Kurti: Reciprocitet proširuje mogućnost međusobnog poštovanja države i prava
01.04.2020 Beograd

Kurti: Reciprocitet proširuje mogućnost međusobnog poštovanja države i prava

Kurti: Reciprocitet proširuje mogućnost međusobnog poštovanja države i prava Foto: PrntScr / You Tube
Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti danas je na fejsbuku napisao da mera reciprociteta koja je uvedena prema Srbiji nakon ukidanja takse od sto odsto proširuje mogućnost međusobnog poštovanja države i prava i da će biti postepena i u srazmeri sa ponašanjem srpskih vlasti.


Takva mera nije uvedena Bosni i Hercegovini.

"Reciprocitet, u principu i na delu, proširuje mogućnosti međusobnog poštovanja države i prava. Ne postoji suštinski razvoj našeg regiona ako su dozvoljeni napori da se Kosovo i njeni građani tretiraju kao nejednaki. Tako naša odluka potvrđuje jednake međudržavne odnose, poštovanje univerzalnih prava i stvara atmosferu pravde između društava", napisao je Tači na svom nalogu na fejsbuku.

Prema njegovom mišljenju, ima mnogo međunarodnih dokumenata koji priznaju pravo na reciprocitet.

"Opšti sporazum o carinama i trgovini (GATT) iz 1947. godine, izmenjen 1994. godine, koji je osnivački instrument Svetske trgovinske organizacije, priznaje osnovna načela reciprociteta, nediskriminacije i države sa najviše pogodnosti", smatra Kurti i nabraja i druga međunarodna dokumenta sve do CEFTE.

"Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA) iz 2007. godine, između ostalog, ima za cilj da ukloni trgovinske barijere i olakša kretanje robe u tranzitu, prekogranično kretanje robe i usluga u državama i između njih. Od stupanja na snagu CEFTA, Srbija je primenjivala brojne necarinske trgovinske barijere za Kosovo, uključujući tranzitne, tehničke i političke prepreke", piše Kurti.

Prema njemu, ovim postupcima Srbija je oštetila izvoznike i uvoznike sa Kosova što je rezultiralo visokim trgovinskim deficitom.

"Mere koje Srbija uporno primenjuje u obliku necarinskih barijera su mere za dokumente i prakse koje utiču na trgovinska pitanja, kao što su: zahtevi za sertifikate o poreklu i veterinarsku i fitosanitarnu dokumentaciju za robu izvoznika i uvoznika Kosova, koji koriste Srbiju samo kao tranzitnu zemlju; kašnjenja u sprovođenju zahteva za ocenom kvaliteta za izvoz na Kosovo; nepoštovanje bilateralnog sporazuma o označavanju proizvoda između Kosova i Srbije, pod patronatom EU; nepriznavanje vozila registrovanih na Kosovu, uključujući komercijalna vozila itd", piše Kurti.

Takođe, prema njegovom mišljenju, Srbija ima mere za sprečavanje slobodnog kretanja lica i nepriznavanje profesionalnih kvalifikacija, naime nepriznavanje dokumenata, pasoša; lične karte; vozačke dozvole; diploma; potvrde i slično.

Kako dodaje, mera reciprociteta od strane vlasti Kosova biće postepena i srazmerna ponašanju srpskih vlasti.

"Mora postojati princip međusobnog poštovanja tako da ne postoje prepreke između dveju država. Vlada Kosova je spremna da razvija i gaji komercijalne odnose sa svim državama u regionu bez nepotrebnih prepreka, na osnovu međunarodno prihvaćenih principa, poštujući međunarodne ugovore i poštujući osnovna prava građana", smatra on.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
 • Intervju Rade Bojović: SPC glavni nosilac velikosrpske politike u Crnoj Gori Intervju Rade Bojović: SPC glavni nosilac velikosrpske politike u Crnoj Gori

  Ponašanje zvanične Srbije prema Crnoj Gori je neprijateljsko, pijemontsko i asimilatorsko. Pritom je garnirano starim istorijskim lažima i obmanama o Crnoj Gori.

 • Najplaćeniji funkcioneri mesečno primaju i po 20.000 evra Najplaćeniji funkcioneri mesečno primaju i po 20.000 evra

  Državni funkcioneri u Srbiji u proseku primaju platu oko 1.000 evra, ali pojedini značajno odskaču od tog proseka, objavljeno je na portalu nova.rs.

 • Tepić: Biljana Popović Ivković se neće baviti MUP-om, već MUP njom Tepić: Biljana Popović Ivković se neće baviti MUP-om, već MUP njom

  Potpredsednica Stranke slobode i pravde i narodna poslanica Marinika Tepić poručila je danas da se državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova neće baviti policijom, nego će se policija baviti njom.

 • Izbore organizuje RIK, ali birači mogu da glasaju samo na lokalu Izbore organizuje RIK, ali birači mogu da glasaju samo na lokalu

  Kada se istog dana održavaju lokalni, pokrajinski i republički izbori za organizaciju glasanja zadužena je Republička izborna komisija (RIK) i lokalna samouprava nema nadležnosti, ali je ipak moguće da građanin glasa samo na jednom nivou ukoliko tako odluči, izjavio je programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov.

 • Ponoš: Vlast nema odgovor na bojkot Ponoš: Vlast nema odgovor na bojkot

  Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je danas da vlast nema odgovor na bojkot izbora, koji će je delegitimizovati, jer nije reč samo o procentima izašlih birača i osvojenih glasova, nego i o tome kako će izgledati skupština u kojoj nema nikoga ko zastupa polovinu glasačkog tela Srbije.

 • Italijanski ambasador zahvalio Srbiji na pomoći i podržao njen evropski put Italijanski ambasador zahvalio Srbiji na pomoći i podržao njen evropski put

  Italijanski ambasador u Beogradu Karlo lo Kašo zahvalio se danas Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću na velikodušnoj donaciji medicinske opreme Italiji i istakao da je u krizi epohalnih razmera u interesu svih da se obezbede garancije za budućnost čitave Evrope i zato Italija veruje u integraciju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, podržavajući snažno evropski put Srbije.

 • DW: Ratni zločinci žele u Skupštinu Srbije DW: Ratni zločinci žele u Skupštinu Srbije

  U Srbiji pod vlašću predsednika Aleksandra Vučića odrasta generacija koja nema pojma o istoriji, piše švajcarski Tagesancajger povodom kandidatura Vojislava Šešelja, Dragana Vasiljkovića i drugih osuđenih ratnih zločinaca na junskim izborima u Srbiji, prenosi danas Dojče vele (DW).

 • Počinje vađenje 23 potopljena nemačka broda iz Dunava Počinje vađenje 23 potopljena nemačka broda iz Dunava

  Od 220 rečnih brodova za koje se zna da ih je nemačka vojska potopila u Dunavu na kraju Drugog svetskog rata, neposredno posle rata izvađeno je njih 30, a ostalo je još 183 koje treba izvaditi, rakao je predstavnik Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Veljko Kovačević.

 • Skupština Kosova sutra bira novu Vladu Skupština Kosova sutra bira novu Vladu

  Sednica kosovskog parlamenta na kojoj će se glasati o novoj vladi na čelu sa Avdulahom Hotijem biće održana sutra u 11 časova, saopštio je šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Arben Gaši.

 • Vulin: Vojska za ponos Srbije, sve ostvareno uz podršku Vučića Vulin: Vojska za ponos Srbije, sve ostvareno uz podršku Vučića

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da je tokom borbe sa epidemijom koronavirusa Vojska Srbije još jednom pokazala da u slučaju krize predstavlja stabilan i pouzdan oslonac svom narodu i državi.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side