25.12.2011 Beograd

Kosovski Srbi mogu da imaju dvojne tablice

Kosovski Srbi mogu da imaju dvojne tablice
Ministar Ivica Dačić kaže da Srbi sa Kosova problem oko plaćanja osiguranja mogu da reše tako što će imati svoje tablice - kosovske i srpske.

Dačić je rekao da će vozila sa KS tablicama moći da prelaze granicu ali da postoji problem sa osiguranjem, jer je pitanje ko će nadoknađivati štetu ako vozilo sa Kosova napravi štetu u centralnoj Srbiji ili obrnuto, ako vozilo sa srpskim tablicama napravi štetu na Kosovu. 

Zbog čega je bilo neophodno da se  uplaćuje depozit koji će imati određeno vremensko trajanje, tačnije osgiuranje na nekoliko dana ili nedelja.

Prema navodima medija, vozila sa KS tablicama plaćaće u Srbiji 100 evra za osiguranje za mesec dana, a vozila sa srpskim tablicama 60 evra na ulazu na Kosovo za 15-dnevno osiguranje.

Ministar je izrazio nadu da će se uskoro naći način da se ta suma smanji i da, na kraju, to bude rešeno na drugačiji način.

Govoreći o velikom broju Srba, južno od Ibra, koji su uzeli tablice Kosova, Dačić je rekao da se  ne radi o alarmantnoj situaciji jer je poznato da oni imaju problem zbog toga što žive u  albanskom okruženju. 

On je, međutim, podsetio da Srbija i dalje izdaje srpske registarske tablice i da je moguće da  oni imaju i jedne i druge registracione oznake. 

U okviru sporazuma o slobodi kretanja postignutog između Beograda i Prištine, pored biće  omogućen prelazak administrativne linije, ali i granice i svima koji imaju ličnu kartu izdatu na Kosovu.

Što se tiče vozila sa tablicama RSK, one su, kako kaže Dačić, statusno neprihvatljive za Srbiju. Umesto njih građani će dobijati privremene tablice i takođe plaćati osiguranje.

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Preminuo Vuk Bojović Preminuo Vuk Bojović

  Dugogodišnji direktor beogradskog Zoološkog vrta i vajar Vuk Bojović preminuo je jutros u 74. godini.

 • Kirbi: Zašto Putin dolazi u Beograd Kirbi: Zašto Putin dolazi u Beograd

  Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi upitao je zbog čega se planira dolazak Vladimira Putina povodom 70. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

 • Zastrašujući snimak bujice u Tekiji (VIDEO) Zastrašujući snimak bujice u Tekiji (VIDEO)

  Više od 300 stanovnika evakuisano je iz Tekije zbog poplava. Bujica koja je protutnjala gradom velikom brzinom nosila je sve pred sobom.

 • Stefanović u Kladovu: Snabdevanje namirnicama redovno, sledi ispumpavanje vode Stefanović u Kladovu: Snabdevanje namirnicama redovno, sledi ispumpavanje vode

  Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je danas posetio poplavljena područja u okolini Kladova, izjavio je da će biti potrebno nekoliko dana da se izvrši procena štete i da sada treba raditi na ispumpavanju vode.

 • Kosovo: Privedeno 15 osoba osumnjičenih za terorizam Kosovo: Privedeno 15 osoba osumnjičenih za terorizam

  Kosovska policija privela je jutros 15 osoba, osumnjičenih da su povezane sa radikalnim islamizmom i terorizmom, prenose prištinski elektronski mediji.

 • Potrebna pomoć radio-amatera u Kladovu Potrebna pomoć radio-amatera u Kladovu

  Ugroženim područjima u okolini Kladova neophodna je pomoć radio-amatera kako bi se obezbedila kvalitetna komunikacija među spasilačkim ekipama, rekao je danas Tanjugu radio-amater iz Pirota Milan Radovanović.

 • Kosovo uvelo sankcije Rusiji Kosovo uvelo sankcije Rusiji

  Vlada Kosova je odlučila da uvede sankcije Ruskoj Federaciji, a odluka je odmah stupila na snagu.

 • Javna banka matičnih ćelija do kraja naredne godine? Javna banka matičnih ćelija do kraja naredne godine?

  Javna porodična banka matičnih ćelija iz krvi pupčanika u Institutu za majku i dete mogla bi da počne sa radom do kraja naredne godine ukoliko se obezbedi još 98 miliona dinara, koliko je potrebno za završetak građevinskih radova.

 • Antić: Nisu u planu restrikcije struje Antić: Nisu u planu restrikcije struje

  U Rudarskom basenu Kolubara danas je počelo ispumpavanje vode sa kopa "Tamnava - Zapadno polje", a ministar energetike Aleksandar Antić je izjavio da država pokušava na sve načine da stabilizuje energetski sitem, kao i da nisu u planu restrikcije struje.

 • Tasovac podržao održavanje Parade ponosa Tasovac podržao održavanje Parade ponosa

  Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac razgovarao je sa predstavnicima Organizacionog odbora Parade ponosa Beograd Markom Ilićem i Bobanom Stojanovićem o unapređenju saradnje institucija i LGBT zajednice i pružio je podršku održavanju ove manifestacije.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM