31.08.2018 | 14:46h ► 15:15h Beograd

Kuburović: Očekujem da će vlada u septembru uputiti skupštini inicijativu za izmene Ustava

Kuburović: Očekujem da će vlada u septembru uputiti skupštini inicijativu za izmene Ustava Foto: print screen
Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da je izrada nacrta teksta budućih ustavnih amandmana, usklađenog sa preporukama Venecijanske komisije, u završnoj fazi i izrazila očekivanje da će Vlada Srbije tokom septembra uputiti skupštini inicijativu o pokretanju postupka izmena Ustava u oblasti pravosuđa.

Ona je u Kragujevcu, gde je prisustvovala polaganju kamena temeljca za izgradnju nove zgrade za smeštaj pravosudnih institucija u tom gradu, rekla da Skupština Srbije dvotrećinskom većinom treba da izglasa i prihvati inicijativu Vlade Srbije da se uđe u postupak izmene Ustava."Ukoliko to bude prihvaćeno, Odbor za ustavna pitanja treba da izradi konačan predlog budućih ustavnih amandmana, o kojima će se takođe voditi javna rasprava u organizaciji tog tela i Skupštine Srbije", rekla je Nela Kuburović.

Ministarka je izrazila uverenje da će poslanici do kraja godine dvotrećinskom većinom prihvatiti ono što su skupštinski Odbor za ustavna pitanja i Ministarstvo pravde uradili u vezi sa usklađivanjem ustavnih amandmana sa mišljenjem Venecijanske komisije.

"Onako kako predviđa Ustav, treba da se organizuje referendum i da građani potvrde promenu Ustava", rekla je Nela Kuburović.

Ona je najavila intenzivnu zakonodavnu aktivnost Ministarstva pravde tokom jeseni.

"Pored zakona o borbi protiv korupcije i zakona o lobiranju očekuje nas i vrlo bitan zakon koji se odnosi na zaštitu podataka o ličnosti i za koji verujem da će se u narednim danima naći na sednici vlade, kako bi bio usvojen tokom redovnog jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije", rekla je Nela Kuburović.

Ministarka je dodala da na dnevnom redu jesenjeg zasedanja parlamenta treba da se nađe i zakon o besplatnoj pravnoj pomoći na čije usvajanje se, kako je rekla, čeka duže od decenije.

"Predlog tog zakona upućen je na mišljenje svim ministarstvima i verujem da će i on biti usvojen tokom jesenjeg zasedanja. To je zakon od koga građani najviše očekuju, prvenstveno da se pristup pravdi omogući svima onima koji iz finansijskih razloga nisu mogli da ostvare svoje pravo pred pravosudnim organima", rekla je Nela Kuburović.

 

Nacrt Zakona o borbi protiv korupcije usaglašen sa preporukama

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je u Kragujevcu da je novi Zakon o borbi borbi protiv korupcije rađen u potpunosti u skladu sa preporukama Greka, tela Saveta Evrope koje se bavi borbom protiv korupcije, demantujući ocene nevladine organizacije Transparentost Srbija.

Na zahtev novinara da prokomentriše ocene Transparenosti Srbija da Nacrt Zakona o borbi protiv korupcije ne daje prva rešenja i umanjuje odgovornost odnosno ovlašćenja Agencije, Kuburović je rekla da je to netačno.

"Nacrtom zakona su ojačana ovlašćenja Agencije, proširene su nadležnosti u odnosu na one koje ima sada, tako da ne vidim da je tačna izjava koja je data. Iz Brisela i Evropske komisije nisu stigli komentari da ovim zakonom nije ojačano ovlašćenje Agencije", rekla je Kuburović.

Ona je dodala da pored Zakona o borbi portiv korupcije Ministarstvo pravde je izradilo, a Vlada usvojila, i nacrt Zakona o lobiranju koji uvodi takođe nova ovlašćenja za Agenciju, pošto će ona da vodi i registar lobista, da ih obučava, izdaje uverenja i da, na neki način, širi obaveze funkcionera koji će morati da prijavljuje svaku vrstu lobiranja Agenciji.

"To upravo pokazuje da Agencija širi i kapacitet ali i širi svoju nadležnost", rekla je Kuburović.

Na pitanje zašto se kasni sa donošenjem Zakona o borbi protiv korupcije, Kuburović je rekla da je jedan od razloga promena direktora u Agenciji, ali kada su se stekli uslovi i usaglašen stav i Ministarstva pravde i Agencije za borbu protiv korupcije nacrt je relativno brzo završen.

"Nadamo se i da će Evrpska komisija u što kraćem roku zvanično da dostavi mišljenje, jer od tog mišljenja zavisi kada će se zakon ući u skupštinsku proceduru", rekla je Kuburović.

Ona je navela da u nacrtu Zakona o borbi protiv korupcije nije bilo promene u načinu izbora članova Odbora.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Skot: Srbija je na pogrešnoj strani istorije po pitanju krize u Venecueli Skot: Srbija je na pogrešnoj strani istorije po pitanju krize u Venecueli

  Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot izjavio je danas, povodom stava Beograda prema krizi u Venecueli, da je Srbija na pogrešnoj strani istorije.

 • Dačić: Ako razgraničenje bude zvaničan predlog o tome će se izjasniti parlament i narod Dačić: Ako razgraničenje bude zvaničan predlog o tome će se izjasniti parlament i narod

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da razgraničenje sa Kosovom nije zvaničan predlog, nego ideja državnih zvaničnika i da će se ako postane zvaničan predlog naći pred Skupštinom Srbije i o njoj će odlučivati građani na referendumu.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

  Tema broja: Srbija i svet -- Šta određuje, a šta će određivati (spoljnu) politiku Srbije? -- Zadatak za neko buduće rukovodstvo mogao bi da bude definisanje seta prioriteta, kojim bi se politika “prema regionu” odvojila od spoljne i na neki način normalizovala. Postavljena na principima dobrosusedskih odnosa, težila bi ostvarenju punog potencijala prekogranične saradnje, zajedničkih projekata, a sve u kontekstu članstva u EU. Ovde bi posebnu korist morale imati manjine. Marko Savković*

 • Direktor Železnica podneo ostavku Direktor Železnica podneo ostavku

  Generalni direktor Železnica Srbije Miroslav Stojičić podneo je ostavku na tu funkciju navodeći da je imao opstrukcije u radu i da je bio onemogućen da raspolaže imovinom tog preduzeća.

 • Si pisao Vučiću: Spreman sam da vodimo strateško partnerstvo Srbije i Kine Si pisao Vučiću: Spreman sam da vodimo strateško partnerstvo Srbije i Kine

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je pismo u kojem mu je predsednik Kine Si Đinping zahvalio na čestitki povodom kineske Nove godine i naveo da je spreman da ulaže napore da zajedno vode strateško partnerstvo dve zemlje ka većem napretku, saopšteno je danas iz Vučičevog kabineta.

 • Tužba protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja Tužba protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja

  Agencija za borbu protv korupcije zatražila je podnošenje tužbe protiv rešenja Povernika za informacije od javnog zanačaja kojim joj je naloženo da novinarki CINS-a omogući uvid u dokumente koje su politički subjekti koristili kаo sredstvа obezbeđenjа zа kredite i zаjmove u kаmpаnjаmа zа sve nivoe izborа 2012, 2014, 2016, 2017. i 2018. godine.

 • Agencija: Vučić u kampanji Budućnost Srbije nije prekršio Zakon Agencija: Vučić u kampanji Budućnost Srbije nije prekršio Zakon

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić aktivnostima u okviru kampanje "Budućnost Srbije" nije prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, saopštila je danas Agencija.

 • Analitičar: Nemoguće razgraničenje bez priznanja Analitičar: Nemoguće razgraničenje bez priznanja

  Politički analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je danas da je nemoguće razgraničenje bez priznanja Kosova, navodeći da se teritorija jedne zemlje može menjati samo uz dopuštenje građana odnosno na referendumu i da je antiustavan način na koji je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić saopštio "zvaničnu poziciju Srbije" u dijalogu sa Prištinom.

 • Srbiji će, ovim tempom, biti potrebno 40 godina da iskoreni siromaštvo Srbiji će, ovim tempom, biti potrebno 40 godina da iskoreni siromaštvo

  Srbija je zemlja društvene nejednakosti i ovim tempom biće potrebno 40 godina da u njoj bude iskorenjeno siromaštvo, rečeno je danas na tribini "Pravda se ne dobija na poklon, ona se osvaja".

 • Šreder: Realno je da Srbija do 2025. uđe u EU Šreder: Realno je da Srbija do 2025. uđe u EU

  Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder izjavio je da je realno da Srbija do 2025. uđe u Evropsku uniju i da je uveren da će Priština morati da ukine takse na srpske proizvode.

 • Potpisivanje Sporazuma sa narodom i na protestu u Novom Sadu Potpisivanje Sporazuma sa narodom i na protestu u Novom Sadu

  Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" u Novom Sadu imaće priliku da u petak tokom protesta potpišu dokument koji je nazvan "Sporazum sa narodom", a koji su pripremile opozicione političke partije i organizacije na poziv organizatora i učesnika protesta u Beogradu.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side