13.07.2018 | 12:18h ► 13:05h Priština

Kosovska opozicija traži parlamentarnu raspravu o dijalogu sa Srbijom

Kosovska opozicija traži parlamentarnu raspravu o dijalogu sa Srbijom Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević
Kosovska opozicija zatražila je vanrednu sednicu parlamenta 16. jula, dva dana pre susreta predsednika Kosova i Srbije, na kojoj bi se raspravljalo o najavama formiranja pregovaračke ekipe za dijalog na visokom nivou o normalizaciji odnosa, piše danas prištinska štampa.

"Poslanička grupa Socijaldemokratske partije je započela sa prikupljanjem potpisa za održavanje vanredne sednice u vezi sa ovom fazom dijaloga između Kosova i Srbije", piše Koha ditore.

Potpredsednik te stranke Visar Imeri je izjavio da, imajući u vidu da dijalog i eventualni sporazum mogu imati uticaja na državnost Kosova, tom sednicom traže da se rasprava i odlučivanje vrati u Skupštinu Kosova kao najviši zakonodavni organ.

Prethodno je šef osoblja predsednika Kosova Bekim Čolaku obavestio javnost da je konstituisana pregovaračka ekipa za politički dijalog i da nju čine predsednik Hašim Tači, koji je na njenom čelu, predsednik Skupštine Kadri Veselji, premijer Ramuš Haradinaj i predsednici stranaka zastupljeni u vladajućoj koaliciji.

Dok je Haradinaj od Skupštine Kosova juče zatražio da se ne blokira proces dijaloga, nekoliko sati kasnije stranka na čijem je čelu Haradinaj (Alijansa za budućnost Kosova), je podržala skupštinsku deklaraciju da se dijalog sa Srbijom ne nastavi do dobijanje pozitivne odluke o liberalizaciji viza.

 

Poslanici Srpske liste se vratili u deo sale gde sedi kosovska vladajuća koalicija

Deo poslanika srpske liste vratio se danas u Skupštinu Kosova u deo sale gde sede poslanici vladajuće koalicije što je u tamošnjim medijima protumačeno kao dokaz da je bio uspešan sastanak premijera Kosova Ramuša Haradinaja s predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem i potpredsednikom Milanom Radojičićem.

Portal Zeri info javio je da su potpredsednik Skupštine Kosova Slavko Simić i šef poslaničke grupe Saša Milosavljević danas seli u delu sale gde sede poslanici Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske inicijative.

Poslanici Srpske su napustili vladajuću koaliciju kada je uhapšen direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić.

Odmah posle toga poslanici Srpske liste su napustili deo gde sedi vladajuća koalicija i prešli udeo gde sede poslanici opozicije.

Istovremeno su ministri iz Srpske liste zamrzli funkcije u Vladi Kosova, ali ih nisu napustili.

Haradinaja se juče sastao s liderima Srpske liste Rakićem i Radojičićem.

 

Deda: Tači sa Srbijom razgovara o podeli Kosova

Poslanik Alternative u Skupštini Kosova Iljir Deda izjavio je da kosovski predsednik Hašim Tači sa Srbijom razgovara o podeli Kosova.

Deda je u intervju za dnevnik Zeri rekao da stranka kojoj pripada neće prihvatiti granicu na reci Ibar.

"Tači sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovara i o prirodnim resursima i amnestiji ratnih zločina", kazao je Deda.

On nije isključio mogućnost da i pitanje stvaranja Vojske Kosova može biti tema razgovora u okviru dijaloga u Briselu uz posredovanje Evropske unije.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side