28.08.2018 | 16:58h ► 17:25h Beograd

Kuburović: Završavamo rad na izradi novog Nacrta ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa

Kuburović: Završavamo rad na izradi novog Nacrta ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa Foto: prtscr ytb
Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas na sastanku sa šefom Misije OEBS-a u Srbiji Andreom Oriciom da to ministarstvo završava rad na izradi novog Nacrta ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, koji će u potpunosti biti usaglašen sa preporukama Venecijanske komisije.

Kako je saopštilo ministarstvo, ona je ukazala da su preporuke ovog tela obavezujuće po Srbiju, pre svega iz razloga što je to definisano kroz Akcioni plan za Pregovaračko poglavlje 23, koji je usvojila Evropska komisija.

Ona je dodala da će nakon izrade novog nacrta, biti organizovan okrugli sto na kojem će svi zainteresovani biti upoznati sa novim tekstom amandmama, i koji će u isto vreme biti i prilika da se otklone sve eventualne nedoumice.

Ambasador Oricio je istakao da je Srbija učinila napredak kada je u pitanju reforma pravosudja, kao i da Ministarstvo pravde u tom procesu ima težak zadatak.

On je istakao da su izmene Ustava u oblasti pravosudja od velikog značaja za jačanje nezavisnosti i odgovornosti pravosudja, i vrlo važno sa aspekta gde i kako Srbija sebe vidi u budućnosti.

Govoreći o procesu izmena Ustava, ministarka Kuburović je rekla da je to vrlo komplikovan proces, koji zahteva nekoliko faza u koje je uključen veliki broj aktera, a zahteva i politički konsenzus unutar samog Parlamenta.

Ambasador Oricio je naglasio da Misija OEBS-a u Srbiji stoji na raspolaganju ministarstvu u smislu pružanja neophodne ekspertske pomoći, kao i da nastavlja da pruža podršku Srbiji na njenom putu ka strateškim ciljevima.

 

Ministarstvo će organizovati dodatni okrugli sto za pitanje amandmana

Kuburović je kazala da će nakon završetka novog teksta ustavnog amandmana to ministarstvo organizovati još jedan okrugli sto na kom će predstaviti novi tekst amandmana "kako bi se otklonile eventualne nesuglasice", navodi se u saopštenju.

Ona je, na današnjem sastanku sa šefom Delegacije EU u Srbiji ambasadorom Semom Fabricijem, govoreći o napretku Srbije u okviru Poglavlja 23 u pregovorima o pristupanju EU, najavila da će novi tekst ustavnih amandmana uskoro biti završen, kao i da je on u potpunosti usaglašen sa preporukama Venecijanske komisije.

Nela Kuburović je kazala i da je posle više godina usaglašen tekst Nacrta zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, "koje se trenutno nalazi na mišljenju kod nadležnih ministarstava", nakon čega će biti prosledjen Vladi na usvjanje.

"Pored tog nacrta, Vladi će na usvajanje biti prosledjen i Nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji je dobio pozitivno mišljenje, kako Evropske komisije, tako i agencije EU 'Eurodžasta', kazala je Kuburović i dodala da ministarstvo očekuje i mišljenje Evropske komisije o Nacrtu zakona o sprečavanju korupcije.

Ambasador Fabrici je pozdravio organizovanje dodatnog okruglog stola i pozitivno ocenio predstojeće javne debate u vezi sa ustavnim amandmanima za čiju će organizaciju biti nadležan skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, ukoliko Narodna skupština usvoji inicijativu Vlade za izmenu Ustava u oblasti pravosudja, za šta je potrebna dvotrećinska većina narodih poslanika.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side