Kon: Mera 24-časovne zabrane kretanja previše ozbiljna da bi mogla lako da se donese
05.04.2020 | 15:29h ► 22:29h Beograd

Kon: Mera 24-časovne zabrane kretanja previše ozbiljna da bi mogla lako da se donese

Kon: Mera 24-časovne zabrane kretanja previše ozbiljna da bi mogla lako da se donese Foto: Beta, Vlada Srbije / Slobodan Miljević
Zamenica direktora Instituta "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je da lekar određuje indikacije za testiranje, a kada i kome - to isključivo određuje on.

"Dosadašnji kapaciteti su više nego dovoljni da se testiraju svi koji su indikovani", rekla je Kisić Tepavčević na redovnoj konferenciji za novinare.

Epidemiolog Predrag Kon je na pitanje da li će tražiti izolaciju od 24 časa ako se nastavi rast obolelih, rekao da je ta mera previše ozbiljna da bi tako lako mogla da se donese.

"Teoretski ona je najpouzdanija za prekid lanca transmisije i prekid prenošenja. Međutim, da bi došao vrlo jasan stav od struke svi članovi treba oko toga da se usaglase.

Radi se o vrlo ozbiljnoj odluci, a s druge strane treba da budemo jako sigurni da će takva mera dovesti do naglog prekida transimisije i da će imati pozitivne rezuiltate i, na kraju krajeva, proceniti kolika će šteta biti od svega toga", rekao je Kon i dodao da bi daleko bolje bilo kada bismo se svi ponašali kao da je već 24-časovni prekid kretanja, a to podrazumeva da se samo na kratko izlazi do prodavnice i, ako se mora, na posao i s posla kući.

 

Srbiju očekuje dalje ubrzavanja rasta broja obolelih

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da današnji podaci o novoobolelima od COVID-19 pokazuju da Srbija ulazi u period daljeg uspona broja zaraženih koronavirusom.

On je na TV Pink rekao da je virus za sada uspešno "izbačen" iz zdravstvenih ustanova, što je od najveće važnosti za dalje suzbijanje bolesti, zbog čega je uveden prioritet testiranja lekara o stalog medicinskog osoblja, koji se izoluju nezavisno od toga kakve simptome bolesti.

"Ekstremno je važno da niko (od lekara) ko ima respiratorne infekcije ili povišenu temperaturu radi", kazao je Kon, i dodao da će u neposrednoj budućnosti primarna zdravstvena zaštita igrati ključnu ulogu za otkrivanje blažih slučajeva, koji mogu izazvati dalje širenje virusa.

Pulomolog Branimir Nestorović je u istoj emisiji dodao da je udar koji se očekivao u trećoj i četvrtoj nedelji epidemije uspešno izbegnut, čime je nagli skok broja obolelih usporen, a da je sada cilj da se snižava stop smrtnosti od COVID-19.

On je ipak ocenio da se veliki broj novoobolelih očekuje za sledeći vikend, koji će biti zapravo 14 dana nakon subote i nedelje kada je veliki broj građana bio na ulicama.

"Mladi se takođe razboljevaju, a stekli su pogrešan utisak, da samim tim što nisu u rizičnim grupama (mogu da izlaze)", rekao je Nestorović i dodao da su u Srbiji uvedene sve moguće mere prevencije osim zabrane kretanja 24 časa dnevno.

 

Kon: Potvrđena još 284 slučaja infekcije, sedam osoba preminulo

U Srbiji su u prethodna 24 časa potvrđena još 284 slučaja infekcije koronavirusom a sedmoro obolelih je preminulo, izjavio je epidemiolog Predrag Kon.

Kon je na redovnoj konferenciji za novinare o epidemiji koronavirusa kazao da je od poslednjeg izveštaja testirano 959 osoba a da je ukupno inficirano 1.908 osoba od kojih su 1.082 hospitalizovane.

"Ukupan broj smrtnih slučajeva porastao je na 51 a među osobama koje su preminule u prethodna 24 časa je pet muškaraca i dve žene čija je prosečna starost iznosila 64,2 godine. Svi su imali pridružene bolesti", naveo je epidemiolog.

On je kazao da je na beogradskom Sajmu smešteno 88 osoba a da je širom Srbije 98 osoba na repsiratorima.

Dodao je da je do sada testirano ukupno 7.360 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

autor: KP/ AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side