25.12.2011 Beograd

Kosovski Srbi mogu da imaju dvojne tablice

Kosovski Srbi mogu da imaju dvojne tablice
Ministar Ivica Dačić kaže da Srbi sa Kosova problem oko plaćanja osiguranja mogu da reše tako što će imati svoje tablice - kosovske i srpske.

Dačić je rekao da će vozila sa KS tablicama moći da prelaze granicu ali da postoji problem sa osiguranjem, jer je pitanje ko će nadoknađivati štetu ako vozilo sa Kosova napravi štetu u centralnoj Srbiji ili obrnuto, ako vozilo sa srpskim tablicama napravi štetu na Kosovu. 

Zbog čega je bilo neophodno da se  uplaćuje depozit koji će imati određeno vremensko trajanje, tačnije osgiuranje na nekoliko dana ili nedelja.

Prema navodima medija, vozila sa KS tablicama plaćaće u Srbiji 100 evra za osiguranje za mesec dana, a vozila sa srpskim tablicama 60 evra na ulazu na Kosovo za 15-dnevno osiguranje.

Ministar je izrazio nadu da će se uskoro naći način da se ta suma smanji i da, na kraju, to bude rešeno na drugačiji način.

Govoreći o velikom broju Srba, južno od Ibra, koji su uzeli tablice Kosova, Dačić je rekao da se  ne radi o alarmantnoj situaciji jer je poznato da oni imaju problem zbog toga što žive u  albanskom okruženju. 

On je, međutim, podsetio da Srbija i dalje izdaje srpske registarske tablice i da je moguće da  oni imaju i jedne i druge registracione oznake. 

U okviru sporazuma o slobodi kretanja postignutog između Beograda i Prištine, pored biće  omogućen prelazak administrativne linije, ali i granice i svima koji imaju ličnu kartu izdatu na Kosovu.

Što se tiče vozila sa tablicama RSK, one su, kako kaže Dačić, statusno neprihvatljive za Srbiju. Umesto njih građani će dobijati privremene tablice i takođe plaćati osiguranje.

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Stefanović: Žandarm Sinđelić podlegao povredama Stefanović: Žandarm Sinđelić podlegao povredama

  Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštio je danas da je pripadnik srpske Žandarmerije Stevan Sinđelić preminuo od posledica rana zadobijanih u sinoćnjem napadu na srpsku policiju u Kopnenoj zoni bezbednosti

 • Dačić: Srbija želi da bude stabilizujući faktor Dačić: Srbija želi da bude stabilizujući faktor

  Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je povodom sutrašnje Konferencije o zapadnom Balkanu u Berlinu da je Balkan predugo bio region konflikata, ali da sada želi da ga Evropska unija mirno ujedini, pri čemu će Srbija biti stabilizujući faktor.

 • Ðurić: Briselski sporazum ne koči priključenje Evropskoj uniji Ðurić: Briselski sporazum ne koči priključenje Evropskoj uniji

  Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić odbacio je danas sumnje da će početak pregovora Srbije i Evropske unije sačekati 2015. godinu, istakavši da briselski sporazum ne koči taj proces.

 • Ðukić Dejanović zatražila mišljenje Agencije za borbu protiv korupicje Ðukić Dejanović zatražila mišljenje Agencije za borbu protiv korupicje

  Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je danas da je funkcioner Socijalističke partije Srbije i poslanik Slavica Ðukić Dejanović zatražila mišljenje te agencije o tome da li je u sukobu interesa nakon što ju je Vlada Srbije imenovala za v.d. direktora Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

 • Mala matura 30 bodova, uspeh 70 Mala matura 30 bodova, uspeh 70

  Osnovci u Srbiji na kraju ove i naredne školske godine polagaće trodleni završni ispit koji će doneti maksimalno 30 bodova, predlaže Ministarstvo prosvete. Osim matertnjeg jezika i matematike, polagaće se i takozvani kombinovani test koji sadrži set pitanja iz prirodnih I društvenih nauka, posebno biologije, geofraije, istorije, fizike i hemije.

 • Štajnmajer: Podrška Berlina evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana Štajnmajer: Podrška Berlina evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana

  Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer izjavio je da današnja konferencija u Berlinu pokazuje da se Nemačka i dalje, uz veliku aktivnost, angažuje za ceo region i naglašava stav Berlina o evropskoj perspektivi svih zemalja zapadnog Balkana.

 • Evropski Kongres dimničara u Beogradu Evropski Kongres dimničara u Beogradu

  U Beogradu je danas počeo Evropski kongres dimničara čiji je rad, kako je ukazano u govorima, sve važniji zbog umnožavanja propisa o zaštiti okoline od zagađenja i zaštiti od požara, i radi povećanja energetske efikasnosti.

 • NATO ostaje na Kosovu NATO ostaje na Kosovu

  Uprkos brojnim izazovima na Bliskom Istoku i ukrajinskoj krizi, NATO ne planira smanjivanje svog kontingenta na Kosovu, rekao je danas za Tanjug visoki diplomata Severnoatlantskog pakta.

 • Pitela: Srbija treba da se prikloni odlukama Unije Pitela: Srbija treba da se prikloni odlukama Unije

  Predsednik Partije evropskih socijalista Ðani Pitela ocenio je da Srbija treba da se prikloni odlukama Evropske unije, istakavši da veoma ceni odluku Srbije da ne olakša izvoznicima plasman u Rusiju u trenutku kada je EU uvela sankcije Moskvi i obratno.

 • Marko Marinković preuzeo poslove direktora Poreske uprave Marko Marinković preuzeo poslove direktora Poreske uprave

  Direktor Poreske uprave Srbije Aleksandar Miljković podneo je ostavku na tu funkciju, a na toj poziciji već desetak dana zamenjuje ga njegov zamenik Marko Marinković, saznaje Tanjug.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Fonet web tv Tanjug
Android NM