22.06.2018 Beograd

Kuburović: Zadovoljni smo mišljenjem Venecijanske komisije o amandmanima na Ustav Srbije

Kuburović: Zadovoljni smo mišljenjem Venecijanske komisije o amandmanima na Ustav Srbije Foto: printscr
Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da je zadovoljna mišljenjem Venecijanske komisije (VK) o Nacrtu izmena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, koji je toj komisiji prosleđen tokom aprila.

Ona je posle učešća na sednici Komisije kazala da su svi njeni članovi jednoglasno podržali razmotreni Nacrt mišljenja koji će biti upućen Srbiji.

"Mogu da konstatujem da je Ministarstvo pravde zadovoljno usvojenim mišljenjem, što pokazuje da smo bili na dobrom putu kada smo i poslali predloge amandmana. Ono što je najvažnije kada je reč o predlogu budućih amandmana jeste da će Ministarstvo pravde svakako prihvatiti sva mišljenja koje je dala Venecijanska komisija", rekla je Nela Kuburović, a prenelo Ministarstvo pravde.

Ona je ocenila da je najvažniji zaključak sednice Venecijanske komisije vezan za prihvatanje predloga da u sastavu Visokog saveta sudstva ostaje pet članova od sudija i pet članova koje bira Skupština.

"Prihvaćen je i predlog Ministarstva pravde da u slučaju da Skupština ne izvrši izbor članova tog tela, mandat za to ima petočlana komisija, koja je prvi put uvedena kao sistem izbora novih članova od strane Srbije", kazala je ministarka pravde.

Navodeći da se veliki deo primedbi Venecijanske komisije odnosio na "neke nejasnoće u samom prevodu teksta" koje su otklonjene na današnjoj sednici, ona je najavila da će i ti delovi amandmana biti usklađeni.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side