13.02.2015 Beograd

Kroz nastavak partnerstva sa NATO do realizacije ciljeva

Kroz nastavak partnerstva sa NATO do realizacije ciljeva Foto: AP
Za Srbiju je veoma bitno da nastavi sa partnerstvom sa NATO, što će joj sigurno pomoći u realizaciji postavljenih ciljeva, rečeno je danas na okruglom stolu posvećenom Individualnom akcionom planu partnerstva između Srbije i NATO (IPAP).

Na okruglom stolu, koji je oganizovao Centar za evroatlantske studije, čulo se i da saradnjom sa NATO Srbija može da ubrza i ojača reformski proces u okviru evrointegracija.

Direktorka tog centra Jelena Milić podsetila je da je IPAP zvanično usvojen 15. januara ove godine na Savetu NATO i da je to najviši vid saradnje države sa NATO, a da ta država nije član te organizacije.

Milić je kazala da IPAP predstavlja mogućnost, kao i da će se tek videti da li će Srbija iskoristiti tu mogućnost ili ne.

Prema njenim rečima, jedan od kvalitativnih pomaka koje taj dokument donosi je da saveti koje NATO pruža budu fokusirani konkretno na datu državu i njene unutrašnje reforme u oblasti bezbednosti i odbrane.

Jedna od bitnijih novina, kako je dodala, je da će svake dve godine predstavnici vlade imati mogućnost za direktni dijalog sa NATO.

"U uvodnom delu dokumenta istaknuto je da Srbije želi da unapredi saradnju sa NATO. To je važna poruka od koje Srbije moze da ima velike koristi", napomenula je Milić.

Ona je dodala da saradnju sa NATO otežava i to što se "nepotrebno" povećava broj žrtava bombardovanja Srbije 1999. godine.

"Ne vidim zašto se preuveličava broj žrtava, kao da je on mali i kao da će to pomoći Srbiji", rekla je Milić.

Zamenica direktora Fonda za humanitarno pravo Marijana Toma saopštila da je tokom bombardovanja stradalo 758 ljudi.

Prema njenim rečima, od prvog dana 1998. godine do poslednjeg dana 2000. godine na Kosovu je stradalo 13.535 ljudi.

Grant Morou, iz Ambasade SAD, poručio je da Srbija igra ključnu ulogu u stabilnosti Balkana i da je veoma važno da nastavi partnerstvo sa NATO, što će joj sigurno pomoći u realizaciji postavljenih ciljeva.

On je podsetio da je Srbija od 2006. godine članica programa "Partnerstvo za mir" i da je od pristupanja tesno sarađivala sa NATO.

"U 2014. godini Srbija je imala više od 100 različitih vežbi sa NATO", naveo je Morou, dodajući da ima mnogo načina na koji NATO može da pomogne Srbiji da ostvari ciljeve koje je postavila.

On je naveo i da je zarad postizanja ciljeva neophodan politički dijalog na svim nivoima, kao i da je veoma bitno da javnost u Srbiji bude upoznata sa tim da NATO sprsku vladu prepoznaje kao partnera.

Predsednik skupštinskog Odbora za evrointegracije i poslanik Socijaldemokratske stranke Aleksandar Senić naveo je da približavanje ka EU sa sobom nosi bezbednosne obaveze i da je zato značajno da Vlada Srbije nastavi podršku učešću srpskih oružanih snaga u mirovnim misijama.

SDS, prema njegovim rečima, pozdravlja usvajanje IPAP-a i smatra da postoji potreba za saradnjom sa NATO.

autor: IG izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Sutra sunčano i toplo Sutra sunčano i toplo

  Vreme u Srbiji sutra će biti sunčano i toplo, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

 • Dačić: Postizanje političkog rešenja za Kosovo nacionalni prioritet Srbije Dačić: Postizanje političkog rešenja za Kosovo nacionalni prioritet Srbije

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas u u obraćanju na sastanku Pokreta nesvrstanih u Bakuu da je postizanje političkog rešenja za Kosovo nacionalni prioritet Srbije i pozvao zemlje koje su priznale Kosovo da preispitaju svoju odluku i dalekosežne posledice takvog presedana.

 • DSS: Ekstremno zagađen vazduh u Novom Sadu DSS: Ekstremno zagađen vazduh u Novom Sadu

  Demokratska stranka Srbije (DSS) zahtevala je danas od gradske vlasti u Novom Sadu da objasni zašto je vazduh u Novom Sadu "ekstremno zagađen" i da izda zvanična upustva za ponašanje stanovništva.

 • Uhapšen mladić iz Loznice zbog prodaje kokaina Uhapšen mladić iz Loznice zbog prodaje kokaina

  Šabačka policija uhapsila je A.K. (25) iz Loznice zbog proizvodnje i trgovine drogom i kod njega zaplenila određenu količinu kokaina, saopšteno je danas.

 • Falkoni otvorio 10. Putujući sajam - upoznajte francuske univerzitete Falkoni otvorio 10. Putujući sajam - upoznajte francuske univerzitete

  Ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni rekao je danas, prilikom otvaranja 10. po redu manifestacije "Putujući sajam - upoznajte francuske univerzitete", da će prezentacije francuskih i univerziteta s Balkana koji nastavu drže po francuskom modelu mladim ljudima omogućiti da "otvore prozor ka Francuskoj i ostvare svoje snove".

 • Pokrajinska vlada apeluje na žene da obavljaju preventivne preglede dojki Pokrajinska vlada apeluje na žene da obavljaju preventivne preglede dojki

  Za tri meseca u tri opštine u Vojvodini pokretnim mamografom su pregledane 1.402 žene, a njih 75 odsto izjavilo je da su prvi put bile na mamografiji, saopštila je danas Pokrajinska vlada.

 • Nariškin: Status centra u Nišu nije zahtev nego zakonita molba Rusije Nariškin: Status centra u Nišu nije zahtev nego zakonita molba Rusije

  Direktor ruske Spoljnoobaveštajne službe Sergej Nariškin izjavio je za Radio televiziju Srbije (RTS) da stav Rusije da srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu treba da dobije specijalni status "nije zahtev, već zakonita molba ruske vlade".

 • Orhan Dragaš: Rizična odluka EU, Balkan i dalje ima evropsku šansu Orhan Dragaš: Rizična odluka EU, Balkan i dalje ima evropsku šansu

  Odbijanje Evropske unije da otvori pristupne predgovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom odnosi se samo na te dve države, imaće posledice samo po njih i ne treba tu odluku projektovati na preostale balkanske države, ocenio je direktor beogradskog Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš.

 • NDMBGD: EU da obustavi razgovore o izbornim uslovima dok traju napadi na novinare NDMBGD: EU da obustavi razgovore o izbornim uslovima dok traju napadi na novinare

  Inicijativa "Ne davimo Beograd" najavila je danas da će od predstavnika Evropskog parlamenta i Evropske komisije zatražiti da se obustave razgovori o izbornim uslovima u Srbiji dok traju blaćenje, pritisci i napadi na novinare i medije u Srbiji.

 • Đurić: Kurti opsesivan i zlonameran tip Đurić: Kurti opsesivan i zlonameran tip

  Poruke mogućeg mandatara buduće kosovske vlade Aljbina Kurtija da su priznanje samoproglašenog Kosova jedini moguć kompromis sa Srbijom i da nije zainteresovan za dijalog sa Beogradom jesu opasne halucinacije, koje udaraju u same temelje stabilnosti regiona, ocenio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

 • Vučić za FT: Moramo o sebi da brinemo Vučić za FT: Moramo o sebi da brinemo

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vidi u tome što EU nije odobrila početak pristupnih pregovora Severnoj Makedoniji i Albaniji uprkos reformskim naporima, potvrdu ispravnosti njegove politike učvršćivanja bliskijih veza sa Kinom i Rusijom.

Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side