25.12.2011 Beograd

Kosovski Srbi mogu da imaju dvojne tablice

Kosovski Srbi mogu da imaju dvojne tablice
Ministar Ivica Dačić kaže da Srbi sa Kosova problem oko plaćanja osiguranja mogu da reše tako što će imati svoje tablice - kosovske i srpske.

Dačić je rekao da će vozila sa KS tablicama moći da prelaze granicu ali da postoji problem sa osiguranjem, jer je pitanje ko će nadoknađivati štetu ako vozilo sa Kosova napravi štetu u centralnoj Srbiji ili obrnuto, ako vozilo sa srpskim tablicama napravi štetu na Kosovu. 

Zbog čega je bilo neophodno da se  uplaćuje depozit koji će imati određeno vremensko trajanje, tačnije osgiuranje na nekoliko dana ili nedelja.

Prema navodima medija, vozila sa KS tablicama plaćaće u Srbiji 100 evra za osiguranje za mesec dana, a vozila sa srpskim tablicama 60 evra na ulazu na Kosovo za 15-dnevno osiguranje.

Ministar je izrazio nadu da će se uskoro naći način da se ta suma smanji i da, na kraju, to bude rešeno na drugačiji način.

Govoreći o velikom broju Srba, južno od Ibra, koji su uzeli tablice Kosova, Dačić je rekao da se  ne radi o alarmantnoj situaciji jer je poznato da oni imaju problem zbog toga što žive u  albanskom okruženju. 

On je, međutim, podsetio da Srbija i dalje izdaje srpske registarske tablice i da je moguće da  oni imaju i jedne i druge registracione oznake. 

U okviru sporazuma o slobodi kretanja postignutog između Beograda i Prištine, pored biće  omogućen prelazak administrativne linije, ali i granice i svima koji imaju ličnu kartu izdatu na Kosovu.

Što se tiče vozila sa tablicama RSK, one su, kako kaže Dačić, statusno neprihvatljive za Srbiju. Umesto njih građani će dobijati privremene tablice i takođe plaćati osiguranje.

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Srđan Verbić: Neću da crvenim za tuđe greške (VIDEO) Srđan Verbić: Neću da crvenim za tuđe greške (VIDEO)

  Budući brucoši su se izgleda prilično zrelo opredeljivali za fakultete, kao da su razmišljali o tome šta ih čeka na tržištu rada, kaže za Novi magazin ministar prosvete, nauke i tehnološkog obrazovanja dr Srđan Verbić.

 • Voda za piće u Užicu možda iduće nedelje Voda za piće u Užicu možda iduće nedelje

  Užičani bi sredinom iduće sedmice mogli da dobiju vodu za piće iz gradskog vodovoda što zavisi od rezultata ispitivanja vode, rekla je večeras direktorka užičkog Zavoda za javno zdravlje, Biljana Mijović.

 • Neplatišama TV pretplate će blokirati deo primanja, pleniti imovinu? Neplatišama TV pretplate će blokirati deo primanja, pleniti imovinu?

  Televizijska pretplata uskoro će biti ukinuta, da bi ponovo bila vraćena od januara 2016. godine, u iznosu od 500 dinara. Nacrt Zakona o javnim medijskim servisima, koji uređuje ovu oblast, trebalo bi da bude usvojen na prvoj narednoj sednici Vlade Srbije, a potom da po hitnom postupku stigne i pred poslanike.

 • Svaki četvrti radnik u Srbiji žrtva mobinga Svaki četvrti radnik u Srbiji žrtva mobinga

  Svaki četvrti, a možda čak i svaki treći radnik u Srbiji doživeo je bar jednom zlostavljanje na radu, procene su Vere Kondić iz Udruženja "No mobing". To znači da je oko pola miliona ljudi iskusilo mobing. Po ovoj neslavnoj statistici naša zemlja se potpuno uklapa u prosek u regionu.

 • Dačić: Niko ne može da vodi SPS bolje od mene Dačić: Niko ne može da vodi SPS bolje od mene

  Lider SPS Ivica Dačić izjavio je danas da veruje da niko ne može da vodi stranku bolje od njega i da uopšte ne zna da postoji "slučaj Branko Ružić" .

 • Huligani pretukli policajca Huligani pretukli policajca

  Policajac zaposlen u Policijskoj upravi Zemun Nenad R. (29) teško je povređen kada su ga, bez ikakvog povoda, napala petorica izgrednika, od ranije poznata policiji, saopštio je Nezavisni sindikat policije.

 • Simić: Osim Južnog toka, Srbija za sad bez posledica Simić: Osim Južnog toka, Srbija za sad bez posledica

  Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić izjavio je danas, povodom krize u Ukrajini i obaranja malezijskog aviona, da je Srbija za sada izbegla ozbiljnije posledice, osim jedne, koja se odnosi na Južni tok.

 • Potpisan sporazum o bespovratnoj pomoći EU Potpisan sporazum o bespovratnoj pomoći EU

  Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović potpisali su danas u Obrenovcu sporazum o odobravanju 30 miliona evra bespovratne finansijske pomoći iz pretpristupnih IPA fondova za obnovu 24 opštine posle majskih poplava.

 • Mihajlović: Počinje izrada rešenja za izgradnju i obnovu kuća Mihajlović: Počinje izrada rešenja za izgradnju i obnovu kuća

  Potpredsednik vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da već danas u lokalnim samoupravama počinje izrada rešenja za izgradnju novih kuća i obnovu oštećenih, na osnovu programa obnove koji je usvojila Vlada Srbije.

 • Rok za predlog za novog ministra finansija je 30. jul Rok za predlog za novog ministra finansija je 30. jul

  U Skupštinu Srbije trebalo bi da do srede, 30. jula, stigne predlog premijera za izbor novog ministra finansija, pošto je Lazaru Krstiću parlament potvrdio ostavku na tu funkciju 15. jula.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Vesti.rs
Medija centar Tanjug
ddddd