25.12.2011 Beograd

Kosovski Srbi mogu da imaju dvojne tablice

Kosovski Srbi mogu da imaju dvojne tablice
Ministar Ivica Dačić kaže da Srbi sa Kosova problem oko plaćanja osiguranja mogu da reše tako što će imati svoje tablice - kosovske i srpske.

Dačić je rekao da će vozila sa KS tablicama moći da prelaze granicu ali da postoji problem sa osiguranjem, jer je pitanje ko će nadoknađivati štetu ako vozilo sa Kosova napravi štetu u centralnoj Srbiji ili obrnuto, ako vozilo sa srpskim tablicama napravi štetu na Kosovu. 

Zbog čega je bilo neophodno da se  uplaćuje depozit koji će imati određeno vremensko trajanje, tačnije osgiuranje na nekoliko dana ili nedelja.

Prema navodima medija, vozila sa KS tablicama plaćaće u Srbiji 100 evra za osiguranje za mesec dana, a vozila sa srpskim tablicama 60 evra na ulazu na Kosovo za 15-dnevno osiguranje.

Ministar je izrazio nadu da će se uskoro naći način da se ta suma smanji i da, na kraju, to bude rešeno na drugačiji način.

Govoreći o velikom broju Srba, južno od Ibra, koji su uzeli tablice Kosova, Dačić je rekao da se  ne radi o alarmantnoj situaciji jer je poznato da oni imaju problem zbog toga što žive u  albanskom okruženju. 

On je, međutim, podsetio da Srbija i dalje izdaje srpske registarske tablice i da je moguće da  oni imaju i jedne i druge registracione oznake. 

U okviru sporazuma o slobodi kretanja postignutog između Beograda i Prištine, pored biće  omogućen prelazak administrativne linije, ali i granice i svima koji imaju ličnu kartu izdatu na Kosovu.

Što se tiče vozila sa tablicama RSK, one su, kako kaže Dačić, statusno neprihvatljive za Srbiju. Umesto njih građani će dobijati privremene tablice i takođe plaćati osiguranje.

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Još jedan sukob putnika i komunalne policije (VIDEO) Još jedan sukob putnika i komunalne policije (VIDEO)

  Novi sukob komunalne policije i sugrađanina na Obrenovačkom putu u vozilu na liniji 860. Milenko Ćetković nasilno izvučen iz prevoza pa pretresen na stanici

 • Protest građana sa kreditima u švajcarskim francima Protest građana sa kreditima u švajcarskim francima

  Nekoliko stotina građana okupljenih u udruženju bankarskih korisnika "Efektiva" protestovalo je danas u Beogradu zbog kako su naveli, nezadovoljavajućih rešenja koje je Narodna banka Srbije (NBS) ponudila za kredite u švajcarskim francima i nezainteresovanosti te ustanove da se reše problemi koje građani i privreda imaju u poslovima sa komercijalnim bankama.

 • U opštini Prokuplje vanredna situacija U opštini Prokuplje vanredna situacija

  Opština Prokuplje proglasila je vanrednu situaciju zbog opasnosti od poplave, saopštio je večeras član opštinskog Štaba za vanredne situacije i pomoćnik predsednika Opštine Ilija Đedović.

 • Zastarele predmete rešiti do 30. oktobra Zastarele predmete rešiti do 30. oktobra

  Svi zastareli predmeti pred sudovima treba da budu rešeni do 30. oktobra, izjavio je danas predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević, navodeći da u donošenju presuda politički uticaj nema veliku ulogu.

 • Srbija poslednja u Evropi po broju doniranih organa Srbija poslednja u Evropi po broju doniranih organa

  Iako je broj građana Srbije koji su spremni da zaveštaju svoje organe u slučaju moždane smrti sve veći, trenutno postoji svega 110.000 potpisanih donorskih kartica, što Srbiju svrstava na samo dno evropske lestvice, rečeno je danas na otvaranju Međunarodnih susreta transplantiranih i dijaliziranih na Zlatiboru.

 • Promeniti propise o upotrebi kanabisa u medicini Promeniti propise o upotrebi kanabisa u medicini

  Kanabis i medicinski preparati od kanabisa su lek i Srbija treba da promeni propise, kako bi najteže obolelima omogućila da njega dođu na regularan način i po preporuci lekara, ocenjeno je večeras u Kragujevcu na tribini "Upotreba kanabisa u medicinske svrhe".

 • ZSO neće imati izvršna ovlašćenja ZSO neće imati izvršna ovlašćenja

  Kosovski ministar evrointegracija Bekim Čolaku izjavio je da se srpsko priznanje nezavisnosti Kosova podrazumeva i da to jasno pokazuju dogovori postignuti u Briselu, kao i da Beograd zna da Asocijacija (Zajednica) srpskih opština neće imati izvršna olašćenja.

 • Zaječar: Šleper sleteo sa nadvožnjaka Zaječar: Šleper sleteo sa nadvožnjaka

  Vozač kamiona je povređen danas u saobraćajnoj nesreći, kada je šleper kojim je upravljao, sleteo sa nadvožnjaka u blizini zaječarskog Zdravstvenog centra.

 • Direktor Petnice: Žalosno je vršiti pritisak preko dece Direktor Petnice: Žalosno je vršiti pritisak preko dece

  Direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić izjavio je da bi bilo korektnije da su nastavnici "prve korake" u protestu usmerili na smanjivanje svojih administrativnih obaveza i da je "žalosno" što u Srbiji prosvetni radnici, a naročito neki od sindikalnih funkcionera pritisak vrše preko dece.

 • Biciklisti: Slavite Beograd popravkom trotoara (FOTO) Biciklisti: Slavite Beograd popravkom trotoara (FOTO)

  Biciklisti Beograda danas popodne su grupnom protestnom vožnjom ukazali da gradske vlasti ni za skoro dve godine nisu popravile rupu na trotoaru na Brankovom mostu, uprkos nizu obećanja i najava.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Vesti.rs
Fonet web tv Tanjug
Android NM