13.01.2019 Pariz / Beograd

Kurije de Balkan: Biti novinar na severu Kosova je rizičan posao

Kurije de Balkan: Biti novinar na severu Kosova je rizičan posao Foto: pixabay
Na severu Kosovu biti novinar je rizičan posao, ali ipak mala ekipa novinara informativnog sajta KoSSev nastavlja neumorno svoj posao iako im je često dosta i žele da "odu daleko", prenosi francuski portal Kurije de Balkan (Le Courrier des Balkans) u reportaži "Kako biti novinar na severu Kosova".

Portal je naveo da je severni deo Kosovske Mitrovica u obruču između Beograda i Prištine, gde se brzo širi kolektivna strepnja, dok novinari KoSSeva smatraju da je grad postao "lep primer simbioze između kriminala i politike".

"Stanovništvo i generacije svih uzrasta su icrpljeni, anestezirani alkholom i antidepresivnim lekovima", rekla je novinarka KoSSeva Milica Radovanović.

Glavna urednica portala Tatjana Lazarević izjavila je za Kurije de Balkan da se severni deo Mitrovice promenio, posebno posle ubistva predsednika incijative SDP Olivera Ivanovića, dodajući da čak ni Beograd nije više isti.

"Sve što se dešava u Beogradu, to gledamo i ovde", dodala je ona.

Francuski portal opisujući grad s muralima nekih simboličnih događaja iz istorije Srba navodi da severni deo Mitrovice podseća na Belfast, nekada podeljeni grad Severne Irske. Portal dodaje da su se 2016. godine pojavili i portreti "nasmejanog despota štićenika", predsednika Rusije Vladimira Putina.

Na ulicama su i grafiti ćirilicom poput "Krim je Rusija" i "Kosovo je Srbija", navodi francuski portal i dodaje da se diskretno pojavljuju i portreti Ivanovića, koji povremeno nestanu pa se ponovo pojave.

Novinari KoSSeva ocenjuju da je harizmatični Ivanović nudio političku alternativu, a poštovanje koje je postojalo prema njemu dodatno je povećano posle njegove smrti.

"Međutim, nestala je energija koju je on pokrenuo. Danas protesti deluju veštački. Nema više vizije", rekao je novinar Ivan Mitić, prenosi Kurije de Balkan dodajući da mnogim novinarima često "bude dosta" i da "žele da odu daleko".

KoSSev je nastao 7. februara 2014. godine, tada je imao pet novinara i jednog grafičkog dizajnera. Portal prenosi oko 15 članaka dnevno, podsetio je Kurije de Balkan.

U početku smo bili nevladina organizacija zadužena za dobro praćenje lokalnih izvora, rekla je direkorka Nevenka Medić i dodala da je kasnije portal dobio pomoć od britanske ambasade zbog čega su odlučili da budu medijski servis.

Sada KoSSev ima godišnje 400.000 poseta kao i 100.000 evra od američke ambašade do februara 2020.

Medićeva je rekla da je postojao i period kada nisu imali novca i kada su morali da se kriju ispod stolova zbog pucnjave na njihovu redakciju.

Direktorka KoSSeva je rekla da je njen automobil zapaljen, što je, kako je navela, to "postalo kao tradicija".

"U poslednje četiri godine zapaljeno je više od 30 vozila, a izvođači tih dela se nisu zabrinuli. Sada se pritisak promenio. Više nema pokušaja da nas zaplaše. Insitucije nas ignorišu", rekla je Medićeva, preneo je francuski portal Kurije de Balkan u svojoj reportaži.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side