22.09.2011 Beograd

Konuzinova medveđa usluga Gaspromnjeftu

Konuzinova medveđa usluga Gaspromnjeftu
Zašto Gaspromnjeft za tonu nafte proizvedene u Srbiji plaća rudnu rentu 15 dolara, a u matičnoj državi, Rusiji, čak sedam puta više, oko 110 dolara. Ovo, u stvari staro i gotovo zaboravljeno, pitanje isprovocirao je svojim istupom ruski ambasador Aleksandar Konuzin učesnike Beogradskog bezbednosnog foruma.

Naime, posle Konuzinovog, prema opštoj oceni, diplomatskim pravilima neprimerenog izlaganja, kada je postavio pitanje ima li u sali Srba i zašto oni ne brane interese Srbije na Kosovu, u pauzi koja je usledila, u neformalnom razgovoru među učesnicima postavljeno je pitanje - a zašto Srbija ne brani svoje interese u Vojvodini.

Pojedini ekonomsko-energetski eksperti (što su takođe bile teme skupa, jer su ekonomija i energija - treba li isticati - temelj opšte bezbednosti) podsetili su, dakle, da NIS, tj. Gaspromnjeft kao njen većinski vlasnik, na ime naknade za korišćenje prirodnih resursa (to je tzv. rudna renta) plaća svega 3,5 odsto od vrednosti izvađenih sirovina, u konkretnom slučaju nafte. U isto vreme, kažu poznavaoci, u Rusiji za eksploataciju nafte Gaspromnjeft državi plaća naknadu od 22,4 odsto.

S obzirom na to da danas tona nafte košta oko 500 dolara (1 barel = 100 dolara; 1 tona nafte = 5 barela) to znači da rudna renta po toni proizvedene nafte u Srbiji iznosi 15 dolara, a u Rusiji 110 dolara. U stvari, pitanje je da li Srbija dobija i tih (tričavih) 15 dolara po toni, jer se rudna renta (bar je tako ranije bilo) ne naplaćuje na punu tržišnu cenu nafte, nego na internu, odnosno cenu koja važi između Naftagasa kao  proizvođača i rafinerija kao prerađivača, a koja može da bude i do pet puta niža od tržišne.

(Opširnije u štampanom izdanju)

autor: Mijat Lakićević izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (3) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 1.11.2011, 08:42h Dejan

  Ako je ovo tačno što Dragan kaže,novinaru treba dati otkaz zbog ne stručnosti.Mnogo je ne sposobnih ljudi na funkcijama,što je i glavni problem u ovoj zemlji a ne ko je na vlasti!

 • 31.10.2011, 09:22h Dragan (1)

  Autor teksta bezprimerno ne upućen u ovu problematiku, vrlo paušalno i vrlo zlonamerno predstavlja i povezuje babe i žabe. Prvo tzv. rudna renta je regulisana zakonom daleko pre privatizacije NIS-a i iznosi 3,00%. Zakon je potvrđen i nakon 5.oktobra i iako je bilo polemike, prevladao je državni interes nasuprot lokanom. Sigurno je da bi opštine morale imati veći deo kolača od proizvodnje na svojoj teritoriji, međutim Rusi i g-din Konuzin sa time namaju veze. Autor je morao znati, kad već razmatra ovu tematiku, da 1t nafte=7,23bbl. Apelujem i najljubaznije Vas molim, Novinari, počnite već da pišete u interesu pravilnog informisanja i u interesu istine za postizanje sveukupne koristi društva.

 • 31.10.2011, 09:09h Djole

  Pre prodaje trebalo je (kao i sve njam-njam države) doneti: 1) Zakon o ugljovodonicima 2) Model zakona o podeli proizvodnje Kod nas svi znaju sve!

Pročitajte i...
 • Atanacković:Srbija podržava aktivnosti na sprečavanju seksualnog nasilja u oružanim sukobima Atanacković:Srbija podržava aktivnosti na sprečavanju seksualnog nasilja u oružanim sukobima

  Pomoćnica ministarke građevinarstva Jovanka Atanacković poručila je danas u Savetu bezbednosti da Srbija snažno podržava aktivnosti usmerene na sprečavanje svih vidova nasilja, uključujući i seksualno nasilje u oružanim sukobima.

 • Kućni pritvor za deset žena povratnica iz Sirije na Kosovu Kućni pritvor za deset žena povratnica iz Sirije na Kosovu

  Osnovni sud u Prištini odredio je jednomesečni kućni pritvor za deset žena povratnica iz Sirije zbog sumnje da su od 2014. do 2019. bile u konfliktnim zonama u Siriji i Iraku.

 • UNS:Gulioza Said poručila da želi dijalog kako bi bila revidirana lista Komiteta za zaštitu novinara UNS:Gulioza Said poručila da želi dijalog kako bi bila revidirana lista Komiteta za zaštitu novinara

  Programska koordinatorka Komiteta za zaštitu novinara Gulioza Said izjavila je danas, na poslednjem panelu u okviru međunarodnje konferencije "Kraj nekažnjivosti zločina nad novinarima", da će lično sagledati svih 16 stradalih radnika RTS-a, kao i da želi da se uspostavi dijalog u cilju revidiranja baze podataka tog komiteta.

 • Sedam osoba uhapšeno zbog sumnje da su oštetili budžet za 32 miliona dinara Sedam osoba uhapšeno zbog sumnje da su oštetili budžet za 32 miliona dinara

  Policija je u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu i Odsekom poreske policije Zaječar, uhapsila sedam osoba zbog sumnje da su izvršile više krivičnih dela, čime su oštetile budžet Srbije za više od 32 miliona dinara, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

 • U Srbiji ima više od 4.500 divljih deponija U Srbiji ima više od 4.500 divljih deponija

  Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je danas da u Srbija trenutno ima više od 4.500 divljih deponija i da se u većini slučajeva one nalaze na obalama reka i jezera i dodao da postoji registar tih deponija, kao i da će se raditi na rešavanju tog problema.

 • Veselji pisao zemljama Kvinte o zločinima Srbije na Kosovu, traži rezoluciju o njihovoj osudi Veselji pisao zemljama Kvinte o zločinima Srbije na Kosovu, traži rezoluciju o njihovoj osudi

  Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je danas pisao zemljama Velike petorke ( SAD, Velika Britanija, Fracuska, Nemačka i Italija) o zločinima i genocidu koji je Srbija izvršila na Kosovu tokom poslednjeg rata i zatražila usvajanje rezolucije koja stavlja do znanja i osuđuje zločine protiv čovečnosti koji su se dogodili na Kosovu.

 • Odloženo potvrđivanje kandidata iz Srpske liste za gradonačelnike opština na severu Odloženo potvrđivanje kandidata iz Srpske liste za gradonačelnike opština na severu

  Članovi Centralne izborne komisije (CIK) nisu doneli odluku o potvrđivanju kandidata za izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova iz redova Srpske liste jer se protiv njihovog potvrđivanja izjasnilo dvoje članova Centralne izborne komisije iz Samoopredeljenja.Posle pauze koja je data na zahtev člana CIK-a iz DSK, sastanak je odložen do daljnjeg.

 • U Ženevi podignuta zastava Srbije kao članice CERN-a U Ženevi podignuta zastava Srbije kao članice CERN-a

  U Ženevi je danas, povodom pristupanja Srbije u punopravno članstvo Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), u prisustvu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić ispred zgrade te organizacije svečano podignuta srpska zastava, saopštio je kabinet premijerke.

 • Obeležen Dan Vojske Srbije Obeležen Dan Vojske Srbije

  Vojnim svečanostima danas je obeležen Dan Vojske u svim ustanovama Vojske Srbije, kao i ceremonijama polaganja venaca i cveća na spomen obeležja poginulim pripadnicima Vojske.Ministarstvo odbrane je saopštilo da je na vojnom aerodromu Batajnica održana svečanost kojoj je prisustvovao komandant Ratnog vazduhoplovstva i protiv vazduhoplovne odbrane Duško Žarković koji je podsetio da se ove godine proslavlja 204. godina od Drugog srpskog ustanka i postojanja Vojske.

 • Preminuo glumac Igor Pervić Preminuo glumac Igor Pervić

  Glumac Igor Pervić (52) preminuo je danas u svom stanu u Beogradu, prenose beogradski mediji.

 • Obeleženo 20 godina od bombardovanja RTS-a, otkrivena ploča o izgradnji spomen obeležja Obeleženo 20 godina od bombardovanja RTS-a, otkrivena ploča o izgradnji spomen obeležja

  Ispred spomenika "Zašto?" u Tašmajdanskom parku danas je obeleženo 20 godina od bombardovanja zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) u kojem je 1999. poginulo 16 radnika te medijske kuće i otkrivena ploča o predstojećoj izgradnji memorijalnog centra na mestu ruševina.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side