaje Danas.

 • Hrvatska predsednica u Beogradu u maju ili julu Hrvatska predsednica u Beogradu u maju ili julu

  Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović posetiće Beograd u maju ili julu, saznaje Danas od diplomatskih izvora u Beogradu i Hrvatskoj.

 • Keri: Srbija preuzima sve važniju ulogu u mnogo pogleda Keri: Srbija preuzima sve važniju ulogu u mnogo pogleda

  Predsedavajući OEBS-u, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se danas u Vašingtonu sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, koji je istakao da Srbija preuzima sve važniju ulogu u mnogo pogleda.

 • Trajković: Ako ne bude ZSO, neće biti života za Srbe na KiM Trajković: Ako ne bude ZSO, neće biti života za Srbe na KiM

  Predsednica NVO Evropski pokret Srba Rada Trajković ocenila je danas da, ukoliko ne bude formirana Zajednica Srpskih opština (ZSO), neće biti života za Srbe na Kosovu i Metohiji.

 • "Biljni tamjan" kao ruski rulet "Biljni tamjan" kao ruski rulet

  Korišćenje "biljnog tamjana" je neka vrsta ruskog ruleta jer se ne zna do kakvih neželjenih efekata može da dođe, kaže Mira Kovačević, direktorka specijalne bolnice za bolesti zavisnosti.

 • Kosovo: Zakon o Oružanim snagama Kosovo: Zakon o Oružanim snagama

  Ministar Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) Haki Demoli izjavio je danas da će Vlada Kosova sledeće nedelje razmatrati nacrt Zakona o Oružanim snagama.

 • Zabranjene posete VMA i Kliničkom centru Zabranjene posete VMA i Kliničkom centru

  Zbog povećanog broja respiratornih infekcija od danas su zabranjene posete pacijentima na Vojnomedicinskoj akademiji, a iz istog razloga takvu odluku doneo je i Urgentni centar Kliničkog centra Srbije.

 • Hiseni: Srbija da procesuira svoje zločince Hiseni: Srbija da procesuira svoje zločince

  Kosovski ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni izjavio je da Beograd treba da krivično goni svoje ratne zločince kao što će to činiti Priština.

 • Vukajlović: Odluku o nabavci vakcina donela vlada Vukajlović: Odluku o nabavci vakcina donela vlada

  Nekadašnja direktorka Republickog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO) Svetlana Vukajlović negirala je danas pred Višim sudom u Beogradu da je bilo malverzacija sa nabavkom vakcina protiv svinjskog gripa 2009. godine ističući da je odluku o nabavci vakcina donela vlada.

 • Mihajlović: Vlada nije finansirala angažman Tonija Blera Mihajlović: Vlada nije finansirala angažman Tonija Blera

  Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović izjavila je danas da razgovor ministara sa bivšem premijerom Velike Britanije Tonijem Blerom u Beogradu nije bio tajni i da on nije bio angažovan kao savetnik uz nadoknadu.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Nedstor
Fonet web tv Tanjug
Android NM