Krivična prijava protiv Siniše Malog zbog novogodišnje rasvete u Beogradu
21.02.2017 Beograd

Krivična prijava protiv Siniše Malog zbog novogodišnje rasvete u Beogradu

Krivična prijava protiv Siniše Malog zbog novogodišnje rasvete u Beogradu Ilustracija / Foto: Beta / Milan Obradović
Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" podnela je danas krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu protiv gradonačelnika Beograda Siniše Malog, direktora Javnog preduzeća "Javno osvetljenje" Aleksandra Cincar-Poposkog, direktora firme "Kip lajt" Radovana Đumića i članova tenderske komisije zbog sumnje da su izvršili malverzacije prilikom javne nabavke sredstava za novogodišnju rasvetu.

Kako se navodi u saopštenju, inicijativa smatra da su oni sklopili nezakonit i štetan dogovor čija je svrha bila nameštanje tendera za javnu nabavku sredstava za novogodišnju rasvetu za svečano osvetljenje Beograda za novogodišnje i božićne praznike.

Dodaje se da su u tenderskoj dokumentaciji od ponuđača zahtevani identični uslovi i elementi koje je u svojoj ponudi imala firma koja je kasnije pobedila na konkursu.

"Tenderskom dokumentacijom bilo je predviđeno da je ponuđač u obavezi da ima skladišni prostor veličine 1.000 metara kvadratnih, u vlasništvu firme, jedan određen model vozila, kao i da dostavi uzorke svojih proizvoda (čak i onih koji bi se naručili u jednom primerku) u roku i na način na koji je to mogao učiniti samo jedan ponuđač", navodi se i dodaje da su uslovi pogodovali samo jednom ponuđaču, koji je i pobedio na konkursu.

Inicijativa je ocenila da je gradonačelnik Siniša Mali odgovoran što je takvo trošenje sredstava protivzakonito odobrio i što je svojim javnim nastupima branio i podržavao taj posao, što ukazuje da je znao i podstrekivao ostala lica u njihovim nezakonitim radnjama.

"Kako šteta naneta gradu Beogradu ovim radnjama osumnjičenih prelazi iznos od 190 miliona dinara, te da se radi o kvalifikovanom obliku krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti, predlažemo da nadležni Javni tužilac sasluša sve okrivljene i protiv njih podigne odgovarajući optužni akt", navodi se u saopštenju.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side