22.09.2011 Beograd

Konuzinova medveđa usluga Gaspromnjeftu

Konuzinova medveđa usluga Gaspromnjeftu
Zašto Gaspromnjeft za tonu nafte proizvedene u Srbiji plaća rudnu rentu 15 dolara, a u matičnoj državi, Rusiji, čak sedam puta više, oko 110 dolara. Ovo, u stvari staro i gotovo zaboravljeno, pitanje isprovocirao je svojim istupom ruski ambasador Aleksandar Konuzin učesnike Beogradskog bezbednosnog foruma.

Naime, posle Konuzinovog, prema opštoj oceni, diplomatskim pravilima neprimerenog izlaganja, kada je postavio pitanje ima li u sali Srba i zašto oni ne brane interese Srbije na Kosovu, u pauzi koja je usledila, u neformalnom razgovoru među učesnicima postavljeno je pitanje - a zašto Srbija ne brani svoje interese u Vojvodini.

Pojedini ekonomsko-energetski eksperti (što su takođe bile teme skupa, jer su ekonomija i energija - treba li isticati - temelj opšte bezbednosti) podsetili su, dakle, da NIS, tj. Gaspromnjeft kao njen većinski vlasnik, na ime naknade za korišćenje prirodnih resursa (to je tzv. rudna renta) plaća svega 3,5 odsto od vrednosti izvađenih sirovina, u konkretnom slučaju nafte. U isto vreme, kažu poznavaoci, u Rusiji za eksploataciju nafte Gaspromnjeft državi plaća naknadu od 22,4 odsto.

S obzirom na to da danas tona nafte košta oko 500 dolara (1 barel = 100 dolara; 1 tona nafte = 5 barela) to znači da rudna renta po toni proizvedene nafte u Srbiji iznosi 15 dolara, a u Rusiji 110 dolara. U stvari, pitanje je da li Srbija dobija i tih (tričavih) 15 dolara po toni, jer se rudna renta (bar je tako ranije bilo) ne naplaćuje na punu tržišnu cenu nafte, nego na internu, odnosno cenu koja važi između Naftagasa kao  proizvođača i rafinerija kao prerađivača, a koja može da bude i do pet puta niža od tržišne.

(Opširnije u štampanom izdanju)

autor: Mijat Lakićević izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (3) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 1.11.2011, 08:42h Dejan

    Ako je ovo tačno što Dragan kaže,novinaru treba dati otkaz zbog ne stručnosti.Mnogo je ne sposobnih ljudi na funkcijama,što je i glavni problem u ovoj zemlji a ne ko je na vlasti!

  • 31.10.2011, 09:22h Dragan (1)

    Autor teksta bezprimerno ne upućen u ovu problematiku, vrlo paušalno i vrlo zlonamerno predstavlja i povezuje babe i žabe. Prvo tzv. rudna renta je regulisana zakonom daleko pre privatizacije NIS-a i iznosi 3,00%. Zakon je potvrđen i nakon 5.oktobra i iako je bilo polemike, prevladao je državni interes nasuprot lokanom. Sigurno je da bi opštine morale imati veći deo kolača od proizvodnje na svojoj teritoriji, međutim Rusi i g-din Konuzin sa time namaju veze. Autor je morao znati, kad već razmatra ovu tematiku, da 1t nafte=7,23bbl. Apelujem i najljubaznije Vas molim, Novinari, počnite već da pišete u interesu pravilnog informisanja i u interesu istine za postizanje sveukupne koristi društva.

  • 31.10.2011, 09:09h Djole

    Pre prodaje trebalo je (kao i sve njam-njam države) doneti: 1) Zakon o ugljovodonicima 2) Model zakona o podeli proizvodnje Kod nas svi znaju sve!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side