20.11.2018 Beograd

Koraks: Smešno da se predsednik bavi karikaturom, a ne pominje ugašene medije

Koraks: Smešno da se predsednik bavi karikaturom, a ne pominje ugašene medije Foto: print screen
Karikaturista Predrag Koraksić Koraks izjavio je da je potpuno smešno da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić bavi karikaturom, a da ne pominje probleme Južnih vesti, Vranjskih, niti brojne druge ugašene medije.

"Vučiću je trebalo čitavih deset dana da prizna da nije Hitler. Ako on kaže da je tako, mi bi trebalo da mu verujemo", rekao je Koraksić za list "Danas" u izdanju od srede, 21. novembra komentarišući Vučićevo gostovanje na TV Hepiju, gde je on, prema sopstvenom svedočenju, prvi put video karikaturu o kojoj od protekle sedmice priča cela Srbija, a kojom su se bavili i visoki funkcioneri Srpske napredne stranke.

Povodom toga što je Vučić na TV Hepi citirao deo kolumne Dragoljuba Žarkovića, kojom je obrazložio prekid saradnje sa Koraksom, Koraksić je rekao da je neverovatno to da se predsednik vraća u prošlost kako bi nešto dokazao "zamenjujući teze".

"Moj prestanak saradnje sa Vremenom nije nikakva cenzura, niti sam izbačen, već sam svojevoljno otišao. Iako je Žarković želeo da ostanem, odbijao sam da crtam po nečijim sugestijama i više puta sam napuštao redakcije, kad odbiju da objave moju karikatru. To je moj princip, a ne stvar cenzure ili neslobode medija", rekao je Koraksić.

Vučić je na TV Hepi rekao da ga nema na karikaturi, da su mu novinari rekli da je na njoj i da im je poverovao. "Mene nema na karikaturi, meni su novinari rekli da sam na njoj i ja sam im poverovao, pošto to ne čitam. Na njoj su (Vladimir) Orlić i (Aleksandar) Martinović", rekao je Vučić.

Na naslovnoj strani lista "Danas" nedavno je objaljena karikatura na kojoj lider nemačkih nacista Adolf Hitler i ministar njegove propagande Jozef Gebels drže u naručju poslanike Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića.

Karikatura je izazvala burno reagovanje vlasti, a Koraksić je objašnjavajući kako je nastala rekao da je gledao prenos Skupštine kada je poslanik Aleksandar Martinović govorio da "list Danas vodi harangu protiv SNS "nezabeleženu od vremena Gebelsa i Hitlera", te da mu je odmah palo na pamet da "obrne na drugu stranu i da poslanike koji se služe tim metodama nacrta kao bebe ideologije koju pripisuju drugima".

"A onda je Aleksandar Martinović u Hitleru prepoznao Vučića?! Kako i zašto, ja to ne razumem. Ja nisam nacrtao Vučića", rekao je Koraksić za nedeljnik NIN.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 21.11.2018, 17:44h čitalac srpskih medija

    ""A onda je Aleksandar Martinović u Hitleru prepoznao Vučića?! Kako i zašto, ja to ne razumem. Ja nisam nacrtao Vučića", rekao je Koraksić" ... - I potvrdilo se - da je tako: zaista, likovi na karikaturi su sasvim jasni - ona dva notorna Nemca iz 30-ih godina prošlog veka i neka dvojica u njihovom naručju (ne poznajem ih, štampa kaže da su poslanici u Narodnoj skupštini). E pa sad, sasvim bi bilo logično da Tužilaštvo (ili bar Prekršajni sud, mada je to malo!) - pokrene optužni postupak protiv te "DVOJICE NEKIH" zbog (udružene umišljajne) UVREDE I KLEVETE na račun institucija naše Države?

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side