25.12.2011 Beograd

Kosovski Srbi mogu da imaju dvojne tablice

Kosovski Srbi mogu da imaju dvojne tablice
Ministar Ivica Dačić kaže da Srbi sa Kosova problem oko plaćanja osiguranja mogu da reše tako što će imati svoje tablice - kosovske i srpske.

Dačić je rekao da će vozila sa KS tablicama moći da prelaze granicu ali da postoji problem sa osiguranjem, jer je pitanje ko će nadoknađivati štetu ako vozilo sa Kosova napravi štetu u centralnoj Srbiji ili obrnuto, ako vozilo sa srpskim tablicama napravi štetu na Kosovu. 

Zbog čega je bilo neophodno da se  uplaćuje depozit koji će imati određeno vremensko trajanje, tačnije osgiuranje na nekoliko dana ili nedelja.

Prema navodima medija, vozila sa KS tablicama plaćaće u Srbiji 100 evra za osiguranje za mesec dana, a vozila sa srpskim tablicama 60 evra na ulazu na Kosovo za 15-dnevno osiguranje.

Ministar je izrazio nadu da će se uskoro naći način da se ta suma smanji i da, na kraju, to bude rešeno na drugačiji način.

Govoreći o velikom broju Srba, južno od Ibra, koji su uzeli tablice Kosova, Dačić je rekao da se  ne radi o alarmantnoj situaciji jer je poznato da oni imaju problem zbog toga što žive u  albanskom okruženju. 

On je, međutim, podsetio da Srbija i dalje izdaje srpske registarske tablice i da je moguće da  oni imaju i jedne i druge registracione oznake. 

U okviru sporazuma o slobodi kretanja postignutog između Beograda i Prištine, pored biće  omogućen prelazak administrativne linije, ali i granice i svima koji imaju ličnu kartu izdatu na Kosovu.

Što se tiče vozila sa tablicama RSK, one su, kako kaže Dačić, statusno neprihvatljive za Srbiju. Umesto njih građani će dobijati privremene tablice i takođe plaćati osiguranje.

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Šabić: Situacija nije sjajna Šabić: Situacija nije sjajna

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas se Međunarodni dan prava javnosti da zna u Srbiji obeležava u situaciji koja nije sjajna, ali da je u proteklih 11 godina postignut značajni napredak u toj oblasti.

 • Stefanović: OEBS se meša u unutrašnje stvari Srbije Stefanović: OEBS se meša u unutrašnje stvari Srbije

  Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas povodom ocena predstavnika OEBS-a o slučaju Savamala da će od te organizacije tražiti objašnjenje zašto se "grubo meša u unutrašnje stvari Srbije".

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

  Tema broja: Predsednički izbori, praksa i promene: Kako predsednika prilagoditi funkciji? ---> Kratka istorija predsedničkih nadmetanja u Srbiji beleži četiri pobednika – Slobodana Miloševića, Milana Milutinovića, Borisa Tadića i Tomislava Nikolića. Uz njih je bilo i troje v. d. predsednika: Nataša Mićić, Dragan Maršićanin i Predrag Marković. Ista ta kratka istorija, međutim, beleži i formalnu promenu značaja predsedničke funkcije, ali i neformalnu, koja je u direktnoj proporciji sa snagom političke ličnosti. Disproporcije su jedan od razloga što se razmišlja o izboru šefa države u Skupštini. Piše: Jelka Jovanović

 • Osuđeni napadači na Vazurino obezbeđenje Osuđeni napadači na Vazurino obezbeđenje

  Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je danas navijače "crno belih" Veljka Belivuka (31) na godinu dana kućnog zatvora, a Darka Ristića (28) na godinu i deset meseci "klasičnog" zatvora zbog prebijanja pripadnika obezbeđenja direktora FK Partizana Miloša Vazure u aprilu ove godine ispred prostorija kluba.

 • Šoder: Ne očekujemo veći priliv migranata ali treba biti spreman Šoder: Ne očekujemo veći priliv migranata ali treba biti spreman

  Šef predstavništva Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) u Srbiji Hans Šoder rekao je danas da se za sada ne očekuje veći priliv migranata i izbeglica u Srbiju, ali da je potrebno pripremiti se i za takvu mogućnost.

 • Sutra protest Inicijative Ne davimo Beograd Sutra protest Inicijative Ne davimo Beograd

  Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd održaće sutra ispred Skupštine grada, novi protest zbog nelegalnog rušenja objekata u beogradskom naselju Savamala.

 • Rusija: Pronađeno 13 tona zaraženih jabuka iz Srbije Rusija: Pronađeno 13 tona zaraženih jabuka iz Srbije

  U Orlovskoj oblasti, u centralnom delu Rusije, pronađeno je 13 tona jabuka iz Srbije zaraženih opasnom štetočinom, saopštiila je danas fitosanitarna inspekcija Rusije (Rošeljhoznadzor).

 • Sudije odobrile Mladićevoj odbrani da uloži žalbu Sudije odobrile Mladićevoj odbrani da uloži žalbu

  Raspravno veće Haškog tribunala odobrilo je danas odbrani generala Ratka Mladića da uloži žalbu na odluku kojom je sud odbio kao neutemeljenu tvrdnju odbrane da je prekršeno Mladićevo pravo na pravično suđenje.

 • Mirović: Zaustavili smo nenamensko trošenje iz budžeta Mirović: Zaustavili smo nenamensko trošenje iz budžeta

  Predsednik pokrajinske vlade Igor MIrović izjavio je da je Vlada zaustavila nenamensko trošenje iz pokrajinskog budežeta koje se, kako je rekao, u kontinuitetu realizovalo prethodnih godina.

 • Šutanovac: Promena strategije i u Skupštini Srbije Šutanovac: Promena strategije i u Skupštini Srbije

  Novi predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac najavio je večeras da će poslanici te stranke u parlamenu potpuno promeniti strategiju i da će nuditi rešenja a ne samo kritiku loših zakonskih predloga.

 • Prekinuto ročište po žalbi Ivanovića na prvostepenu presudu Prekinuto ročište po žalbi Ivanovića na prvostepenu presudu

  Prvo ročište po žаlbi odbrаne Oliverа Ivаnovićа nа prvostepenu presudu kojom je osuđen na devet godinа zаtvorа prekinuto je danas zbog zаhtevа odbrаne da se iz sаstаvа sudskog većа izuzme sudija Driton Muharemi.

 • Do kraja 2016. još tri poglavlja, čim se ispune svi uslovi Do kraja 2016. još tri poglavlja, čim se ispune svi uslovi

  Slovačka, kao predsedavajuća EU, namerava da do kraja godine otvori tri nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom, izjavila je Tanjugu portparolka slovačkog Predsedavanja EU Renata Goldirova.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Medija centar Novinska agencija Beta
Android NM