25.12.2011 Beograd

Kosovski Srbi mogu da imaju dvojne tablice

Kosovski Srbi mogu da imaju dvojne tablice
Ministar Ivica Dačić kaže da Srbi sa Kosova problem oko plaćanja osiguranja mogu da reše tako što će imati svoje tablice - kosovske i srpske.

Dačić je rekao da će vozila sa KS tablicama moći da prelaze granicu ali da postoji problem sa osiguranjem, jer je pitanje ko će nadoknađivati štetu ako vozilo sa Kosova napravi štetu u centralnoj Srbiji ili obrnuto, ako vozilo sa srpskim tablicama napravi štetu na Kosovu. 

Zbog čega je bilo neophodno da se  uplaćuje depozit koji će imati određeno vremensko trajanje, tačnije osgiuranje na nekoliko dana ili nedelja.

Prema navodima medija, vozila sa KS tablicama plaćaće u Srbiji 100 evra za osiguranje za mesec dana, a vozila sa srpskim tablicama 60 evra na ulazu na Kosovo za 15-dnevno osiguranje.

Ministar je izrazio nadu da će se uskoro naći način da se ta suma smanji i da, na kraju, to bude rešeno na drugačiji način.

Govoreći o velikom broju Srba, južno od Ibra, koji su uzeli tablice Kosova, Dačić je rekao da se  ne radi o alarmantnoj situaciji jer je poznato da oni imaju problem zbog toga što žive u  albanskom okruženju. 

On je, međutim, podsetio da Srbija i dalje izdaje srpske registarske tablice i da je moguće da  oni imaju i jedne i druge registracione oznake. 

U okviru sporazuma o slobodi kretanja postignutog između Beograda i Prištine, pored biće  omogućen prelazak administrativne linije, ali i granice i svima koji imaju ličnu kartu izdatu na Kosovu.

Što se tiče vozila sa tablicama RSK, one su, kako kaže Dačić, statusno neprihvatljive za Srbiju. Umesto njih građani će dobijati privremene tablice i takođe plaćati osiguranje.

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Preminula i četvrta osoba iz doma za stare u Vranićima Preminula i četvrta osoba iz doma za stare u Vranićima

  U čačanskoj bolnici preminula je i četvrta osoba koja je bila korisnik Doma za stare "Dvoje" u Vranićima, potvrdio je jutros Tanjugu direktor te zdravstvene ustanove Radoslav Milošević.

 • Đurić: Posvećeni smo normalizaciji odnosa s Prištinom Đurić: Posvećeni smo normalizaciji odnosa s Prištinom

  Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je danas da Vlada Srbije ostaje privržena normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ističući da je Prvi sporazum o normalizaciji, potpisan u Briselu pre tačno dve godine, temelj pozitivnih promena usmerenih ka izvesnijoj i prosperitetnijoj budućnosti svih naroda u regionu.

 • Vučić: Jasenovac je ponor koji moramo premostiti Vučić: Jasenovac je ponor koji moramo premostiti

  Jasenovac je najstrašnije stratiše i svojevrsni ponor ljudske vrste, ali je na nama da premostimo taj ponor iskrenim praštranjem, kazao je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić rekavši da je to potez koji zahteva svest, ali i hrabar potez koji moramo učiniti svi zajedno.

 • Proširuju se ovlašćenja izvršitelja, ali i odgovornost Proširuju se ovlašćenja izvršitelja, ali i odgovornost

  Profesionalni izvršitelji, koji će se ubuduće zvati "javni izvršitelji" shodno predloženim izmenama zakona, stiču isključivu nadležnost da sprovode izvršenja u kojima su izvršni poverioci država, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave.

 • Suđenje žandarmima počinje sutra iz drugog pokušaja Suđenje žandarmima počinje sutra iz drugog pokušaja

  Suđenje osmorici žandarma koji se terete za prebijanje Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i dvojice vojnih policajaca koji su bili sa njima, na dan održavanja Parade ponosa u Beogradu prošle godine, trebalo bi sutra iz drugog pokušaja da počne u Višim sudu u Beogradu.

 • Ako Tači dođe u Beograd, ruši se politika prema Kosovu Ako Tači dođe u Beograd, ruši se politika prema Kosovu

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi Srbija, ako bi dopustila da Hašim Tači dođe kao šef kosovske diplomatije, prekršila svoju državnu politiku prema Kosovu.

 • Mali: Investicije su ključ uspeha, razvijamo Beograd Mali: Investicije su ključ uspeha, razvijamo Beograd

  Investicije su ključ uspeha i najvažnija stvar za budućnost Beograda i njegov održiv razvoj, istakao je gradonačelnik Siniša Mali, sumirajući rezultate prvih godinu dana na čelu prestonice, uz napomenu da se neće odustati od konsolidacija javnih finansija i kontrole troškova.

 • DCV: Izveštaj o Falkonu posle provere DCV: Izveštaj o Falkonu posle provere

  Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije saopštio je da će nakon kompletne provere imati konačan izveštaj o događaju i problemu na avionu Falkon 50, kojim je predsednik Srbije Tomislav Nikolić putovao za Rim.

 • U Srbiji trenutno 766.500 nezaposlenih U Srbiji trenutno 766.500 nezaposlenih

  U Srbiji je trenutno 766.500 nezaposlenih, što je za tri odsto manje nego u istom periodu prošle godine, dok je najviše novozaposlenih mlađe od 30 godina, izjavio je danas direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

 • Sutra hladno, ponegde slab mraz Sutra hladno, ponegde slab mraz

  U Srbiji će sutra ujutru biti hladno, ponegde sa slabim mrazom, a u toku dana preovladavaće sunčano vreme, uveče i tokom noći doći će do postepenog naoblačenja, ponegde sa slabom kratkotrajnom kišom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Medija centar Tanjug
Android NM