Kraj Glavne železničke stanice u Beogradu, od sutra vozovi u Prokopu, a za Bar iz Topčidera
30.06.2018 Beograd

Kraj Glavne železničke stanice u Beogradu, od sutra vozovi u Prokopu, a za Bar iz Topčidera

Kraj Glavne železničke stanice u Beogradu, od sutra vozovi u Prokopu, a za Bar iz Topčidera Foto: pixabay
Železnički saobraćaj u Glavnoj železničkoj stanici u Beogradu biće sutra potpuno obustavljen, a nova polazna i dolazna stanica za vozove u domaćem i međunarodnom saobraćaju biće Beograd Centar, u Prokopu.

Kako je saopštilo preduzeće "Infrastruktura Železnice Srbije", železničko službeno mesto Beograd Glavna stanica biće ukinuto sutra, a poslednji će iz te stanice večeras krenuti međunarodni voz za Budimpeštu u 21.45 časova.

"Dva para međunarodnih vozova koji saobraćaju između Beograda i Bara, od 16. juna su preusmerena u stanicu Topčider. Od 1. jula u stanici Beograd Centar dnevno će saobraćati 195 vozova, od kojih su 16 međunarodni, 56 lokalni i daljinski, 90 vozovi na liniji BG voza između Batajnice i Ovče i 33 voza na liniji BG voza između stanice Beograd Centar i Resnika", piše u saopštenju.

Navodi se da će prvi put pet vozova dnevno saobraćati između centra Beograda i Vršca kao i da je stanica "Vukov spomenik" potpuno pripremljena da od sutra kroz nju dnevno prolazi 90 vozova na liniji Batajnica - Ovča i 10 vozova na liniji Beograd Centar - Vršac.

Zgrada Glavne železničke stanici u Beogradu, iz 1884. godine, postaće muzej istorije nastanka srpske države, ukida se i priobalna pruga iz tog doba, a na prostoru stanice i pomoćnih železničkih objekata uz reku Savu se već godinama gradi naselje "Beogrd na vodi".

Zbog ukidanja glavne stanice koje smatraju štetnim za grad, protestuje nekoliko grupa građana, a "Udruženje ljubitelja železnice" je za danas od 17:30 najavilo višečasovni protestni skup ispred njenog glavnog ulaza.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 30.06.2018, 21:08h Pamet - tradicionalna srBska vrednost... (1)

    "Kraj Glavne železničke stanice u Beogradu, od sutra vozovi u Prokopu, a za Bar iz Topčidera..." ... - "Blaženi ništi duhom jer njihovo je Carstvo Nebesko" ... Tradicija besmislica od cara Laze (istina bio je samo - knez) i "srBskih sve junaka redom" (iz mašte rođenih da vladaju ovde vo vjeki vjekova - i u Versacce odelima, i u "džipovima") - nastavlja se: koja je to pamet - Pariz, London, Njujork, Rim... drže svoje stare po skoro dva veka železničke stanice USRED grada - da bi bile na usluzi građanima... Dalje - nedostaje komentara...

enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side