25.12.2011 Beograd

Kosovski Srbi mogu da imaju dvojne tablice

Kosovski Srbi mogu da imaju dvojne tablice
Ministar Ivica Dačić kaže da Srbi sa Kosova problem oko plaćanja osiguranja mogu da reše tako što će imati svoje tablice - kosovske i srpske.

Dačić je rekao da će vozila sa KS tablicama moći da prelaze granicu ali da postoji problem sa osiguranjem, jer je pitanje ko će nadoknađivati štetu ako vozilo sa Kosova napravi štetu u centralnoj Srbiji ili obrnuto, ako vozilo sa srpskim tablicama napravi štetu na Kosovu. 

Zbog čega je bilo neophodno da se  uplaćuje depozit koji će imati određeno vremensko trajanje, tačnije osgiuranje na nekoliko dana ili nedelja.

Prema navodima medija, vozila sa KS tablicama plaćaće u Srbiji 100 evra za osiguranje za mesec dana, a vozila sa srpskim tablicama 60 evra na ulazu na Kosovo za 15-dnevno osiguranje.

Ministar je izrazio nadu da će se uskoro naći način da se ta suma smanji i da, na kraju, to bude rešeno na drugačiji način.

Govoreći o velikom broju Srba, južno od Ibra, koji su uzeli tablice Kosova, Dačić je rekao da se  ne radi o alarmantnoj situaciji jer je poznato da oni imaju problem zbog toga što žive u  albanskom okruženju. 

On je, međutim, podsetio da Srbija i dalje izdaje srpske registarske tablice i da je moguće da  oni imaju i jedne i druge registracione oznake. 

U okviru sporazuma o slobodi kretanja postignutog između Beograda i Prištine, pored biće  omogućen prelazak administrativne linije, ali i granice i svima koji imaju ličnu kartu izdatu na Kosovu.

Što se tiče vozila sa tablicama RSK, one su, kako kaže Dačić, statusno neprihvatljive za Srbiju. Umesto njih građani će dobijati privremene tablice i takođe plaćati osiguranje.

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vučić: Neočekivano dobri rezultati, nema novih mera Vučić: Neočekivano dobri rezultati, nema novih mera

  Prvi rezultati mera fiskalne konsolidacije pokazuju neočekivano dobre rezultate, izjavio je večeras premijer Aleksandar Vučić i poručio da novih, bilo kakvih teških mera, neće biti.

 • Ognjanovići: Novac ide drugoj deci i u bolnice Ognjanovići: Novac ide drugoj deci i u bolnice

  U Višem tužilaštvu u Beogradu danas su saslušani Jelena i Nebojša Ognjanović, roditelji preminule devojčice za čiju su operaciju srca u Americi građani Srbije tokom 2013. godine prikupljali novac.

 • Građani Srbije priželjkuju novu snagu na političkoj sceni Građani Srbije priželjkuju novu snagu na političkoj sceni

  Više od trećine birača u Srbiji priželjkuje neku novu snagu na političkoj sceni, pokazuju istraživanja javnog mnjenja. Politički analitičari slažu se da to ostavlja dovoljno prostora da se i u Srbiji pojavi neki naš Sinčić ili Cerar, koji su u Hrvatskoj i Sloveniji bili izborno čudo.

 • Na set bankarskih zakona podneto 260 amadmana Na set bankarskih zakona podneto 260 amadmana

  Poslanici Skupštine Srbije završili su večeras načelnu raspravu o setu bankarskih zakona, a pretres više od 260 amandmana počeće u ponedeljak.

 • Prosvetari napustili pregovore: Ucena ministra Prosvetari napustili pregovore: Ucena ministra

  Sindikati prosvete napustili su danas sastanak na kojem je trebalo da potpišu Poseban kolektivni ugovor, jer im je, kako su naveli, ministar Srđan Verbić postavio ultimatum da istovremeno sa potpisanim PKU okončaju štrajk koji traje treći mesec.

 • Protest protiv BusPlusa u nedelju Protest protiv BusPlusa u nedelju

  Neformalna grupa građana okupljena u kampanji Bus=Jednako najavila je danas za nedelju, 1. februar, protest ispred Gradske skupštine Beograda uz zahtev za hitno ukidanje gradskog sistema BusPlus za upravljanje javnim prevozom i naplatu.

 • Evropski pokret: Podrška Jankoviću Evropski pokret: Podrška Jankoviću

  Evropski pokret u Srbiji ocenio je danas da se pokušajima diskvalifikacije značaja institucije Zaštitnika građana i ličnosti Saše Jankovića skreće pažnja javnosti sa indicija o postojanju prekoračenja ovlašćenja službe vojne bezbednosti u istrazi incidenta na Paradi ponosa.

 • Vučević: Zašto da ne održimo miting podrške Vučiću? Vučević: Zašto da ne održimo miting podrške Vučiću?

  Predsednik Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Novom Sadu Miloš Vučević izjavio je danas da je tražio hitnu sednicu Predsedništva stranke, jer smatra da je prethodnih dana došlo do "kulminacije licemerja" i "neverovatnih napada" ne samo na Aleksandra Vučića kao premijera i predsednika Srpske napredne stranke, nego i na njegovu porodicu.

 • Advokat: Protiv Dikovića se ne vodi nikakav postupak Advokat: Protiv Dikovića se ne vodi nikakav postupak

  Tužilaštvo za ratne zločine je još 2012. godine potvrdilo da se protiv načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Ljubiše Dikovića ne vodi nikakav postupak, niti da je on prijavljen kao učesnik nekog ratnog zločina, izjavio je danas advokat Đuro Čepić.

 • Olujni vetar lomi drveće, nosi krovove Olujni vetar lomi drveće, nosi krovove

  Snažan vetar, koji od noćas duva u Resavi, čupa i lomi drveće na području opštine Svilajnac, ali nema povređenih i veće materijalne štete, izjavila je Tanjugu porparol Skupštine opštine Svilajnac Ivana Todorov.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM