25.12.2011 Beograd

Kosovski Srbi mogu da imaju dvojne tablice

Kosovski Srbi mogu da imaju dvojne tablice
Ministar Ivica Dačić kaže da Srbi sa Kosova problem oko plaćanja osiguranja mogu da reše tako što će imati svoje tablice - kosovske i srpske.

Dačić je rekao da će vozila sa KS tablicama moći da prelaze granicu ali da postoji problem sa osiguranjem, jer je pitanje ko će nadoknađivati štetu ako vozilo sa Kosova napravi štetu u centralnoj Srbiji ili obrnuto, ako vozilo sa srpskim tablicama napravi štetu na Kosovu. 

Zbog čega je bilo neophodno da se  uplaćuje depozit koji će imati određeno vremensko trajanje, tačnije osgiuranje na nekoliko dana ili nedelja.

Prema navodima medija, vozila sa KS tablicama plaćaće u Srbiji 100 evra za osiguranje za mesec dana, a vozila sa srpskim tablicama 60 evra na ulazu na Kosovo za 15-dnevno osiguranje.

Ministar je izrazio nadu da će se uskoro naći način da se ta suma smanji i da, na kraju, to bude rešeno na drugačiji način.

Govoreći o velikom broju Srba, južno od Ibra, koji su uzeli tablice Kosova, Dačić je rekao da se  ne radi o alarmantnoj situaciji jer je poznato da oni imaju problem zbog toga što žive u  albanskom okruženju. 

On je, međutim, podsetio da Srbija i dalje izdaje srpske registarske tablice i da je moguće da  oni imaju i jedne i druge registracione oznake. 

U okviru sporazuma o slobodi kretanja postignutog između Beograda i Prištine, pored biće  omogućen prelazak administrativne linije, ali i granice i svima koji imaju ličnu kartu izdatu na Kosovu.

Što se tiče vozila sa tablicama RSK, one su, kako kaže Dačić, statusno neprihvatljive za Srbiju. Umesto njih građani će dobijati privremene tablice i takođe plaćati osiguranje.

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vučić: Neophodno sveobuhvatno rešenje za migrante Vučić: Neophodno sveobuhvatno rešenje za migrante

  Premijer Aleksandar Vučić konstatovao je danas da sve zemlje EU na ovaj ili onaj način zatvaraju svoje granice za migrante, za razliku od Srbija koja to ne čini, te je poručioo da je neophodno da EU predloži sveobuhvatno rešenje za taj problem.

 • Izabrano novo rukovodstvo SPS-a (FOTO) Izabrano novo rukovodstvo SPS-a (FOTO)

  Glavni odbor SPS izabrao je danas za potpredsednike stranke Branka Ružića, Aleksandra Antića, Slavicu Ðukić Dejanović, Žarka Obradovića i Predraga Markovića, a za počasnog predsednika stranke Milutina Mrkonjića.

 • Mijatović: Ko kaže da nema cenzure u medijima, nije u pravu Mijatović: Ko kaže da nema cenzure u medijima, nije u pravu

  Predstavnica OEBS-a zadužena za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila je danas da je zabrinjavajuće stanje u medijima na celom zapadnom Balkanu, a ocenila je i da je prisutna cenzura.

 • Za slobodu medija neophodna bezbednost novinara Za slobodu medija neophodna bezbednost novinara

  Poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja i podataka o ličnosti Rodoljub Šabić i zaštitnik građana Saša Janković saglasili su se danas da je za slobodu informisanja neophodno da država obezbedi da novinari budu bezbedni.

 • Vučić: Proveravamo mešetarenje u Železari, paljenje druge peći do kraja septembra Vučić: Proveravamo mešetarenje u Železari, paljenje druge peći do kraja septembra

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Železara Smederevo dobro posluje, a da policija proverava "mešetarenje" ljudi iz te kompanije koji su ugovarali prevoz robe.

 • Gradonačelnik Vučitrna: Vrata grada su otvorena za Srbe Gradonačelnik Vučitrna: Vrata grada su otvorena za Srbe

  Gradonačelnik opštine Vučitrn Bajram Muljaku pozvao je danas Srbe da se vrate na Kosovo i da zajedno sa svojim sugrađanima grade budućnost.

 • Stradao nakon što je pucao na policajce Stradao nakon što je pucao na policajce

  Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopštilo je večeras da je policija u okolini Gornjeg Milanovca usmrtila osobu osumnjičenu za uzgajanje marihuane koja je prilikom pokušaja hapšenja, pucala na pripadnike policije.

 • Uhapšen policijski inspektor zbog primanja mita Uhapšen policijski inspektor zbog primanja mita

  Pripadnici MUP-a Srbije uhapsili su u Novom Sadu inspektora kriminalističke policije Z.D. (38) zbog primanja mita, saopšteno je danas.Policija sumnja da je Z.D. primio od jednog građanina 3.000 evra, kako ne bi podneo krivičnu prijavu protiv njega.

 • Vasin: Vučić se kiti tuđim perjem Vasin: Vučić se kiti tuđim perjem

  Potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin optužio je danas predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da se "kiti tuđim perjem" i sebi prisvaja zasluge za pojedine strane investicije, iako ih je realizovala vlada koju je predvodila Demokratska stranka.

 • Nikolić sledeće sedmice u Vatikanu Nikolić sledeće sedmice u Vatikanu

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić trebalo bi da otputuje u zvaničnu posetu poglavaru Rimokatoličke crkve papi Franju u Vatikan krajem sledeće nedelje, saznaje dnevni list Danas u kabinetu predsednika.

 • Kraljevačka nova Hala sportova samo za - mitinge Kraljevačka nova Hala sportova samo za - mitinge

  Iako su novu Halu sportova čekali decenijama, kraljevački klubovi još nisu odradili nijedan trening u novom, modernom sportskom objektu sagrađenom u prigradskom naselju Ribnica, čija izgradnja je koštala 900 miliona dinara, pišu Novosti.

 • Nikolić: Simbolika parade je protivljenje ratu Nikolić: Simbolika parade je protivljenje ratu

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da bi prisustvovao paradi u svakoj državi koja želi da na taj način simbolično pokaže kako ratova, a posebno rata takvih razmera kao što je bio Drugi svetski rat, više nikada ne treba da bude.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Medija centar Tanjug
Carnex brending