25.12.2011 Beograd

Kosovski Srbi mogu da imaju dvojne tablice

Kosovski Srbi mogu da imaju dvojne tablice
Ministar Ivica Dačić kaže da Srbi sa Kosova problem oko plaćanja osiguranja mogu da reše tako što će imati svoje tablice - kosovske i srpske.

Dačić je rekao da će vozila sa KS tablicama moći da prelaze granicu ali da postoji problem sa osiguranjem, jer je pitanje ko će nadoknađivati štetu ako vozilo sa Kosova napravi štetu u centralnoj Srbiji ili obrnuto, ako vozilo sa srpskim tablicama napravi štetu na Kosovu. 

Zbog čega je bilo neophodno da se  uplaćuje depozit koji će imati određeno vremensko trajanje, tačnije osgiuranje na nekoliko dana ili nedelja.

Prema navodima medija, vozila sa KS tablicama plaćaće u Srbiji 100 evra za osiguranje za mesec dana, a vozila sa srpskim tablicama 60 evra na ulazu na Kosovo za 15-dnevno osiguranje.

Ministar je izrazio nadu da će se uskoro naći način da se ta suma smanji i da, na kraju, to bude rešeno na drugačiji način.

Govoreći o velikom broju Srba, južno od Ibra, koji su uzeli tablice Kosova, Dačić je rekao da se  ne radi o alarmantnoj situaciji jer je poznato da oni imaju problem zbog toga što žive u  albanskom okruženju. 

On je, međutim, podsetio da Srbija i dalje izdaje srpske registarske tablice i da je moguće da  oni imaju i jedne i druge registracione oznake. 

U okviru sporazuma o slobodi kretanja postignutog između Beograda i Prištine, pored biće  omogućen prelazak administrativne linije, ali i granice i svima koji imaju ličnu kartu izdatu na Kosovu.

Što se tiče vozila sa tablicama RSK, one su, kako kaže Dačić, statusno neprihvatljive za Srbiju. Umesto njih građani će dobijati privremene tablice i takođe plaćati osiguranje.

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Nikolić neće ići u Srebrenicu Nikolić neće ići u Srebrenicu

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić neće ići u Srebrenicu, izjavio je za Danas savetnik predsednika Ivan Mrkić.

 • Srbija još nije pozvana u Njujork Srbija još nije pozvana u Njujork

  Srbija zasad još nije pozvana na sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 7. jula u Njujorku, ali su premijer Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić spremni da joj prisustvuju ukoliko dobiju poziv, saznaje Danas u Vladi Srbije.

 • Tahiri: ZSO nikada sa izvršnim ovlašćenjima Tahiri: ZSO nikada sa izvršnim ovlašćenjima

  Kosovska ministarka za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri insistira da Kosovo neće prihvatiti da ZSO ima izvršna ovlašćenja.

 • Mustafa: Opasno ako Kosovo ne formira Specijalni sud Mustafa: Opasno ako Kosovo ne formira Specijalni sud

  Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je danas da za Kosovo nema drugog puta nego da formira Specijalni sud za ratne zločine OVK, ocenivši da bi drugačiji ishod bio "izuzetno opasan" za Prištinu.

 • DS: Porez na imovinu povećan zbog Beograda na vodi DS: Porez na imovinu povećan zbog Beograda na vodi

  Predsednik Gradskog odbora DS-a u Beogradu Balša Božović izjavio je da se građanima naplaćuje veći porez na imovinu da bi se investitor Beograda na vodi oslobodio plaćanja.

 • Ban: Srebrenica je teg na savesti čovečanstva Ban: Srebrenica je teg na savesti čovečanstva

  Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je danas da će surovo ubistvo muslimanskih muškaraca i dečaka u Srebrenici zauvek ostati mrlja na kolektivnoj savesti međunarodne zajednice.

 • Intervju Nebojša Nušić: Srpski Cincari mogu da pomire Grke i Makedonce Intervju Nebojša Nušić: Srpski Cincari mogu da pomire Grke i Makedonce

  Nebojša Nušić, potomak Branislava Nušića, upravitelj je “Nušić” fondacije čiji je osnovni cilj negovanje ogromne baštine koju nam je ostavio uvek aktuelni pisac. Osim toga, aktivan je i u Društvu srpsko-cincarskog prijateljstva “Lunjina”, pošto je porodica Nušić cincarskog porekla iz Klisure u severnoj Grčkoj. Za sebe kaže da je grko-cincarin i da radi na zbližavanju balkanskih naroda. Inače se bavi kineziterapijom.

 • Vučić: Malo realno da prisustvujem sednici SB UN o rezoluciji Vučić: Malo realno da prisustvujem sednici SB UN o rezoluciji

  Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da će vrlo pažljivo proučiti tekst najnovijeg predloga britanske rezolucije o Srebrenici i dodao da je malo realno da ide u Savet bezbednosti UN u NJujorku 7. jula, kad se o njoj bude raspravljalo, jer u Srbiju stiže kancelarka Nemačke Angela Merkel.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novinska agencija Beta Tanjug
Carnex brending