27.01.2020 Kuršumlija

Kompleks Kuršumlijska banja u vlasništvu turističkog AD Planinka

Kompleks Kuršumlijska banja u vlasništvu turističkog AD Planinka Foto: Prtscr
Kuršumlijska Banja od danas je zvanično u vlasništvu turističkog akcionarskog društva (AD) Planinka iz Kuršumlije, potvrdio je Beti generalni direktor Planinke Radovan Raičević.

Danas je u Kuršumliji potpisan Ugovor o kupoprodaji između Fonda PIO i generalnog direktora Planinke Radovana Raičevića o prodaji kompleksa Kuršumlijske Banje.

Odmah po potpisivanju ugovora Planinka je uplatila ponuđenu cenu, nesto vise od 1.416.000 eura, tako da je i zvanično postala vlasnik celog kompleksa Kuršumlijske banje.

"Spremni smo da odmah krenuti u revitalizaciju banje. Projekti su spremni i uložićemo više od 12 miliona evra. Plan je da se dogradi se još jedan sprat i ta banja će biti spremna da primi prve goste za sezonu 2021 godine’", kazao je Raičević.

Određeni broj radnika već je na edukacijama u Prolom i Lukovskoj Banji kako bi bili spremni da počnu da rade u hotelu Žubor čim se za to steknu uslovi. Prema podacima Planinke, posao u hotelu Žubor, u Kuršumlijskoj banji će dobiti stotinak radnika. Raičević kaže da je značaj ove investicije za ceo kraj neprocenjiv.

Inače, Kuršumlijska banja je potpuno napuštena, više od 15 godina, svi objekti u njoj su ruinirani i propali, a prodaja ove banje je trajala nekoliko godina.

U međuvremenu, banju i okolinu je napustilo i stanovništvo, sada u toj banji živi svega desetak stanovnika.

Turističko preduzeće Planinka iz Kuršumlije, istovremeno gradi i novi hotel u Lukovskoj Banji kapaciteta vise od 200 ležaja, sa svim pratećim sadržajima, a vrednost tog objekta je više od 8 miliona evra. I u ovom hotelu će posao dobiti više od 70 radnika.

U turističkom preduzeću Planinka kažu da će, nakon osposobljavanja Kuršumlijske banje, opština Kuršumlija postati jedinstvena opština sa tri banje, prirodnim fenomenom Đavolja Varoš, manastirima Sveti Nikola i Sveta Bogoridica i u neposrendnoj blizini Arheloškog nalazišta Pločnik.

"Izgradnjom najavljenog autoputa Niš-Priština i proširenjem aerodroma u Nišu biće stečeni uslovi da Kuršumlija postane ozbiljna turistička destinacija u Evropi. A, do sada Prolom i Lukovska Banja godišnje ostvaruju su oko 200.000 noćenja a stranaca je oko 17 odsto", kazao je Raičević.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side